Menu

Składniki

+

Boczek peklowanie

  • Boczek surowy ze skórą bez kości 2.0 kg
  • Woda 3.0 l
  • Sól peklowa 90.0 g
  • Sól 100.0 g
  • Cukier 100.0 g
  • Jałowiec
  • Czosnek
  • Trawa cytrynowa
  • Pieprz czarny rozgnieciony

Olej infuzowany igłami sosny

  • Olej kukurydziany 200.0 ml
  • Igły sosny 50.0 g

Pianka Demi Glace

Kimchi z czerwonej kapusty

Chutney z dyni i rokitnika

  • Olej 30.0 ml
  • Szalotka 80.0 g
  • Imbir 20.0 g
  • Rokitnik 150.0 g
  • Jabłko 100.0 g
  • Dynia Hokkaido, bez pestek 300.0 g
  • Cukier 80.0 g
  • Sok jabłkowy 60.0 ml

Pesto szpinakowo-bazyliowe

Podanie-dekoracja

  • Chipsy z cebuli
  • Zioła

„Jako szef kuchni uwielbiam odkrywanie nowych składników. A jeszcze lepiej, jeśli mogę samodzielnie je zebrać. Lokalne składniki dają szefom kuchni więcej przestrzeni na kreatywność i pozwalają im pracować z uwzględnieniem sezonowości”.

...

Przygotowanie

  1. Boczek peklowanie

    • Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na minimum 24 godziny.
    • Boczek wyjmij z zalewy, opłucz, włóż do worka, dodaj przyprawy i zioła i zawakuj. 
    • Gotuj w cyrkulatorze w temp. 65°C przez 20 godzin. 
    • Po wyjęciu z cyrkulatora obciąż boczek, aby był bardziej zwarty, odstaw do wychłodzenia.
  2. Olej infuzowany igłami sosny

    •  Igły sosny zalej olejem, podgrzewaj w temp. 70°C przez 15 minut, odstaw na 24 godziny i przecedź.
  3. Pianka Demi Glace

    •  Demi Glace wymieszaj w gorącej wodzie, dodaj imbir, zmiksowaną paprykę i ocet estragonowy. Gotuj do odparowania połowy płynu.
    • Dodaj Primerbę i ksantan. Gotuj, mieszając przez kilka minut i przecedź.
    • Do sosu dodaj zimne masło i mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw pieprzem. Przelej do syfonu i wkręć dwa naboje, przechowuj w ciepłym miejscu.
  4. Kimchi z czerwonej kapusty

    • Kapustę poszatkuj na cienkie paski. 
    • Wodę zagotuj z solą i zalej kapustę, odstaw na godzinę i odsącz. 
    • Opłucz kapustę w zimnej wodzie i odciśnij nadmiar wody. 
    • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
    • Kapustę odstaw na minimum 12 godzin.
  5. Chutney z dyni i rokitnika

    • Cebulę zeszklij z imbirem, dodaj rokitnik i jabłko. Smaż przez kilka minut. 
    • Dodaj dynię, cukier i sok jabłkowy. Gotuj na wolnym ogniu do uzyskania żądanej konsystencji.
  6. Pesto szpinakowo-bazyliowe

    • Składniki pesto zmiksuj i dopraw.
  7. Podanie-dekoracja

    • Układaj poszczególne elementy dania na talerzu, dekoruj chipsami  cebuli i świeżymi ziołami.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza