Sos ciemny a sos hiszpański i demi-glace
Zacznijmy od podstaw, a mianowicie od tego, co może być bazą do ciemnego sosu. Klasycznie jest to sos hiszpański, zwany też sosem brązowym. Przygotowuje się go z bulionu, pomidorów, mirepoix i ciemnego wywaru, który zagęszcza się zasmażką.
Szefowie kuchni coraz częściej porzucają tradycyjny sos hiszpański jako bazę do przygotowania sosów ciemnych, a w jego miejsce wybierają demi-glace. To jeden z sosów bazowych, które dokładnie opisaliśmy w naszej tabeli podstawowych sosów. Posiada on wyraźny i skoncentrowany aromat, co odróżnia go od sosu brązowego, który ma kilka warstw smakowych.
Jak przygotować sos demi-glace
Przygotowanie demi-glace to przygoda sama w sobie. Zaczyna się od wielogodzinnego gotowania wywaru na kościach cielęcych. W momencie pojawienia się intensywnego smaku bulion zlewa się, a następnie kości zalewa ponownie wodą i gotuje aż do uzyskania galaretowatego płynu. Po tym czasie oba wywary należy połączyć i redukować tak długo, aż uzyska się skoncentrowany w smaku sos. Może to trwać od kilku godzin do nawet kilku dni.
Jeśli nie możemy poświęcić tyle czasu na przygotowywanie bazy do sosu, z pomocą przychodzi Demi-Glace Knorr. Posiada wyrazisty, mięsno-kostny smak, który zyskuje przy dodatkowej redukcji. Doskonale nadaje się do przyrządzania sosów na zasmażce, ale też podlewania mięsa i długiego duszenia mięs ze względu na obniżoną zawartość soli.
Sosy na bazie demi-glace
Gotowy demi-glace to ogrom możliwości w kuchni. Na jego bazie możemy przygotować klasyczne i eleganckie sosy. O jakich sosach mowa?
Sos bordoski
Sos łączący w sobie wysokiej jakości czerwone wino z rejonu Bordeaux, delikatnie karmelizowaną szalotkę, świeży tymianek i demi glace. Doskonale smakuje podany do ozorów wieprzowych.
Sos maderowy
Sos maderowy to demi-glace z Maderą, wzmacnianym winem portugalskim, najczęściej redukowany z grzybami, czarnym pieprzem i tymiankiem.
Sos Porto
Sos ten przygotowuje się tak jak maderowy, tyle że zamiast Madery gotuje się go na Porto. Posiada wyraźnie słodki aromat, który doskonale przełamuje mięsne smaki.
Sos czarny polski
Czarny polski sos to klasyka kuchni staropolskiej. Ciemny sos z miodem, imbirem i pieprzem, który dawniej barwiono na czarno paloną słomą. Dziś możemy przygotować go na demi-glace, wzbogacając kawą. Dokładną recepturę znajdziesz w przepisie na policzki wieprzowe w panko z chrzanowo-cytrynową mizerią, moskolami i sosem czarnym polskim.
Ciemny sos pieczeniowy – przygotowanie, rodzaje i zastosowanie w kuchni
Tradycyjnie sos pieczeniowy przygotowuje się z bulionu mięsnego, który łączy się z zasmażką przygotowaną na tłuszczu i soku z mięsa po smażeniu. Powinien mieć konsystencję, którą Francuzi nazywają „nappé”: dosyć rzadką, ale na tyle gęstą, by nie rozlewał się po całym talerzu.
Choć przyrządzenie takiego sosu nie jest czasochłonne, wiąże się z kilkoma wyzwaniami. Trudno przewidzieć ilość soku, który pozostanie z mięsa, dlatego ciężko określić dokładny koszt oraz objętość sosu, jaką otrzymamy, a także zachować powtarzalny smak. Dlatego warto w swojej kuchni stosować sosy pieczeniowe Knorr, które posiadają szereg zalet. Charakteryzują się wysoką jakością i wydajnością oraz przewidywalną ceną, a także pozwalają na zaoszczędzenie czasu i energii potrzebnej do gotowania. Ich szeroki wybór pozwoli Ci dobrać odpowiedni produkt do Twoich potrzeb.
Sos pieczeniowy Knorr
Ciemnobrązowy sos o wyrazistym, esencjonalnym smaku pieczonego mięsa. Jest doprawiony, ale nadal otwarty. Nie dominuje nad daniem. Może być stosowany jako gotowy sos, baza lub przyprawa do autorskich sosów i dań duszonych.
Sos pieczeniowy w paście Knorr
Mięsny sos w paście z nutą czerwonego wina. Jest bardziej wytrawny niż standardowy Sos pieczeniowy Knorr, ale wciąż charakteryzuje się otwartą recepturą i szerokim zastosowaniem.
Sos pieczeniowy 1-2-3 Knorr
Bazowy, jasnobrązowy sos o delikatnym aromacie pieczonego mięsa. Dzięki wysokiej wydajności sprawdza się w daniach budżetowych, a jego roślinny skład sprawia, że można podawać go w potrawach dla wegetarian i wegan.
Więcej sosów Knorr znajdziesz na stronie Sosy, fixy, zasmażki.
Sosy pieczeniowe Knorr można wykorzystać do przygotowania autorskich sosów, które podkreślą wyjątkowość Twoich potraw. Czym możesz je wzbogacić, by uzyskać wyjątkowe sosy?
- Grzybami leśnymi
- Zielonym pieprzem
- Truflami
- Serem pleśniowym
- Gorzką czekoladą lub kakao
- Skórką pomarańczy
- Borówką lub żurawiną
- Czarną porzeczką
- Śliwką suszoną lub wędzoną
- Jabłkiem duszonym
- Wiśniami, jak recepturze na wątróbkę drobiową z wiśniami i ziemniakami rosti
Ciemny sos grzybowy z suszonych grzybów
Specjalną, jesienną odmianą ciemnego sosu jest sos z suszonych grzybów. Przygotowuje się go na ciemnej zasmażce z bursztynowym bulionem grzybowym, dodając do niego posiekane ugotowane grzyby i skarmelizowaną szalotkę.
Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, jedwabisty smak i lśniący kolor, gotowy sos należy ściągnąć z ognia, dodać do niego świeże masło i mieszać do rozpuszczenia. Ważne, by nie zagotowywać go ponownie, ponieważ tłuszcz może się oddzielić od sosu. Ten trik wzniesie Twoje sosy na zupełnie nowy poziom!