Czym charakteryzuje się dobry kurs dla szefa kuchni
Najlepsze kursy to takie, które są prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, są krótkie i konkretne oraz pokazują praktykę zamiast teorii. Takie są właśnie kursy online Akademii UFS. Oto przegląd najciekawszych z nich.
Kurs gotowania Sous Vide

Sous-vide robi oszałamiającą karierę. Francuska technika próżniowego gotowania potraw pozwala na przygotowanie bogatych w smaku mięs, ryb i warzyw. W kursie online Akademii UFS „Sous Vide" szef kuchni Jonathan Duiker prezentuje korzystanie z tej techniki, jednocześnie przygotowując kaczkę w sosie z owoców jagodowych, podaną z macerowanymi wiśniami, azjatyckimi grzybami i edamame. Prawdziwe uczenie się przez praktykę!
Szkolenie „Sztuka grillowania” – profesjonalne techniki pieczenia i smażenia na grillu

Grillowanie wymaga profesjonalizmu oraz sporej wiedzy. Jeśli chcesz doszlifować swoje umiejętności, daj się porwać niesamowitej energii i pasji do grilla, którą dzieli się szef kuchni Abdul Yaseen w kursie Akademii UFS „Sztuka grillowania” . Z kilku krótkich filmów dowiesz się, jak grillować na otwartym ogniu oraz w piecu tandoor i jakich przyrządów potrzebujesz, by grillowanie było łatwiejsze. Wszystko to na przykładzie przygotowywania całej ryby. Polecamy!
Kurs gotowania z podrobów i innych nietypowych składników „Od nosa do ogona”

Ograniczanie odpadów to jeden z największych trendów kulinarnych: goście cenią go za ekologiczne, zrównoważone podejście do jedzenia, a restauratorzy za oszczędności w składnikach. W kursie Akademii UFS „Od nosa do ogona” Giles Edwards, szef kuchni restauracji La Tete w Kapsztadzie, pokazuje, jak przyrządzić serca wołowe na dwa sposoby: grillowane z sałatką z kaparów i francuskim sosem vinaigrette oraz w formie tatara podanego z rukwią wodną i tostem z chleba na zakwasie.
Szkolenie „Sztuka robienia makaronu”

Chcesz włączyć do swojej karty domowy makaron? A może miałeś do niego kilka podejść i nie byłeś nimi usatysfakcjonowany? Obejrzyj kurs „Sztuka robienia makaronu”. Na podstawie klasycznego przepisu na tagliatelle z ragù, włoski szef kuchni Alessandro Bay przedstawia, jak przygotować ciasto na makaron, prawidłowo je rozwałkować, pokroić, ugotować i podawać. Ten kurs pozwoli Ci błyskawicznie przyswoić podstawy włoskiego gotowania!
Kurs kuchni włoskiej „Danie włoskie: Piemont”

Jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę na temat kuchni włoskiej, wybierz kurs Akademii UFS „Danie włoskie: Piemont”. Szef kuchni Marzio Zachi z londyńskiej restauracji Osteria Antica Bologna przedstawia w nim bogatą kuchnię Piemontu, regionu Włoch zlokalizowanego na północny kraju.
Poznasz kilka ciekawostek: o włoskim upodobaniu do orzechów laskowych i o słynnej białej trufli Alba. Dowiesz się, jak przygotować dekadenckie risotto z białą truflą i klasyczne vitello tonnato.
Kurs kulinarny „Opanowanie kuchni wegańskiej”

Kuchnia roślinna to z pewnością główny trend w gastronomii. Jeśli pierwsze kroki jeszcze przed Tobą, polecamy kurs Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej”. Szefowa kuchni wegańskiej restauracji Andrea Waters przedstawia w nim swoje ulubione zamienniki produktów pochodzenia zwierzęcego. Prezentuje też dwa przepisy: na odżywczą sałatkę z jarmużu oraz burgera z jackfruitem przygotowanym w stylu szarpanego mięsa.
Sztuka nakładania na talerz – szkolenie dla szefów kuchni

Odpowiednia prezentacja dania ma ogromne znaczenie. Jeśli szukasz inspiracji na nowe formy podania flagowych potraw, koniecznie obejrzyj kurs Akademii UFS „Sztuka nakładania na talerz”. Szef kuchni Coetzee z Urbanologii w Johannesburgu pokazuje, jak z tych samych składników można uzyskać ciekawie i nieciekawie podane dania. Możesz podpatrzeć, w jaki sposób nadać swoim daniom wysokości oraz jak budować potrawy na prostokątnym talerzu. Wyśmienity kurs dla ambitnych szefów kuchni!
Kurs fotografii kulinarnej dla mediów społecznościowych

Gdy tylko będziesz zadowolony ze swojego platingu, koniecznie pochwal się nim na Instagramie! Aby w pełni oddać wyjątkowość swojego dania, zapoznaj się ze wskazówkami dotyczącymi fotografii kulinarnej, które znajdziesz w kursie Akademii UFS „Fotografia kulinarna dla mediów społecznościowych”.
To naprawdę wyjątkowy kurs: profesjonalny fotograf kulinarny uczy w nim szefa kuchni, jak wykonywać dobre zdjęcia jedzenia zwykłym smartfonem. Poznasz tajniki kompozycji i użycia rekwizytów, oświetlenia oraz korzystania z dostępnych programów do edycji, które pozwolą Ci osiągnąć oczekiwany efekt.
Szkolenie z zarządzania odpadami dla kucharzy i właścicieli gastronomii

Jeśli chcesz ograniczyć marnotrawienie żywności, doskonale trafiłeś. W kursie Akademii UFS „Zarządzanie odpadami” porad dotyczących efektywnego zarządzania składnikami w kuchni udziela Richard Green, szef kuchni z 35-letnim doświadczeniem w najlepszych restauracjach hotelowych.
Z kursu dowiesz się, jak audytować odpady, zmienić swoje nawyki związane z kupowaniem składników czy kontrolować zapasy. Poznasz też metody na ograniczenie odpadów, które pozostają na talerzach gości oraz podczas bufetu.
Food cost - kurs dla szefów kuchni z kalkulacji kosztów żywności i maksymalizacji zysków

Jak efektywnie zarządzać składnikami? Garść praktycznych porad znajdziesz w kursie Akademii UFS „Kalkulacja kosztów żywności i maksymalizacja zysków”. W niewiele ponad 10 minut dowiesz się, jak kupować, przechowywać i wykorzystywać składniki, by odczuć korzyści finansowe oraz ograniczyć swój negatywny wpływ na środowisko. Ten kurs jest dla Ciebie, jeśli zastanawiasz się nad wprowadzeniem sezonowego menu czy ustandaryzowaniem receptur, z których korzystasz. Powodzenia!