
Oto siedem szybkich sposobów na ograniczenie ilości odpadów żywnościowych w twoim lokalu.
1. Planuj z wyprzedzeniem
- Obserwacja popularności dań z twojej karty i średniej liczby klientów powinna pomóc ci obliczyć zapasy potrzebne na każdy tydzień.
- Nie wpadnij w pułapkę nadmiernych zamówień – nawet jeżeli jest na coś specjalna oferta, chyba że wiesz, że wszystko się sprzeda.
2. Zrób audyt odpadów
- Obserwuj nie tylko, co klienci kupują, ale i czego nie kupują. Przejrzyj, co trzeba było wyrzucić i zastanów się, czy przyczyną jest zły sposób przechowywania czy niepopularność dania.
3. Kontroluj magazynowane produkty
- Zajrzyj do skrzynki z warzywami i zadbaj, by te najdojrzalsze zostały zużyte w pierwszej kolejności, a nie gniły na spodzie.
- Regularnie przeglądaj zasoby, sprawdzaj terminy przydatności i przesuwaj produkty z najkrótszym terminem na przód chłodni czy spiżarni.
4. Wprowadź danie dnia
- Pozbądź się nadmiaru składników zanim się zepsują, proponując na obiad czy przekąskę coś specjalnego, czemu twoi klienci nie będą w stanie się oprzeć.