Mieszanka przypraw do kurczaka z rożna i drobiu
Idealna mieszanka przypraw do kurczaka powinna opierać się na mielonej słodkiej papryce. Wzbogaca się ją curry, tymiankiem i majerankiem. Niekiedy zawiera nawet kilkanaście różnych ziół i przypraw, które dzięki dobremu zbalansowaniu pozwalają błyskawicznie przyprawić dania z drobiu.
Taki właśnie jest Delikat Przyprawa do drobiu Knorr. To bogata mieszanka, którą wystarczy posypać posmarowane uprzednio olejem mięso, by uzyskać aromatyczną potrawę z chrupiącą skórką i wielowymiarowym smakiem.
Często używa się jej do kurczaka z rożna, ale to nie koniec jej zastosowań. Można doprawić nią pieczonego kurczaka, grillowany filet, panierowany kotlet z piersi, a także kawałki kurczaka, które potem trafią do sałatki, makaronu czy kanapki. Przykładem takiego wykorzystania kurczaka jest opracowany przez naszych szefów kuchni club sandwich z frytkami i dipem czosnkowym.
Delikat Przyprawa do drobiu Knorr podbija też smak innych rodzajów drobiu (na przykład kaczki, perliczki czy indyka) i mięs (zwłaszcza królika), a nawet warzyw. Obtoczone w niej frytki bądź pieczone ziemniaczki nabiorą charakteru i złocistego koloru.
Mieszanka przypraw meksykańskich: nie tylko do mięs
Składniki przypraw meksykańskich, bez których mieszanka nie może istnieć? Oczywiście pieprz cayenne, czarny pieprz i czosnek! Reszta zależy od interpretacji niezwykle bogatej i różnorodnej kuchni Meksyku. Trio podstawowych przypraw wzbogaca się słodką papryką, cebulą, kolendrą, kuminem, cynamonem, gałką muszkatołową, tymiankiem, cząbrem, estragonem czy majerankiem.
Ponieważ mieszanki przypraw do dań meksykańskich są tak różnorodne, z powodzeniem można używać do nich innych mieszanek, które opierają się na pieprzu cayenne, czarnym pieprzu i czosnku, na przykład na Delikacie Przyprawa do grilla Knorr. Jej wielozadaniowość sprawia, że świetnie odnajduje się w kuchni meksykańskiej, bliskowschodniej czy śródziemnomorskiej. Można stosować ją do rodzimych potraw mięsnych oraz do wyrafinowanych propozycji. Do takich należy grillowany antrykot wołowy, który nasi szefowie kuchni podają z dzikim ryżem i warzywami.
Delikat Przyprawa do grilla Knorr podkręci smak każdego grillowanego dania, w tym ziemniaków, papryki, bakłażana czy kukurydzy.
W kuchni meksykańskiej, ale nie tylko, świetnie odnajdzie się też Delikat Przyprawa do mięs Knorr. Zawiera wszystkie podstawowe przyprawy kuchni Meksyku, wzbogacone o rodzime zioła: majeranek, tymianek i rozmaryn.
Dzięki bazowaniu na papryce i dodatkowi karmelu, nadaje złocisty kolor pieczonym i smażonym mięsom. Tak samo jak Delikat Przyprawa do grilla Knorr, Delikat Przyprawa do mięs Knorr całkowicie odmienia smak warzyw, które można wykorzystać jako dodatek do mięsa, makaronu, sałatki czy dań wegańskich. Przykład? Pieczone bataty w mieszance przypraw, które nasi szefowie kuchni podali na sałacie z pesto z jarmużu i jogurtem z czarnym czosnkiem. Nikt nie przejdzie obojętnie wobec tej pozycji!
Mieszanka przypraw do kuchni śródziemnomorskiej
Kuchnia rejonu Morza Śródziemnego kojarzy nam się przede wszystkim ze świeżością ziół takich jak bazylia, oregano, estragon, szałwia czy tymianek. Warto jednak pamiętać, że to również kuchnia Izraela, Turcji czy Egiptu, w którym znajdziemy kumin, sumak i przyprawy korzenne.
Dlatego do przygotowywania dań kuchni śródziemnomorskiej idealnie sprawdzi się Delikat Przyprawa do gyrosa Knorr. To połączenie papryki, pieprzu, kolendry, czosnku, oregano i rozmarynu podkreśla smak mięs przygotowywanych od Grecji po Egipt. Można użyć jej do doprawienia souvlaki, gyrosa, kebabu, koft, szawarmy i wielu innych.
To nie koniec jej możliwości. Pasuje do wielu dań kuchni greckiej, w tym do musaki z mięsem mielonym, do przyprawiania pieczonych warzyw (zwłaszcza marchwi), a nawet do krwawej Mary.
Poza mięsem i warzywami, kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim ryby i owoce morza. Delikatny smak rybiego mięsa podkręcają mieszanki zawierające czosnek, cebulę, koperek, tymianek, pieprz biały i imbir, w tym wszechstronna Delikat Przyprawa do ryb Knorr.
Delikatem Przyprawą do ryb Knorr najlepiej jest obsypać filet bądź całą rybę, a następnie przyrządzić według uznania: upiec w pergaminie, usmażyć, zapanierować czy ugrillować. Można także doprawić nią pulpety rybne, zupę rybną czy sos z tuńczyka do vitello tonnato oraz wszelkie owoce morza. Przyprawa sprawdzi się również jako alternatywa dla dań z drobiem lub przy połączeniu dwóch rodzajów mięs jak w przepisie na pierś z kurczaka z sosem tuńczykowym, pieczonym pasternakiem i sałatką z czarnej soczewicy i rukoli.