Alergeny pokarmowe
Zapewnij komfort wszystkim swoim gościom.
Zapewnij komfort wszystkim swoim gościom.
Uczulenie na orzechy to poważne wyzwanie dla gastronomii. Goście posiadający na nie alergię w przypadku ich zjedzenia mogą doświadczyć wielu przykrych dolegliwości – niekiedy nawet zagrażających życiu i zdrowiu. Jak ich ugościć?
Od 13 grudnia 2014 r. weszły w życie nowe przepisy dotyczące podawania konsumentowi informacji na temat kupowanej przez niego żywności. Obowiązek dotyczy również lokali gastronomicznych, co oznacza konieczność wprowadzenia pewnych drobnych zmian.
Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej w zakresie oznaczania żywności, konsument powinien mieć dostęp do informacji na temat alergenów w kupowanej żywności. Oto 14 alergenów pokarmowych wymagających uwzględnienia na liście składników i produkty, w których możesz je znaleźć.
Wegetariański sylwester lub impreza z daniami dla alergika? Takie zadanie wymaga odrobiny kreatywności, otwartości na nowe produkty oraz znajomości potrzeb gości. Zebraliśmy porady i propozycje dań, które pomogą Ci stworzyć autorskie menu i bez trudu poradzić sobie z tymi wyzwaniami.
Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego.