Menu

Co kraj, to obyczaj

Święta na całym świecie łączy rodzinna atmosfera, a dzieli kuchnia. Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne w każdym kraju są niezwykle oryginalne i zaskakują kreatywnością pod względem smaku, techniki wykonywania dań oraz ich historii. Polacy mają 12 potraw, Francuzi gęsie wątróbki, a Anglicy pieczonego indyka.

Z badania przeprowadzonego przez KPMG* wynika, iż 14% Polaków planuje świąteczny wyjazd z najbliższymi, aż 86% deklaruje celebrowanie tego szczególnego czasu z rodziną w domu przy wspólnym stole, przygotowując kolację i nierzadko eksperymentując z tradycją. Taka kulinarna podróż po bożonarodzeniowych smakach może być w rezultacie co najmniej zaskakująca.

WŁOCHY

Temperament Włochów świetnie sprawdza się także w kuchni. Kolacja wigilijna jest bardzo uroczysta, niemniej to bożonarodzeniowy obiad ma dla nich największe znaczenie. W Wigilię na stołach znajdują się głównie ryby i owoce morza, np. spaghetti z małżami czy małże faszerowane serem, tzw. cozze ripiene, lasagne z anchois lub smażone ryby.

25 grudnia w świątecznej kuchni włoskiej prym wiedzie mięso. Na wystawnych obiadach daniem głównym jest pieczona sztuka mięsa, np. jagnięcina, indyk lub wieprzowina z ziemniakami i warzywami. Podaje się również zupę z porów z przepiórczymi jajami i z dodatkiem trufli. Na północy kraju najpopularniejsze są tortellini nadziewane serem lub mięsem, natomiast na południu serwuje się cannelloni z ricottą lub szpinakiem. Na deser pojawia się panettone z cukrem pudrem oraz pandoro – maślana bułka o kształcie gwiazdy z wanilią.

Włoska potrawa bożonarodzeniowa

 

FINLANDIA

W północnej części Europy potrawy świąteczne obfitują w mięso, nawet podczas kolacji wigilijnej. W Finlandii podaje się sałatkę śledziową z burakami, śmietaną i przyprawami, czyli rosolli, zapiekankę z brukwi, graavilohi - łososia peklowanego w soli oraz zapiekankę z marchwi lub ziemniaczaną. Obok opcji warzywnych na stole znaleźć można pieczoną szynkę oraz alkohol, którego spożycie w Boże Narodzenie ma dla Finów specjalne znaczenie.

Dla fanów słodkości kuchnia fińska poleca riisipuuro, czyli owsiankę ryżową z cukrem i cynamonem. Ponadto deserowy wariant obejmuje piparkakku (pierniczki) oraz ciastka z powidłami śliwkowymi w towarzystwie ciepłego napoju korzennego glögi.

Fińska potrawa bożonarodzeniowa

 

PORTUGALIA

Święta Bożego Narodzenia w Portugalii co roku stoją pod znakiem dorsza. Bacalhau de consoada to główna potrawa wigilijna – gotowane filety z dorsza z ziemniakami, duszoną kapustą oraz rzepą, brokułami i marchwią. Z kolei pierwszy dzień Świąt to już stoły pełne mięsa: indyk lub kurczak faszerowany kasztanami, migdałami i rodzynkami, świńskie uszka, kiełbaski chourico czy wieprzowe podbrzusze.

Portugalczycy kochają słodycze, dlatego desery w Święta zajmują szczególne miejsce w kulinarnej hierarchii. Ulubione przez nich są pasteis de doce de grăo to ciasteczka z marmolady i grochu czy rabanadas – grzanki cynamonowe moczone w słodkim mleku i smażone. Najważniejszym elementem na słodkim stole świątecznym jest bolo de rei, tzw. „królewskie ciasto” w kształcie korony z ukrytym ziarnem bobu w środku.

Portugalska potrawa bożonarodzeniowa

 

Potrawy bożonarodzeniowe nie muszą być schematyczne. Świąteczne smaki świata zdecydowanie inspirują do przygotowania tradycyjnych potraw wigilijnych w dowolnej wersji z każdego kontynentu.  Brytyjskie mince pie, czyli okrągłe ciastka z nadzieniem z suszonych owoców, orzechów, Christmas pudding z kandyzowanych czereśni, łoju wołowego, soku z cytryny i brandy, litewskie śliżyki z podsytą, węgierskie praliny waniliowe szaloncukor, filipiński lechon czy kongijskie placki fufu podawane z zupą orzechową to tylko kilka przykładów międzynarodowego menu świątecznego, z którego warto czerpać i tworzyć nowe smaki, bez rezygnacji z polskiej tradycji.

*KPMG w Polsce, „Zimowe plany i wydatki Polaków. Święta Bożego Narodzenia, Sylwester i wyjazdy zimowe 2013/2014”.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza