PLUSEM JEST TEŻ TO, że im nowszy koncept, tym wiąże się z nim mniej sztywnych zasad, co oznacza więcej przestrzeni dla kreatywności. Pomysłowość szefów kuchni udowadnia, że prawdziwe umiejętności kulinarne pozwalają przekształcić każdy składnik w najlepsze kulinarne dzieło sztuki. Przepisy roślinne stanowią również skuteczny sposób na zmniejszenie śladu węglowego, a do tego są pełne cennych składników odżywczych.
Szef René-Noel Schiemer
„Goście coraz staranniej komponują swoją dietę i chcą jeść bardziej świadomie. Gotowanie z użyciem większej ilości warzyw to nie tylko bardziej odżywcze posiłki, ale też szansa na poszerzenie menu. Dzięki temu możemy przyciągnąć do swojego lokalu nowych gości”.
Marchew na cztery sposoby z kąskami w przyprawach do sosu mole
Niemcy
Patent Szefa
Stosuję całość składnika (np. warzywa od korzenia do naci), aby przepis był bardziej pożywny, a jednocześnie pomaga mi to zmniejszyć marnotrawstwo żywności.
Szef Eric Chua
„Wspaniałe w warzywach jest to, że dają możliwość korzystania z wielu technik obróbki, dzięki czemu możemy zaoferować gościom różnorodne wrażenia kulinarne. A ja, jako szef kuchni, chcę, aby moi goście na nowo rozsmakowali się w warzywach”.
Opalane brukselki w dymnej glazurze gochujang
Singapur
Patent Szefa
Aby uzyskać bardziej roślinny przepis, po prostu używam Majonezu Wegańskiego Hellmann's zamiast wariantu do dekoracji.