TREND POWRÓT DO NATURY wykorzystuje dziko rosnące składniki, aby stworzyć smaczne i zrównoważone dania. Jadalne kwiaty, leśne owoce i inne dziko rosnące rośliny dają gościom poczucie, że są częścią lokalnego, zróżnicowanego środowiska. Chodzi tu o odejście od najbardziej typowych propozycji i czerpanie z tego, co daje nam natura – o komponowanie prostych, zrównoważonych dań ze składników, które możemy znaleźć w najbliższym otoczeniu.
Szef Andrew Ballard
„Rukiew wodna to doskonały zamiennik zwykłego szpinaku lub buraka liściowego, który świetnie sprawdza się w sosach do makaronu, daniach stir-fry i zapiekankach. Staje się coraz popularniejsza i jest często wykorzystywana w rodzimych daniach inspirowanych buszem”.
Gnocchi z rukwią wodną i krewetkami
Nowa Zelandia
Patent Szefa
Rukiew wodna często służy mi jako przyprawa. Nadaje daniom pieprzny, lekko pikantny smak. Poza tym jest pełna cennych składników odżywczych.
Szef Wesley Bay
„Jako szef kuchni uwielbiam odkrywanie nowych składników. A jeszcze lepiej, jeśli mogę samodzielnie je zebrać. Lokalne składniki dają szefom kuchni więcej przestrzeni na kreatywność i pozwalają im pracować z uwzględnieniem sezonowości”.
Boczek wieprzowy, chutney, pesto, pianka demi glace, olej sosnowy
Belgia
Patent Szefa
Igły sosnowe i olej kukurydziany wymieszałem i podgrzewałem w Thermomixie w temperaturze 70°C przez 15 minut, tworząc olej sosnowy. Tak samo działam przy innych olejach smakowych.
Szef Tommi Virranta
„Korzystam z lokalnych składników, ponieważ dają z siebie to, co w nich najlepsze, zwłaszcza w sezonie”.
Roślinne wallenbergare z grzybową pastą duxelles
Finlandia
Patent Szefa
Jeśli są dostępne lokalnie, możesz również użyć zrównoważonego i bogatego w składniki odżywcze grzyba maitake jako substytutu. Polska nazwa tego rodzaju grzybów, które też uznaje się za składnik przyszłości, to żagwica listkowata/tańczący grzyb.