Tworzenie świątecznego menu na wynos to niełatwa sprawa. Potrawy muszą być tradycyjne, choć dobrze, by odpowiadały na potrzeby alergików i osób unikających mięsa. Powinny być łatwe do odgrzania, ale estetycznie wyglądające. Dla nas muszą być możliwe do przygotowania w dziesiątkach porcji w jeden dzień odbioru.
Zupy świąteczne na wynos
Klasyczny barszcz z pasztecikiem lub uszkami, aromatyczna zupa grzybowa czy tradycyjna rybna z użyciem Esencji bulionu rybnego Knorr Professional to świetne propozycje na święta. Nie wymagają wiele pracy, są chętnie wybierane przez gości oraz łatwe do transportu i odgrzania.
To nie oznacza, że na tym mamy poprzestać. Bardziej wymagającym gościom możemy zaoferować wykwintniejsze zupy, jak tę z gołąbkami rybnymi i konfitowanymi ziemniakami. Aby wyglądała świetnie w dniu podania, warto osobno zapakować wywar i dodatki oraz przekazać gościom krótką instrukcję serwowania.
Przepis na tę wyjątkową zupę znajdziesz tutaj: zupa rybna z konfitowanymi ziemniakami i warzywami
Świąteczne potrawy na wynos
Zacznijmy od przystawek. Możemy postawić na różne rodzaje sałatki śledziowej: korzenną, z jabłkiem lub z burakami czy w śmietanie, a także na rybę po grecku i tradycyjną sałatkę jarzynową. Jeśli nasi goście preferują niecodzienne smaki, warto przemyśleć wprowadzenie dań z łososiem, na przykład tartinek, tatara lub terriny.
Przygotowując główne dania na ciepło, warto mieć na uwadze wygodę ich odgrzania przez gości. Postawmy na takie potrawy, które po nocy w lodówce i samodzielnym serwowaniu będą równie smaczne, co w restauracji.
Warto zaoferować smażone ryby bez panierki, ryby zapiekane w sosie (np. chrzanowym) oraz kapustę z grochem lub grzybami, która świetnie smakuje po wzbogaceniu jej Esencją bulionu warzywnego Knorr Professional.
Pamiętajmy także o tych, dla których święta nie istnieją bez pierogów: z kapustą i grzybami, ruskich czy na słodko z makiem. Przed zapakowaniem należy polać je olejem, aby nie skleiły się w oczekiwaniu na uroczystą kolację.
Świąteczne menu dla alergików i wegan na wynos
Tworząc świąteczne menu, nie zapominajmy o osobach z alergią lub nietolerancją składników, o wegetarianach i weganach. Jeśli w rodzinie znajdzie się choć jedna taka osoba, to najwygodniej naszym gościom będzie zamówić wszystkie potrawy z jednej restauracji. Dlatego jeśli nie będziemy mieli dla nich oferty, mogą skorzystać z propozycji konkurencji.
Oto kilka propozycji świątecznych dań bez glutenu, ryb, jaj i nabiału.
Zupy:
barszcz czysty z uszkami bezglutenowymi, zupa grzybowa na roślinnej alternatywie śmietany
Przystawki:
sałatka jarzynowa z majonezem roślinnym, boczniaki à la śledzie, tartinki z pasztetem z soczewicy
Dania główne:
kapusta z grzybami i grochem, kotlet rybny z selera w algach, pierogi bezglutenowe
Jeśli chcesz gotować lepiej dla gości unikających produktów odzwierzęcych, sprawdź kurs Akademii UFS online „Kuchnia na bazie roślin”. W kilku filmach przedstawiamy praktyczną stronę roślinnego gotowania.