Alergeny pokarmowe
Zapewnij komfort wszystkim swoim gościom.
-
Jak gościć osoby z alergią na orzechy?
Uczulenie na orzechy to poważne wyzwanie dla gastronomii. Goście posiadający na nie alergię w przypadku ich zjedzenia mogą doświadczyć wielu przykrych dolegliwości – niekiedy nawet zagrażających życiu i zdrowiu. Jak ich ugościć?
-
Rozporządzenie UE w zakresie oznaczania żywności
Od 13 grudnia 2014 r. weszły w życie nowe przepisy dotyczące podawania konsumentowi informacji na temat kupowanej przez niego żywności. Obowiązek dotyczy również lokali gastronomicznych, co oznacza konieczność wprowadzenia pewnych drobnych zmian.
-
14 alergenów pokarmowych
Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej w zakresie oznaczania żywności, konsument powinien mieć dostęp do informacji na temat alergenów w kupowanej żywności. Oto 14 alergenów pokarmowych wymagających uwzględnienia na liście składników i produkty, w których możesz je znaleźć.
-
Wegetariański sylwester lub sylwester bez alergenów? Wskazówki dla restauratorów
Wegetariański sylwester lub impreza z daniami dla alergika? Takie zadanie wymaga odrobiny kreatywności, otwartości na nowe produkty oraz znajomości potrzeb gości. Zebraliśmy porady i propozycje dań, które pomogą Ci stworzyć autorskie menu i bez trudu poradzić sobie z tymi wyzwaniami.
Polecane przepisy
Co otrzymujesz:
- Dostęp do treści premium
- Najświeższe trendy, inspiracje i porady kulinarne
- Darmowe, krótkie filmiki szkoleniowe bez reklam dla Szefów Kuchni