Wigilijna zupa grzybowa w ujęciu restauracyjnym
Dla wielu gości wigilijna zupa z suszonych grzybów to smak dzieciństwa, do którego chętnie wracają. Zarówno ta tradycyjna, jak i coraz popularniejsza wersja z grzybami mrożonymi mogą znacząco podnieść nam food cost. Jak z tego wybrnąć?
Jednym z pomysłów na stworzenie aromatycznego bulionu grzybowego, który nie zwiększy kosztu dania, jest użycie bulionu grzybowego. Ten klarowny wywar o wegetariańskim składzie pozwoli szybko wydobyć bogaty smak i aromat grzybów w zabielanych zupach czy zupach kremach, jak również w farszach, gulaszach i sosach.
Innym rozwiązaniem może okazać się zaproponowanie świątecznej zupy pieczarkowej zamiast grzybowej. Z pieczarek możesz przygotować zupę krem, do której można podać ciekawe dodatki, na przykład chrupiące kawałki grzybów i jarmuż, jak w naszej recepturze na krem z pieczarek z rozmarynem.
Wigilijna zupa rybna – porady dla właścicieli lokali gastronomicznych
Doskonała zupa rybna to wciąż rarytas na wigilijnym stole czy w świątecznym menu restauracji. Jak możesz zoptymalizować zupę kosztowo, jednocześnie nie tracąc na jakości?
Przede wszystkim zastanów się nad wyborem ryby. Zamiast droższego łososia, postaw na lubiane i łatwo dostępne ryby morskie o białym mięsie, takie jak mintaj czy miruna. Zupę dopraw aromatyczną Esencją bulionu rybnego, dzięki której nie będziesz musiał stosować dodatkowych kawałków ryby do uzyskania odpowiedniego smaku.
Z kolei wykwintny aromat owoców morza osiągniesz doprawiając zupę fondem z owoców morza. Dzięki połączeniu krewetek, ekstraktu z kraba i homara oraz delikatnej świeżości pomidorów, fond pozwala nadać zupom, daniom i sosom wyjątkowy smak. Nasi szefowie kuchni użyli go do przygotowania wykwintnej zupy rybnej z dodatkiem białego wina i tymianku.
Inne pomysły na wigilijne potrawy rybne znajdziesz w artykule „7 pomysłów na świąteczne dania z ryb”.
Świąteczne zupy warzywne: barszcz i wiele więcej!
Zimą doskonale smakują gęste zupy z sezonowych warzyw okopowych i kapustnych. Jakie zupy możesz zaproponować swoim gościom?
Barszcz czysty
Wysokiej jakości barszcz nie potrzebuje wiele, by podbić serca gości. Barszcz czysty warto podać z pasztecikiem (na przykład z zieloną soczewicą czy kaszą gryczaną z twarogiem). Możemy też przyrządzić prosty krem z pieczonych buraków i jabłka z naszej receptury.
Krem z czerwonej kapusty i jabłka
Ta zupa cieszy nie tylko kubki smakowe, ale też oczy. Choć przygotowana z dostępnych i niedrogich składników, może smakować naprawdę wykwintnie, na przykład dzięki dodatkowi goździków, posypki z grzybowych grzanek czy kruszonki z boczkiem.
Krem z selera
Seler to warzywo o wyjątkowym, delikatnie orzechowym smaku, który świetnie odnajduje się w zupach krem. Aby nadać mu świątecznego charakteru, warto podać do niego chips z selera i gałązkę rozmarynu.
Zupa ziemniaczana
Gęsty i gorący krem ziemniaczany to świetne danie na zimową rozgrzewkę. Samo w sobie jest niskokosztowe, a food cost mogą podnosić tylko dodatki, takie jak boczek, ser cheddar, oleje (na przykład truflowy czy szczypiorkowy).
Jak zadbać o wyrazisty smak świątecznych zup warzywnych?
Tajemnicą smaku zup warzywnych jest doskonały bulion. Niełatwo przygotować aromatyczny bulion na bazie samych warzyw – konieczne jest upieczenie lub skarmelizowanie warzyw oraz długie gotowanie, które oznacza wyższe rachunki za energię.
Jeśli jednak nie mamy tyle czasu, warto sięgnąć po dobrej jakości gotowy rosół jarzynowy. Warto zwrócić uwagę, by był on bez alergenów oraz oleju palmowego i z obniżoną zawartością soli, co pozwoli nam na doprawienie zupy zgodnie z własnym upodobaniem.
Więcej pomysłów na świąteczne zupy i dania znajdziesz w artykule „Potrawy i dania wigilijne na wynos”.