Menu

W tym artykule nie znajdziesz ani pomysłów na świąteczne dania z ryb, ani na potrawy i dania wigilijne na wynos. Przedstawiamy w nim inspiracje na mięsne, wegetariańskie i wegańskie dania na pierwszy dzień świąt.

Świąteczne dania mięsne

Pomysłów na dania świąteczne na Boże Narodzenie możemy szukać albo w naszej tradycyjnej kuchni, albo w kuchniach świata. O tych drugich pisaliśmy już w artykule „Potrawy bożonarodzeniowe z różnych zakątków świata”, dlatego dziś skupimy się na tych pierwszych.

Tradycyjne świąteczne dania mięsne…

Kulinarni tradycjonaliści na świąteczny obiad chętnie wybiorą pieczony w całości kawałek mięsa (szynkę, polędwicę, karkówkę) lub nadziewane pieczenie. Są one bardzo wdzięczne w cateringu. Jeśli przygotujemy je w jednorazowych formach, nasi goście będą mogli bez trudu odgrzać je w domowych piekarnikach.

Świąteczną pieczeń z mielonego mięsa możemy nadziać warzywami, grzybami (również pieczarkami), suszonymi owocami, a nawet chorizo, tak jak w recepturze naszych szefów kuchni na pieczeń wieprzową z chorizo, sosem grzybowym i szarymi kluskami.

Równie dobrze co pieczeń sprawdzą się pasztety. Aby nadać im świątecznego charakteru, można przygotować je na przykład z mięsa indyka czy królika, z nadzieniem z moreli lub śliwek suszonych czy z musem chrzanowym na wierzchu.

Daniem sprawdzającym się doskonale na wynos jest gulasz, który łatwo jest podgrzać w rondlu. Można przyrządzić go z czerwonym winem, przyprawami korzennymi, suszonymi grzybami czy rodzynkami.

Wielu gości na świąteczny obiad wybiera drób, taki jak faszerowany indyk, pieczona kaczka czy gęś. Ponieważ podgrzewanie w domowych warunkach tak przygotowanego mięsa może spowodować jego wysuszenie, coraz częściej firmy cateringowe oferują surowe nadziane tuszki wraz z instrukcją przyrządzenia.

Aby ułatwić gościom przygotowywanie świątecznego obiadu, można zaoferować im już gotowe dodatki do mięsa: kluski czy kasze, surówki i warzywa na ciepło oraz – oczywiście! – sosy. Wykwintny charakter dania możemy podkreślić sosem pieczeniowym oraz ulubionymi dodatkami.

Gotowe zamienniki sosów zapewniają powtarzalność smaku i konsystencji, szybkość przygotowania oraz obniżenie  kosztów, co jest szczególnie ważne w czasach nagłego wzrostu kosztów surowców, energii i prowadzenia firmy. Aby nadać mu niepowtarzalnego charakteru, możemy na jego bazie przygotować wiele autorskich sosów, dodając do niego:

  • zielony pieprz,
  • czerwone wino,
  • sok i skórkę z pomarańczy,
  • wędzone śliwki,
  • czerwoną porzeczkę,
  • jabłka i cydr,
  • kawę,
  • kakao.

Ilość kombinacji jest nieskończona!

Dania świąteczne na bazie sosów mięsnych.

…i ich nowoczesne interpretacje

Jeśli Twoje kuchnia stawia przede wszystkim na gości otwartych na eksperymenty, możesz zaoferować im nowoczesne interpretacje znanych dań. Dzięki temu zachowasz tradycyjny charakter świąt i nie zawiedziesz gości szukających kulinarnych wrażeń.

Co zrobić, by klasycznym potrawom nadać autorskiego sznytu?

●      Postaw na dodatki z kuchni świata. Zaoferuj pieczeń z azjatyckimi grzybami lub nadzienie do pierogów z mięsa mielonego dopraw mirinem, cukrem i szczypiorem, a gulasz przygotuj z kuminem i migdałami.

●      Nie bój się słodyczy. Słodkie i owocowe smaki doskonale łączą się z cięższymi mięsami. Możesz eksperymentować z jabłkami i cydrem, wiśniami i czarną porzeczką, miodem lub syropem klonowym.

●      Wybierz popularne techniki obróbki. Konfitowanie, sous vide, emulsje, musy i tiule to Twoi sprzymierzeńcy w tworzeniu niezapomnianych dań. Ciekawą kompozycję proponują nasi szefowie kuchni w recepturze na duszoną goleń wołową w sosie śliwkowym z confitowanymi fondantami i szparagami.

Innym sposobem na zaskoczenie gości jest wybór mniej popularnych mięs. Możesz zaproponować im danie z królika (na przykład z sosem z białego wina i kaparów), pieczonego gołębia lub perliczkę.

Co natomiast dla tych, którzy wolą delikatniejsze smaki? Dobrze sprawdzą się roladki z kurczaka, które można podać z cytrynowo-maślanym sosem. Ten aksamitny sos o kremowej konsystencji doskonale podkreśla smak drobiu, ryb oraz warzyw.

Lekkie danie obiadowe na pierwszy dzień świat Bożego Narodzenia: roladki z kurczaka w sosie cytrynowo-maślanym.

Świąteczne dania wegetariańskie

Zapewnij swoim wegetariańskim gościom wymarzone święta za sprawą specjalnej oferty na dania w wersji bezmięsnej. Ponieważ osoby unikające mięsa w swojej diecie często sięgają po kuchnie świata, wyjątkowym będzie dla nich powrót do tradycyjnych mięsnych smaków znanych z dzieciństwa. Jak to osiągnąć?

Dania na pierwszy dzień świąt z zamiennikami mięsa

Jeśli chcesz zaoferować im gulasz, zamiast mięsa wybierz kawałki seitanu, dobrze zamarynowane i obsmażone tofu lub Jak Kurczak marki The Vegetarian Butcher. Ta w pełni roślinna alternatywa posiada smak i konsystencję zbliżoną do mięsa kurczaka, zapewnia łatwość przygotowania i różnorodność zastosowania. Jeśli potrzebujecie inspiracji, znajdziecie ją w recepturze na roślinnego kurczaka po burgundzku, który świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole.

Wegetariańskie świąteczne pasztety

Innym pomysłem na przygotowanie klasycznego dania w wersji bezmięsnej są lubiane i popularne pasztety ze strączków i warzyw. Kombinacji jest nieskończoność, a te najbardziej świąteczne to pasztet z zielonej soczewicy z kiszonym ogórkiem lub śliwką, pasztet z białej fasoli z chrzanem, pasztet z ciecierzycy z gotowaną w całości marchewką czy pasztet z czerwonej soczewicy i pomidorów.

Aby dodać pasztetowi wyjątkowego świątecznego charakteru, koniecznie przygotuj do niego ciemny, umamiczny sos roślinny. Recepturę możesz oprzeć na pieczonych lub karmelizowanych warzywach korzeniowych lub, dla ułatwienia, na sosie pieczeniowym. Ma rumiany kolor i gęstą konsystencję, dzięki czemu stanowi solidną bazę do dalszych eksperymentów. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Nie zawiera też glutenu, barwników, glutaminianu sodu i konserwantów.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza