Unijny zakaz stosowania plastiku – czego dotyczy?
Wytyczne Unii Europejskiej zakazują produkcji i wprowadzania do sprzedaży dziesięciu najpopularniejszych jednorazowych produktów plastikowych, które posiadają swoje biodegradowalne odpowiedniki. Są to:
- plastikowe widelce, noże, łyżki i talerze,
- plastikowe słomki i mieszadełka do napojów,
- plastikowe pojemniki do żywności,
- styropianowe kubki,
- patyczki higieniczne,
- plastikowe patyczki do balonów.
Wytyczne dla restauracji – zakazane jednorazowe opakowania plastikowe
Jakie produkty plastikowe zostały wycofane?

Plastikowe pojemniki jednorazowego użytku
Zakaz obejmuje stosowanie plastikowych pojemników jednorazowego użytku. Dotyczy on nie tylko samych pojemników i talerzy, ale również plastikowych folii do zgrzewu oraz wieczek do opakowań i pokrywek na napoje.

Plastikowe sztućce i dodatki
Unijna dyrektywa wprowadza zakaz używania plastikowych widelców, noży, łyżek i łyżeczek, słomek do napojów i mieszadełek oraz pałeczek.

Styropianowe pojemniki jednorazowego użytku
Zakazuje się również stosowania jednorazowych produktów wykonanych ze styropianu: pojemników i opakowań, kubków, talerzy, wieczek i innych.
Dozwolone opakowania jedzenia na wynos po wprowadzeniu dyrektywy plastikowej
Każdy z produktów zakazanych w produkcji i wprowadzaniu do obrotu przez Dyrektywę posiada swoje w pełni funkcjonalne ekologiczne odpowiedniki. Mowa o opakowaniach, sztućcach, słomkach i innych wykonanych z biotworzyw, które ulegają biodegradacji lub podlegają kompostowaniu.
Co stosować zamiast jednorazowych opakowań z plastiku?
- Opakowania, sztućce i dodatki z „bioplastiku”, czyli PLA.
- Biodegradowalne folie do zgrzewu z PLA.
- Słomki i opakowania papierowe.
- Sztućce wykonane z drewna.
- Pojemniki i pokrywki z trzciny cukrowej.
- Opakowania szklane, np. słoiki i butelki.
- Talerze i sztućce z otrębów.

Warto na bieżąco obserwować rynek opakowań i sprawdzać nowości. Ze względu na obowiązujący zakaz, można prognozować, że pojawią się kolejne innowacyjne rozwiązania, które poszerzą repertuar dostępnych opakowań na wynos.
Od kiedy obowiązuje dyrektywa plastikowa i zakaz stosowania jednorazowych opakowań i sztućców z plastiku?
Zakaz produkowania i wprowadzania do obrotu jednorazowych opakowań z tworzyw plastikowych obowiązuje od 1 stycznia 2021 roku. Oznacza to, że w hurtowniach i u dystrybutorów od tego dnia nie możemy kupić takich produktów.
Nie oznacza to jednak, że nie możemy wciąż używać plastikowych opakowań, sztućców i słomek, jeśli posiadamy ich zapasy magazynowe. W tym przypadku, opakowania plastikowe możemy stosować do 3 lipca 2021 roku.

Dlaczego plastik w opakowaniach jednorazowych został zakazany?
Ustalenia Dyrektywy plastikowej wynikają bezpośrednio z troski o środowisko naturalne, stan oceanów oraz zdrowie i życie stworzeń morskich. Jak podaje Komisja Europejska, ponad 80 proc. odpadów w morzach to tworzywa sztuczne. Dzięki wprowadzeniu w życie dyrektywy, ograniczymy zużycie produktów stanowiących aktualnie 70 proc. wszystkich odpadów morskich.
Choć stosowanie tylko ekologicznych opakowań stanowi dla gastronomii wyzwanie, nie musi oznaczać rewolucji w kuchni. Wszystkie zakazane produkty posiadają swoje biodegradowalne odpowiedniki, których możemy używać ze świadomością, że zmniejszamy nasz negatywny wpływ na środowisko i jesteśmy bliżej naszych gości, którzy oczekują ekologicznych rozwiązań w biznesach, które wspierają.