Menu

Oto siedem szybkich sposobów na ograniczenie ilości odpadów żywnościowych w twoim lokalu.

1. Planuj z wyprzedzeniem

  • Obserwacja popularności dań z twojej karty i średniej liczby klientów powinna pomóc ci obliczyć zapasy potrzebne na każdy tydzień.
  • Nie wpadnij w pułapkę nadmiernych zamówień – nawet jeżeli jest na coś specjalna oferta, chyba że wiesz, że wszystko się sprzeda.

2. Zrób audyt odpadów

  • Obserwuj nie tylko, co klienci kupują, ale i czego nie kupują. Przejrzyj, co trzeba było  wyrzucić  i zastanów się, czy przyczyną jest zły sposób przechowywania czy niepopularność dania.

3. Kontroluj magazynowane produkty

  • Zajrzyj do skrzynki z warzywami i zadbaj, by te najdojrzalsze zostały zużyte w pierwszej kolejności, a nie gniły na spodzie.
  • Regularnie przeglądaj zasoby, sprawdzaj terminy przydatności i przesuwaj produkty z najkrótszym terminem na przód chłodni czy spiżarni.

4. Wprowadź danie dnia

  • Pozbądź się nadmiaru składników zanim się zepsują, proponując na obiad czy przekąskę coś specjalnego, czemu twoi klienci nie będą w stanie się oprzeć.

 

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza