TREND RADOŚĆ DZIELENIA SIĘ celebruje zacieśnianie więzi i dzielenie się bogactwem potraw, stanowiących pokarm nie tylko dla ciała, ale i dla duszy. Wiele tradycji kulinarnych świata opiera się na daniach stworzonych do dzielenia się. Takie są korzenie potrawek, gulaszy czy desek z przekąskami. Wśród przykładów można wymienić koreański grill, greckie mezze, hiszpańskie tapas czy brazylijskie rodizio. To nie tylko danie, ale i chwila odpoczynku, celebrowana przez ludzi z całego świata i z najróżniejszych środowisk. Ten trend pozwala zadbać nie tylko o ciało, zapewniając mu odżywcze posiłki, ale również o duszę, sprzyjając pielęgnowaniu relacji.
W naszych restauracjach warto postawić zatem na dania, które podawane są na stole i służą do kosztowania, próbowania i dzielenia się. Takimi „sharing plates” lub „sharing dishes” mogą być na przykład talerze antipasti, mono porcje, mini-burgery, misy paelli, dania zapiekane, makarony, tarty i wiele wiele innych.
Szef Robert Voicu
„W Rumunii zima to czas, kiedy króluje wieprzowina. To też świetna okazja do spotkań i wspólnego spędzania czasu. To danie łączy rumuńskie tradycje świąteczne i radość z dzielenia się pysznymi, ciekawymi potrawami z bliskimi osobami”.