Każdy właściciel restauracji, kawiarni, baru czy innego punktu gastronomicznego, od 13 grudnia 2014 roku jest zobowiązany do informowania swoich klientów o tym, czy i które potrawy serwowane w lokalu mają alergeny bądź inne składniki, które mogą wywołać nietolerancję pokarmową. W praktyce oznacza to, że zarówno kucharze, jak i kelnerzy powinni znać nie tylko każdy składnik serwowanych dań i listę 14 alergenów pokarmowych, ale także muszą umiejętnie komunikować się z gośćmi i wreszcie, utrzymywać bezwzględną czystość w miejscu pracy.
Pobierz naszą infografikę by odświeżyć swoją wiedzę o alergenach!
![Infografika Alergeny w menu Infografika Alergeny w menu](/wiedza/gotowanie/alergeny-i-nietolerancje-pokarmowe/alergeny/alergeny-w-menu-infografika/jcr:content/parsys/content/download/image.img.png/miniatura 270 x 270.png)