Podstawy gastronomii
Profesjonalna to klucz do wyśmienitych dań. Sprawdź, co jeszcze powinieneś widzieć!
-
10 najlepszych darmowych kursów i szkoleń kucharskich oraz gastronomicznych dla szefów kuchni
Praca w gastronomii to ciągłe uczenie się. Aby nadążyć za kulinarnymi trendami i potrzebami naszych gości, musimy nieustannie poznawać nowe techniki, nowe składniki i nowe receptury. Oto lista dziesięciu darmowych kursów online, które pomogą Ci uzyskać biegłość w wielu technikach i rodzajach dań.
-
Tranżerowanie, czyli porcjowanie i dzielenie drobiu
Tranżerowanie to inaczej porcjowanie, rozbieranie lub usuwanie kości. Polega na podziale tuszek drobiu oraz dużych kawałków mięsa, np. udźca wołowego na elementy kulinarne. Dziś skupiamy się na tranżerowaniu drobiu i podpowiadamy, jak fachowo porcjować na elementy kulinarne kurczaki, kaczki, gęsi i indyki.
-
Produkty convenience w kuchni. Jak korzystać z półproduktów spożywczych?
Produkty convenience są wstępnie przygotowanymi do dalszej obróbki składnikami potraw, z których korzystamy od lat. Należą do nich wyporcjowane, pocięte na części mięsa, filety z ryb, obrane lub pocięte w kostkę warzywa, zarówno świeże w vacuum, jak i mrożone. Do produktów convenience zaliczają się też mieszanki przypraw, warzywa konserwowe oraz gotowe buliony i sosy.
-
Klarowanie i szumowanie rosołu oraz wywarów do zup
Aromatyczny i klarowny rosół to wizytówka każdej restauracji. Oto kilka porad od naszych szefów kuchni, dzięki którym bez problemu pozbędziesz się zanieczyszczeń z rosołu.
-
Metody zagęszczania sosów
Rzadki sos nie musi od razu trafić do zlewu. Oto kilka podstawowych technik i składników, dzięki którym uratujesz niezbyt udany eksperyment kulinarny.
-
Rodzaje mięsa wołowego. Podział tuszy wołowej
Oto krótki poradnik przedstawiający rodzaje mięsa wołowego wraz z informacją, jak wykorzystać je w profesjonalnej kuchni.
-
Jak prawidłowo dobrać tłuszcz do smażenia
Szeroka gama produktów służących do obróbki termicznej niejednokrotnie sprawia, że próbując dokonać wyboru stajemy przed niemałym dylematem. Na co zwrócić uwagę podczas wybierania tego właściwego tłuszczu do smażenia? Wskazówki znajdziecie w naszym artykule.
-
Z czego powinien składać się idealny burger?
Choć burgery to domena kuchni amerykańskiej, dziś spotykamy je w dziesiątkach odsłon. Jak skomponować burgera, który zachwyci gości?
-
Zboża w kuchni – jakie gatunki wykorzystać?
Ze zbóż powstają podstawowe produkty w każdej kuchni: mąka, kasze, makarony, kluski i pierogi, pieczywo oraz wyroby cukiernicze. Co musisz wiedzieć o gatunkach zbóż?
-
Grzyby jadalne w kuchni – jakie gatunki wykorzystać?
Świeże grzyby zawierają dużo wody, witamin z grupy B, potasu, magnezu czy fosforu. Co jednak najważniejsze, posiadają niesamowity smak, obok którego żaden szef kuchni nie przejdzie obojętnie.
-
Tabela podstawowych sosów
Niektórzy szefowie kuchni uważają, że przygotowanie sosu to sprawdzian dla każdego kucharza. Nic dziwnego – sosy wymagają nie lada umiejętności i doświadczenia, aby były gładkie, stabilne i pyszne. Dlatego przygotowałem informacje o bazowych sosach, o których wiedzę powinien mieć każdy z nas.
-
Przepisy z majonezem – 6 zastosowań majonezu w Twojej kuchni
Majonez to niezwykły składnik: może podkreślać smak potraw, dodawać im kremowości i bogatej konsystencji, stanowić bazę do dań lub ich dekorację. Zobacz, do jak wielu potraw możesz użyć majonezu – i jak go stosować, by w pełni wykorzystać jego potencjał.
-
Zioła w kuchni - inspiracje. Jak stosować, jak przechowywać?
Choć zioła znajdują się w profesjonalnych kuchniach na całym świecie, ich potencjał nie zawsze jest w pełni wykorzystywany. Zobacz, jak stosować i przechowywać zioła, by cieszyć się ich bogatym smakiem i aromatem.
-
Mieszanki przypraw. Wykorzystaj je w 100 procentach
Mieszanki przypraw to podstawa nowoczesnej kuchni. Ich połączenie przyspieszy doprawianie potraw, zoptymalizuje budżet oraz będzie idealną pomocą dla młodych adeptów sztuki gotowania. Nie wszyscy jednak w pełni wykorzystują ich potencjał. Zobacz, jak wiele możesz zdziałać z zaledwie kilkoma mieszankami przypraw.
-
Gotowanie grzybów to sztuka. Zobacz 5 porad, by przyrządzać jeszcze lepsze dania z grzybów leśnych
Sezon na dania z grzybami leśnymi zbliża się wielkimi krokami. Nasi szefowie kuchni podzielili się swoimi poradami na gotowanie grzybów leśnych, dzięki którym będą doskonale smakować za każdym razem.
-
Sos ciemny i jego odmiany. Przewodnik dla szefów kuchni
Gęste, pełne smaku i aromatu ciemne sosy to kwintesencja jesieni. Doskonale łączą się z czerwonym mięsem, podrobami i sezonowymi warzywami. Jak przygotować ciemny sos idealnie pasujący do jesiennego dania, nie poświęcając mu wiele godzin i nie podnosząc food costu? Podpowiadamy.
-
Wszystko o majonezie. Przepisy, rodzaje majonezu i jego zastosowanie
Majonez to fenomen globalny, produkt znany i lubiany od Stanów Zjednoczonych po Japonię. To nie tylko doskonały dodatek do sałatek i kanapek oraz krem do dekoracji, ale też fenomenalna baza do dalszych poszukiwań kulinarnych. Zobacz skąd pochodzi majonez, jak stosuje się go w kuchniach narodowych i fusion oraz która marka jest numerem 1 na świecie.
Polecane przepisy
Co otrzymujesz:
- Dostęp do treści premium
- Najświeższe trendy, inspiracje i porady kulinarne
- Darmowe, krótkie filmiki szkoleniowe bez reklam dla Szefów Kuchni