Menu

Składniki

+

Falafel:

Sos czosnkowy:

  • Hellmann's Majonez Wegański 2L 500.0 ml
  • Śmietanka 200.0 ml
  • Czosnek świeży 20.0 g
  • Czosnek suszony 1.0 g
  • Cukier 10.0 g
  • Pieprz czarny 1.0 g
  • Oregano z Turcji Knorr Professional 0,15 kg 1.0 g

Podanie:

  • Pita – chlebki, połówki 10 sztuk
  • Frytki 1500.0 g

...

Przygotowanie

  1. Falafel:

    • Ciecierzycę namocz w letniej wodzie na 24 godziny. Następnie odcedź i zmiel razem z cebulą.
    • Dodaj posiekany i utarty z solą czosnek, przyprawy, Esencję bulionu warzywnego, pokrojoną natkę i kolendrę, startą skórkę z cytryny oraz sok. 
    • Całość dopraw do smaku i dobrze wymieszaj. Wyporcjuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. 
    • Odtocz w mące kukurydzianej i natychmiast smaż w głębokim tłuszczu.
  2. Sos czosnkowy:

    • Majonez połącz ze śmietanką roślinną, roztartym czosnkiem, czosnkiem suszonym i przyprawami.
  3. Podanie:

    • Podawaj z grillowanym chlebem pita, frytkami, sosem czosnkowym i sałatką.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza