Jaka stawka VAT obowiązuje na usługi cateringowe?
Zgodnie ze zmianą matrycy stawek podatku VAT, wprowadzoną w życie 1 lipca 2020 roku, wszystkie czynności związane z usługami cateringowymi zostały opodatkowane według stawki VAT 8%. Dotyczy to nie tylko samego świadczenia usługi, ale także usługi dostawy towarów do klienta.
Stawka VAT – napoje w cateringu
Czy oznacza to, że preferencyjna stawka VAT obowiązuje też w przypadku sprzedaży napojów? Niestety nie. Wiele napojów wciąż podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług.
Napoje, na które obowiązuje stawka VAT 23% od towarów i usług:
- napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,
- napoje alkoholowe będące mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
- kawy i herbaty (wraz z dodatkami),
- napoje bezalkoholowe gazowane,
- wody mineralne.
Stawka VAT – owoce morza
Nowa matryca stawek VAT przyniosła też podniesienie podatku od wybranych owoców morza i ich przetworów:
- homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306-0308 (np. krewetek, małży czy ślimaków),
- kawioru lub namiastki kawioru objętych CN 1604,
- przetworów z homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605.
W przypadku serwowania posiłków zawierających te składniki, musimy względem nich stosować podstawową stawkę VAT 23%.
W razie niejasności związanych z rozliczaniem usługi cateringowej, właściwą podstawą prawną jest Ustawa z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1751 i 2200). Powodzenia!