Menu

Choć produkty convenience nie są niezbędne w kuchni, wielu szefów kuchni uznaje je za przydatne. Przyspieszają procesy i usprawniają pracę na kuchni, gdy są mądrze stosowane. Jak z nich korzystać?

Jak stosować gotowe rosoły i zupy convenience?

Rosoły gotowe, jak na przykład Knorr Rosół z kury, są wszechstronne i proste w użyciu. Możesz stosować je m.in. jako przyprawę zup, sosów jasnych, farszów, pasztetów, a także jako aromatyczną, pełną smaku bazę do swojej autorskiej zupy.

Na bazie tego uniwersalnego bulionu przygotujesz sosy (np. sos chrzanowy, korniszonowy czy potrawkowy), użyjesz go do podlewania risotto lub dań z makaronem, a także do gotowania klopsików, pulpecików i mięs do garmażu.

Jak stosować w gastronomii gotowe sosy convenience? Gotowe sosy sałatkowe

Sosy ciepłe wymagają długotrwałej obróbki, a ich finalny smak i konsystencja zależą od tak wielu czynników, że często – nie mając doświadczonego personelu na kuchni – nie jesteśmy w stanie dotrzymać ich powtarzalności. Wybierając zamiast nich niektóre sosy gotowe, np. Knorr Cafe de Paris, mamy pewność, że nasz gość otrzyma wysoką jakość, a przede wszystkim smak sosu, którego oczekuje.

Gotowe sosy do mięs i dań wytrawnych

Gotowe sosy, np. Knorr Sos pieczeniowy czy Knorr Sos pieczeniowy w paście, pozwalają na skrócenie procesu przygotowania sosów ciemnych, np. truflowego, pieprzowego czy myśliwskiego. Omijamy wówczas wielogodzinny proces przygotowania Demi Glace, czyli podstawy do sosów ciemnych. Pozwalają też na eksperymentowanie z dodatkami w kuchni polskiej, europejskiej, a nawet azjatyckiej.

Gotowe sosy sałatkowe

Równie uniwersalne są gotowe sosy sałatkowe, które utrzymują gęstość i nie rozwarstwiają się. Można korzystać z nich od razu po przygotowaniu lub wzbogacić różnymi dodatkami. Szefowie kuchni często tworzą swoje kompozycje na bazie Knorr Sosu sałatkowego ogrodowego, dodając do niego miód, musztardę gruboziarnistą, świeże zioła lub czosnek, a także przygotowując go na świeżych sokach owocowych lub wykorzystując jako bazę do sos chimichurri.

Jak stosować gotowe mieszanki przypraw?

Gotowe mieszanki przypraw, jak Knorr Delikat Przyprawa do drobiu czy Knorr Delikat Przyprawa do grilla zostały stworzone specjalnie do przyprawiania i marynowania konkretnych rodzajów mięsa lub dań. Pomagają uzyskać piękny kolor oraz wyrazisty smak pełen aromatu ziół i przypraw.

Wcale nie oznacza to, że korzystając z nich Twoje dania będą smakować tak, jak u konkurencji! Każdą mieszankę możesz wzbogacić swoimi ulubionymi przyprawami (np. cynamonem, kuminem czy goździkami).

Możesz też użyć ich do innych celów niż marynowanie i przyprawianie mięs, jak na przykład do doprawienia pieczonych warzyw i ziemniaków, alternatywy mięsa, pasztetów lub farszy.

Półprodukty spożywcze - pasty ziołowe i bazy warzywne?

Produktami skracającymi czas w kuchni są także świeże zioła konserwowane w oleju roślinnym czy bazy warzywne, takie jak przetwory z pomidorów, grillowanej papryki lub gotowane i konserwowane strączki. Korzystanie z nich to nie tylko przyspieszenie czasu gotowania. Zioła i warzywa poddane odpowiedniej obróbce zachowują więcej smaku i są najlepszym rozwiązaniem w sezonie zimowym, gdy dostęp do sezonowych produktów jest utrudniony.

Szefowie kuchni doceniają produkty Knorr Primerba, aromatyczne pasty z ziół konserwowanych w oleju oraz Knorr Pastę szafranową, która nadaje potrawom pięknego żółtego koloru i zapachu świeżych nitek szafranu. Można wykorzystać ją na przykład w libańskiej sałatce Tabbouleh z grillowanym łososiem.

Natomiast przetwory z pomidorów z serii Knorr Collezione Italiana są przygotowane z włoskich pomidorów odmiany Roma i zachowują smak dojrzałych na słońcu warzyw, wraz z ich jędrnością i wyrazistą teksturą. Można wykorzystać je do przygotowania zup, gulaszów i potrawek, indyjskiego dahlu czy francuskiego ratatouille, oraz – oczywiście! – sosów do makaronu.

Chcesz, aby Twoje makarony smakowały jak z włoskiej trattorii? Poznaj kurs online Akademii UFS „Sztuka robienia makaronu”. W kilku krótkich filmach szef kuchni Alessandro Baya z restauracji Diciannove w Londynie przedstawi swoją recepturę na sprężyste tagliatelle z tradycyjnym ragù. Sprawdź teraz!

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza