Menu

Układ pokarmowy najmłodszych jest delikatny i nie w pełni ukształtowany, w związku z czym maluchom powinniśmy serwować specjalnie przygotowane potrawy – również z okazji świąt. Jak przygotować świąteczne przekąski dla dzieci oraz inne dania?

Nasza tradycyjna kuchnia świąteczna bywa ciężkostrawna i pełna składników, których wiele dzieci nie je. Niestety szefowie kuchni nie zawsze biorą to pod uwagę tworząc świąteczne menu, o czym dokładniej pisaliśmy w artykule „Menu na sylwestra, menu świąteczne… O czym zapominamy?”.

Dla naszych najmłodszych gości powinniśmy przyrządzić delikatne, wysokiej jakości potrawy z ograniczoną ilością cukru i soli. Podpowiadamy, jak świąteczne potrawy przekształcić na dziecięcą ucztę.

Świąteczne przekąski dla dzieci

Coś, o czym często zapominamy tworząc menu dla dzieci, to przekąski. Maluchy jedzą mniejsze posiłki, za to częściej, przez co doskonale sprawdzają się małe dania.

Przekąski na słono, które posiadają świąteczny akcent, to na przykład:

  • delikatne drożdżowe bułeczki z ziołami i masłem,
  • paszteciki z kruchego ciasta z pieczarkami, żółtym serem i cebulą,
  • okrągłe kanapeczki w kształcie bombek, z twarożkiem, udekorowane kawałkami warzyw oraz majonezem.

Co natomiast zaserwować na słodką przekąskę dla dzieci? Zamiast oferować tradycyjne słodycze, warto postawić na kombinacje owoców i słodkości, które będą cieszyć oczy, kubki smakowe i… świadomych rodziców.

Najmłodszym możemy zaproponować deser w formie choinki z kiwi z czekoladowymi bombkami, łańcuch choinkowy z mieszanki owoców nawleczonych na cukrową żyłkę czy truskawkowe czapki św. Mikołaja z puszkiem i pomponem z pianek.

Opcje ze świeżych owoców nie będą odpowiednie w ofercie na wynos, dlatego w tym przypadku warto postawić na klasykę: pieczone jabłko z cynamonem nadziewane serkiem słodzonym miodem.

Obiad świąteczny dla dzieci

Obiad świąteczny dla dzieci nie musi być wyzwaniem. Polecamy mieć na uwadze ich preferencje, które warto podać w ciekawy sposób.

Dania świąteczne dla dzieci z ryby

Przygotowując świąteczne dania rybne dla dzieci, musimy mieć na uwadze kilka rzeczy.

  1. Gatunek. Najlepiej jest wybrać ryby, które posiadają niewiele ości, takie jak mintaj, panga, sola, dorsz, halibut czy łosoś.
  2. Obróbka. Dzieciom podajemy tylko filety, które przyrządzamy bez panierki.
  3. Technika. Ryby przygotowywane dla dzieci powinny być delikatne. Najlepiej jest więc przyrządzić je gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.

Inspiracje na rybne potrawy znajdziesz w artykule „7 pomysłów na świąteczne dania z ryb”.

Dania dla dzieci: mięsne i bezmięsne

Wielu rodziców obawia się podawania dzieciom ryb ze względu na ości. Niektóre dzieci też za rybami po prostu nie przepadają. Dlatego warto mieć w swojej karcie również świąteczne dania mięsne, które odpowiedzą na potrzeby małych łasuchów i ich rodziców.

Świetnie sprawdzą się na przykład gotowane klopsiki podawane albo z sosem pieczeniowym  zaprawionym śmietanką dla uzyskania delikatniejszego smaku, albo z sosem cytrynowo-maślanym, który posiada aksamitną konsystencję i łagodny, nienarzucający się smak.

Jeśli wiesz, że Twoi goście chętnie zamawiają dania bezmięsne dla swoich pociech, mięsne klopsiki możesz łatwo i szybko zastąpić gotowymi. Wegetariańskie kotleciki na bazie soi i białka jaja posmakują nawet największym niejadkom, a Tobie pozwolą w bezproblemowy sposób odpowiedzieć na życzenia wymagających gości.

Nie możemy zapomnieć też o porcji warzyw. Maluchom możemy podać gotowane na parze brokuły, delikatną sałatkę z buraków czy surówkę z marchwi i jabłka doprawioną jogurtem naturalnym i majonezem, który doskonale połączy składniki sałatki i nada im niezapomnianego smaku.

Mączne potrawy świąteczne dla dzieci

Wśród mącznych potraw dla dzieci na święta królują pierogi. Nie powinniśmy im jednak serwować ani ciężkich ruskich z kopcem boczku i smażonej cebuli, ani tych z kapustą i leśnymi grzybami.

Gościom z dziećmi możesz zaproponować:

  • delikatnie doprawione ruskie bez pieprzu i smażonej cebuli,
  • pierogi z niepaloną kaszą gryczaną i twarogiem,
  • pierogi serowe z serkiem kremowym i startym żółtym serem oraz
  • pierogi mięsne przyrządzone na chudym mielonym mięsie lub z użyciem roślinnego mielonego

Jest to w pełni roślinne, bardzo soczyste danie, które posiada zwartą konsystencję i teksturę. Jeśli szukacie inspiracji opracowaliśmy recepturę na wegańskie pierogi z mięsem roślinnym i rumianą cebulką, które łatwo jest dostosować do wymagań dziecięcych podniebień.

Dobrze jest również być przygotowanym na sytuację, w której rodzice lub maluch będą preferowały tradycyjne danie dla dzieci zamiast świątecznych potraw. Jakie dania mączne warto mieć w zanadrzu?

  • Kolorowe kopytka (z sokiem z buraka, szpinakiem i batatem) z warzywnym gulaszem
  • Spaghetti z pomidorowym sosem do spaghetti  i wegetariańskimi klopsikami  od marki The Vegetarian Butcher
  • Naleśniki z warzywnym nadzieniem oraz kremowym sosem holenderskim

Potrawy świąteczne dla dzieci bez alergenów

Coraz więcej rodziców ma świadomość alergii i nietolerancji pokarmowych swoich maluchów. Dlatego warto posiadać w swojej ofercie lub karcie dania dla dzieci, które nie zawierają najczęstszych alergenów, takich jak gluten, laktoza, jaja czy soja.

Oto, co możemy zaproponować:

  • Klopsiki rybne z groszkiem i purée z batatów
  • Gryczane naleśniki z duszonymi warzywami
  • Bezglutenowe pierogi na słono (ze szpinakiem czy soczewicą) oraz na słodko (z wiśniami, truskawkami czy jabłkami z cynamonem)
  • Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

We wszystkich recepturach, możesz użyć wegańskiego majonezu, który nie zawiera laktozy oraz jaj i jest wolny od soi i glutenu.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza