Zarządzanie restauracją
Postaw na najlepszą jakość świadczonych usług, wydajność i zysk!
-
Usługa cateringowa a podatek VAT
Prowadzenie firmy cateringowej to nie tylko przyjemność związana z dostarczaniem kulinarnych przeżyć swoim gościom, ale też dziesiątki formalności do dopełnienia w każdym miesiącu. Sprawdzamy, jak rozliczać usługę cateringową zgodnie z obowiązującym prawem.
-
Odbiór lokalu gastronomicznego przez Sanepid
Odbiór lokalu gastronomicznego przez Sanepid to dla wielu najbardziej stresujący moment podczas tworzenia własnej restauracji. Jednak wcale nie musi tak być! Jeśli odpowiednio się przygotujesz, nie masz się czego obawiać.
-
Opakowania na wynos i na dowóz – przegląd rozwiązań
Od wyboru opakowania na wynos zależy więcej niż może się wydawać. Goście oczekują, żeby dania docierały do nich w optymalnej temperaturze, składniki się nie mieszały, a opakowania były ekologiczne. Od stopnia spełnienia tych oczekiwań zależy często ogólne zadowolenie z całego zamówienia. Sprawdzamy, jakie opakowania są dostępne na rynku i które z nich warto wybrać.
-
Dyrektywa plastikowa – jakie zmiany oznacza dla gastronomii?
W krajach członkowskich Unii Europejskiej od 1 stycznia 2021 roku obowiązuje The Single-Use Plastics Directive, która ma na celu ograniczenie wpływu produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Co tzw. Dyrektywa plastikowa zmienia w funkcjonowaniu restauracji serwujących dania na wynos?
-
Rekrutacja krok po kroku – infografika
Szukasz nowego pracownika? Uniknij chaosu. Pobierz nasz przewodnik, który przeprowadzi Cię przez procedurę poszukiwania kucharza krok po kroku.
-
Jak ułożyć kartę menu w restauracji
Na ogół każdy wie, jak powinna wyglądać karta restauracji. Nie jest to takie oczywiste, ponieważ diabeł tkwi w szczegółach, a dobrze dopasowane menu w restauracji powie gościom więcej o Twojej restauracji niż mogłoby się wydawać. Dlatego zadbaj o każdy detal!
-
RODO dla restauracji
Nowe unijne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych – dotyczy każdej firmy i instytucji, która takie dane przetwarza. Czyli również restauracji, baru czy kantyny. Czy Twój lokal spełnia nowe wymogi?
-
Food truck - jak otworzyć własny biznes?
Food truck jest świetną sezonową alternatywą dla każdej restauracji i tym samym dobrym pomysłem na biznes. Trzymając w garści konkretny biznesplan oraz mając koncepcję na kulinarną rewolucję na kółkach, perspektywa sukcesu w branży jest na wyciągnięcie ręki.
-
Bezpieczeństwo żywności – zagrożenia i winowajcy
„Bezpieczeństwo przede wszystkim” – głosi znane powiedzenie.
-
7 sposobów na ograniczenie odpadów żywnościowych
Wyrzucanie jedzenia to marnowanie zasobów i – co ważniejsze – marnowanie pieniędzy!
-
Zakres obowiązków kucharza i Szefa kuchni
Mogłoby się wydawać, że oba stanowiska są niemal identyczne, lecz nie do końca tak jest. Różnica istnieje, zobacz na czym ona polega.
-
Jak nie tracić głowy
Co zrobić, aby wilk był syty i owca cała? Dowiedz się, jak w trudnych warunkach zachować autorytet i zimną krew. Nie jest to najłatwiejsze zadanie, ale mamy w zanadrzu klika wskazówek, które mogą okazać się pomocne.
-
Młodzi pracownicy – jak ich motywować?
Czy często myślisz o młodych pracownikach: przychodzą po szkole i niewiele potrafią, a oczekują od razu złotych gór? Gdy tylko wyszkolą się, zmienią pracę na inną i wyjadą za granicę? To prawdopodobny scenariusz. Można jednak podjąć działania, dzięki którym zamienimy niestabilną młodzież w zgrany zespół, który zostanie z nami na lata.
-
Książeczka sanepidowska i orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych do pracy w gastronomii
Książeczka zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne, zwana potocznie książeczką sanepidowską, jest niezbędna do pracy w gastronomii. Odpowiadamy na najczęstsze pytania jej dotyczące.
-
Czy każda restauracja powinna oferować dania wegetariańskie?
Odsetek wegetarian i wegan w społeczeństwie wciąż jest niewielki. To jednak nie oni napędzają rozwój oferty dań wegetariańskich w restauracjach, lecz goście, którzy od czasu do czasu nie jedzą mięsa – a tych nieustannie przybywa. Dlatego dania wegetariańskie i roślinne stały się niezbędne w każdej restauracji.
Polecane przepisy
Co otrzymujesz:
- Dostęp do treści premium
- Najświeższe trendy, inspiracje i porady kulinarne
- Darmowe, krótkie filmiki szkoleniowe bez reklam dla Szefów Kuchni