Menu

Składniki

+

Marchewki w różnych kolorach

  • Marchew czerwona 0.2 kg
  • Marchew żółta 0.2 kg
  • Marchew fioletowa 0.2 kg
  • Marchew biała 0.2 kg
  • Laska wanilii 2.0 szt.
  • Imbir, starty na tarce 0.04 kg
  • Masło roślinne 0.1 kg

Puree z marchwi

Olej infuzowany natką marchwi

  • Nać marchwi 0.2 kg
  • Olej słonecznikowy 0.2 l

Puder z obierek z marchwi i natki

  • Obierki z marchwi 0.2 kg
  • Nać marchwi 0.25 kg
  • Cukier brązowy 0.03 kg
  • Sól 0.002 kg

Wegańskie kąski w przyprawach do sosu mole

Wegański sos jogurtowy

  • Hellmann's Majonez Wegański 2L 0.3 kg
  • "Jogurt" wegański 0.05 kg

„Goście coraz staranniej komponują swoją dietę i chcą jeść bardziej świadomie. Gotowanie z użyciem większej ilości warzyw to nie tylko bardziej odżywcze posiłki, ale też szansa na poszerzenie menu. Dzięki temu możemy przyciągnąć do swojego lokalu nowych gości”.

...

Przygotowanie

  1. Marchewki w różnych kolorach

    • Przygotuj 4 woreczki do sous-vide, włóż do nich oczyszczone kolorowe marchewki, pół laski wanilii, 10 gramów imbiru i 25 gramów masła roślinnego oraz kilka kropel wody.
    • Zamknij próżniowo i gotuj w temp. 85°C przez 40 minut.
  2. Puree z marchwi

    • Odetnij nać z marchwi i odłóż do następnych etapów dania. 
    • Marchew obierz, obierki pozostaw na puder, marchew pokrój w plasterki, przełóż do worka sous-vide. 
    • Dodaj masło roślinne, sok z pomarańczy i Rosół jarzynowy, zamknij próżniowo i gotuj w temp. 85°C przez 60 minut. 
    • Po wyjęciu z worka, odlej nadmiar soku i rozgnieć na grubsze purée.
  3. Olej infuzowany natką marchwi

    • Dokładnie wypłucz nać marchwi i osusz. 
    • Podgrzej olej do temp. 150°C, włóż natkę, wymieszaj i odstaw na 24 godziny, przecedź.
  4. Puder z obierek z marchwi i natki

    • Wymieszaj obierki z nacią, cukrem i solą do smaku, opal opalarką.
    • Susz w piecu w temp. 160°C (bez nawiewu). 
    • Po wysuszeniu zmiksuj na puder.
  5. Wegańskie kąski w przyprawach do sosu mole

    • Jak Kurczaka TVB rozmroź, duże kawałki pokrój. Anyż, cynamon i kolendrę zmiksuj.
    • Do worka wakum włóż Jak Kurczaka, zmiksowane przyprawy, płatki chili i olej, wymieszaj i odłóż na 4 godziny.
    • Wyjmij z worka i delikatnie obsmaż.
  6. Wegański sos jogurtowy

    • Majonez wymieszaj z jogurtem.
  7. Podanie

    • Poszczególne elementy dania układaj na talerzu, dekoruj sosem jogurtowym, olejem infuzowanym oraz młodymi listkami naci marchewki.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza