Menu

Tworzenie świątecznego menu na wynos to niełatwa sprawa. Potrawy muszą być tradycyjne, choć dobrze, by odpowiadały na potrzeby alergików i osób unikających mięsa. Powinny być łatwe do odgrzania, ale estetycznie wyglądające. Dla nas muszą być możliwe do przygotowania w dziesiątkach porcji w jeden dzień odbioru.

Zupy świąteczne na wynos

Klasyczny barszcz z pasztecikiem lub uszkami, aromatyczna zupa grzybowa czy tradycyjna rybna z użyciem Esencji bulionu rybnego Knorr Professional to świetne propozycje na święta. Nie wymagają wiele pracy, są chętnie wybierane przez gości oraz łatwe do transportu i odgrzania.

To nie oznacza, że na tym mamy poprzestać. Bardziej wymagającym gościom możemy zaoferować wykwintniejsze zupy, jak tę z gołąbkami rybnymi i konfitowanymi ziemniakami. Aby wyglądała świetnie w dniu podania, warto osobno zapakować wywar i dodatki oraz przekazać gościom krótką instrukcję serwowania.

Przepis na tę wyjątkową zupę znajdziesz tutaj zupa rybna z konfitowanymi ziemniakami i  warzywami

Świąteczne potrawy na wynos

Zacznijmy od przystawek. Możemy postawić na różne rodzaje sałatki śledziowej: korzenną, z jabłkiem lub z burakami czy w śmietanie, a także na rybę po grecku i tradycyjną sałatkę jarzynową. Jeśli nasi goście preferują niecodzienne smaki, warto przemyśleć wprowadzenie dań z łososiem, na przykład tartinek, tatara lub terriny.

Przygotowując główne dania na ciepło, warto mieć na uwadze wygodę ich odgrzania przez gości. Postawmy na takie potrawy, które po nocy w lodówce i samodzielnym serwowaniu będą równie smaczne, co w restauracji.

Warto zaoferować smażone ryby bez panierki, ryby zapiekane w sosie (np. chrzanowym) oraz kapustę z grochem lub grzybami, która świetnie smakuje po wzbogaceniu jej Esencją bulionu warzywnego Knorr Professional.

Pamiętajmy także o tych, dla których święta nie istnieją bez pierogów: z kapustą i grzybami, ruskich czy na słodko z makiem. Przed zapakowaniem należy polać je olejem, aby nie skleiły się w oczekiwaniu na uroczystą kolację.

Świąteczne menu dla alergików i wegan na wynos

Tworząc świąteczne menu, nie zapominajmy o osobach z alergią lub nietolerancją składników, o wegetarianach i weganach. Jeśli w rodzinie znajdzie się choć jedna taka osoba, to najwygodniej naszym gościom będzie zamówić wszystkie potrawy z jednej restauracji. Dlatego jeśli nie będziemy mieli dla nich oferty, mogą skorzystać z propozycji konkurencji.

Oto kilka propozycji świątecznych dań bez glutenu, ryb, jaj i nabiału.

Zupy:

barszcz czysty z uszkami bezglutenowymi, zupa grzybowa na roślinnej alternatywie śmietany

Przystawki:

sałatka jarzynowa z majonezem roślinnym, boczniaki à la śledzie, tartinki z pasztetem z soczewicy

Dania główne:

kapusta z grzybami i grochem, kotlet rybny z selera w algach, pierogi bezglutenowe

Jeśli chcesz gotować lepiej dla gości unikających produktów odzwierzęcych, sprawdź kurs Akademii UFS online „Kuchnia na bazie roślin”W kilku filmach przedstawiamy praktyczną stronę roślinnego gotowania.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza