Poniższy zestaw dań możesz traktować jak inspirację – choć znajdziesz tu też dokładne receptury. Te rybne potrawy sprawdzą się świetnie zarówno w świątecznej karcie, jak i w cateringu.
Świąteczna zupa rybna: klasyka, klopsiki czy uszka?
Klasyczna zupa rybna, przygotowywana na wywarze z ryb o białym filecie i włoszczyzny, z pewnością posmakuje Twoim gościom. Możesz przygotować wersję łagodną ze śmietaną lub pikantną, z dodatkiem papryki chili, papryki czerwonej i pokrojonych w kostkę pomidorów.
Jeśli szukasz czegoś oryginalnego, postaw na zupę rybną z klopsikami. Możesz wykorzystać do niej różne gatunki białych ryb, choć świetnie pasuje także wersja z łososiem. Aby przygotować klopsiki, wystarczy wymieszać mięso ugotowanej ryby z przyprawami, bułką tartą i jajkiem, uformować pulpeciki i gotować przez 5 minut. Taka masa może stać się także nadzieniem do gołąbków z dużych liści szpinaku czy rybnych uszek, które możesz podać w zupie.
Ryba na wigilijną przystawkę? Klasyczna makrela...
Przystawka z makreli z pewnością przypadnie do gustu tradycjonalistom. Filety makreli możesz zamarynować w occie winnym z dodatkiem soli i cukru, gorczycy, skórki z cytryny i czerwonej cebuli. Dzięki tej ostatniej, marynata zabarwi się na różowo i danie będzie się prezentować wyśmienicie. Najlepiej podawać je z chrupiącym chlebem w stylu szwedzkim i crème fraîche.
Ta ryba bez wątpienia zasługuje na zainteresowanie szefów kuchni, którzy szukają nowych sposobów podania. Możesz przygotować z niej delikatny mus i podać na przykład z pudrem z oliwek kalamata i jabłuszkiem kaparowym.
Innym rodzajem przystawki może być pasta z makreli z majonezem. Możesz skorzystać z tradycyjnego Majonezu do sałatek Hellmann’s , który nie tylko jest bogaty w smaku, ale ma też wyśmienitą kremową konsystencję. Pasta, idealnie sprawdzi się do kanapek z różnymi dodatkami.
...lub delikatna terrina
Tradycyjnie ten francuski delikatny pasztet gotowany na parze robi się z różnych rodzajów mięs. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby w wersji świątecznej przygotować go z ryb. Świetnie sprawdzi się tu mieszanka białych ryb z łososiem, który nada terrinie charakterystycznego koloru. Możesz podawać ją z krewetkami i emulsją z ogórka, z zimnym sosem szafranowym lub z żurawiną i igiełkami rozmarynu.
Ryba na święta jako danie główne – łosoś zawsze się sprawdza
Jaką potrawę rybną warto serwować jako danie główne? Niektórzy szefowie najchętniej stawiają na pieczonego łososia, który trafia w gusta wielu gości. Możesz podać go na szpinaku w towarzystwie muślinowego purée lub z sosem koperkowym i pieczonymi warzywami sezonowymi. Aby wykorzystać zimowy czas i nadać mu świątecznego charakteru, warto upiec go z plastrami pomarańczy i podać z z sosem żurawinowym oraz majonezowym na bazie Majonezu do dekoracji Hellmann’s
Pieczenie ryby w pergaminie
Pieczenie w pergaminie to technika, która świetnie sprawdza się przy obróbce ryb. Poza filetem wybranej ryby, do sakiewki można dodać warzywa, świeże zioła, cytrusy i dodatki, takie jak oliwki, kapary czy suszone pomidory.
Tak przygotowane sakiewki mogą stanowić samodzielne danie nie wymagające dodatków. Ich otwarcie warto pozostawić gościom: dzięki temu uwolnią skondensowany aromat dania tuż przed spożyciem.
Stosując tę technikę dobrze jest pamiętać o odpowiednim doborze dodatków: nie tylko pod względem ich tekstury czy koloru, ale też czasu, który jest niezbędny, by osiągnęły odpowiednią konsystencję i pełnię smaku. Przykładowo, chcąc dodać do sakiewki ziemniaki, należy je wcześniej obrobić. Dokładne instrukcje znajdziesz w przepisie na trota al cartoccio, czyli pstrąga w pergaminie z ziemniakami, oliwkami i kaparam.
Ryby zapiekane w cieście lub usmażone w panierce
Filety z białej ryby świetnie smakują zapiekane w cieście francuskim lub w cieście filo. Aby skomponować to danie, wystarczy podać do filetów blanszowane, gotowane na parze lub pieczone warzywa oraz odpowiednio dobrany sos.
Wybierając ten sposób przygotowania ryby, możesz natknąć się na problem zbyt mdłego smaku. Chrupiące, maślane ciasto w połączeniu z delikatną rybą wymaga bowiem odpowiedniego przyprawienia. Najlepiej postawić na klasyczną mieszankę Delikat Przyprawa do ryb Knorr. Połączenie białego pieprzu, natki pietruszki, koperku i dodatek pikantnego imbiru z pewnością podkreśli smak ryby.
Innym wyśmienitym pomysłem na rybę jest smażenie lub pieczenie w panierce – i to nie tylko klasycznej! Możesz postawić na intensywnie zieloną panierkę ziołową. Wystarczy zmiksować świeże zioła z bułką tartą, zapanierować i upiec lub usmażyć. W ten sam sposób przygotujesz panierkę parmezanową. Ciekawym pomysłem jest panierowanie w niebieskim maku, który doda rybie elegancji i nada jej świątecznego aromatu.
Świąteczna ryba na wykwintnie? Wybierz sandacza
Sandacz to ryba wyjątkowa: niezwykle delikatna w smaku, lekko maślana, ale niezbyt tłusta, i praktycznie nie posiadająca ości. Dzięki tym właściwościom sprawdza się w eleganckich połączeniach. Możesz podać ją z palonym masłem, sosem beurre blanc z masła, białego wina i szalotek, klasycznym sosem holenderskim czy sosem z raków.
Sandacz dobrze współgra z zimowymi dodatkami. W menu świątecznym z pewnością powodzenie zdobędzie nasz przepis na sandacza podanego na kaszy pęczak, w towarzystwie karmelizowanej brukselki i sosów z pieczonych buraków.