![Tomasz Grabski](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Tomasz Grabski.jpg)
Zespół w kuchni jest silny nie wtedy, gdy znajdują się w nim kulinarne gwiazdy, ale wtedy, gdy jest stały, przyjazny względem siebie i zmotywowany. Jednak znalezienie idealnych pomocników i kucharzy jest bardzo trudne.
Z jednej strony wielu wykształconych kucharzy nie może znaleźć pracy, z drugiej zaś - ci najbardziej kreatywni są rozchwytywani. Młode osoby z kolei, świeżo po szkołach, często nie są odpowiednio przygotowane do pełnienia zawodu. Jak więc szukać, by znaleźć?
![](/wiedza/biznes-gastronomiczny/zarzadzanie-restauracja/skuteczna-rekrutacja/jcr:content/parsys/content/textimage_1901020616/image.img.png/1571400156626.png)
Zanim rozpoczniesz rekrutację, przyjrzyj się aktualnej pracy swojej kuchni oraz możliwościom finansowym.
- Oceń, ile osób jesteś w stanie zatrudnić i jakie stanowiska są niezbędne do obsadzenia.
- Opisz obowiązki, którymi będzie musiała zająć się nowa osoba.
- Zastanów się, jakie masz oczekiwania względem nowego pracownika – zarówno zawodowe, jak i interpersonalne.
- Wskaż widełki finansowe, jakie będziesz mógł zaproponować.
Jeśli chcesz przyciągnąć dobrego pracownika, musisz zaproponować mu coś więcej niż konkurencja. Może być to wyższa pensja, ale nie tylko – szkolenia, certyfikaty, udział w konkursach zachęcą naprawdę ambitne osoby.
![](/wiedza/biznes-gastronomiczny/zarzadzanie-restauracja/skuteczna-rekrutacja/jcr:content/parsys/content/textimage_149386700/image.img.png/1571400200450.png)
Spraw, by ogłoszenie dotarło do jak największej liczby osób, które mogą być zainteresowane pracą w Twojej restauracji. Oto kilka pomysłów, gdzie szukać pracownika.
![](/wiedza/biznes-gastronomiczny/zarzadzanie-restauracja/skuteczna-rekrutacja/jcr:content/parsys/content/textimage_2058867433/image.img.png/1571400185787.png)
Osobisty kontakt z osobami, które wyróżniają się na rynku pracy, to świetny pomysł na rekrutację. Nawet jeśli nie zdecydują się na Twoją ofertę, mogą znać kolegów lub koleżanki na podobnym poziomie, którzy poszukują pracy.
![](/wiedza/biznes-gastronomiczny/zarzadzanie-restauracja/skuteczna-rekrutacja/jcr:content/parsys/content/textimage_996740917/image.img.png/1571400169129.png)
Rozmowa kwalifikacyjna wymaga wysiłku z obu stron, które muszą zareklamować się tak, by były dla siebie atrakcyjne. Dlatego podczas rozmowy warto dobrze poznać kandydatów – powód zmiany pracy, ich motywacje, oczekiwania względem nowego miejsca pracy. Sprawdza się proszenie o referencje oraz wybiórcze sprawdzenie po rozmowie, czy są one rzeczywiste.
Powinniśmy też opowiedzieć, w jaki sposób pracuje się w naszej kuchni i jakie warunki rozwoju może zaoferować ona nowej, ambitnej osobie.
Nie można zapomnieć o części praktycznej. Kucharza warto poprosić o przygotowanie popisowego dania, a szefa kuchni o zaplanowanie czterodaniowej kolacji. Podglądanie kandydatów przy pracy oraz test smaku to najważniejsze etapy rekrutacji.
Wybór nigdy nie jest prosty – ale przemyślana rekrutacja z pewnością go ułatwia. Potem wystarczy już tylko podpisać umowę i dać się rozwijać!