Menu
Czy wiesz jakie są główne alergeny?

Czy wiesz jakie są główne alergeny?

Na plakacie, w przystępny sposób przedstawiamy wszystkie 14 alergenów i produkty, w których można je znaleźć.

Pobierz plakat
Jaja

Jaja

 

Jaja kurze, a także jaja gęsie, kacze, indycze, przepiórcze, żółtko jaj, białko jaj, ubite białko jaj, jaja w płynie, jaja w proszku, jaja mrożone, substancje oraz produkty spożywcze z przedrostkiem „ovo” (= jajo) w nazwie: ovomucin, lizozym z jaj (np. w serze), lecytyna z jaj kurzych gołębich i strusich.

 

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać jaja jako alergeny pokarmowe:

biszkopty / sucharki, tort Pawłowa, bezy, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, lody, pianka i polewy do kaw smakowych, sosy (np. sos holenderski, sos berneński), majonez, spoiwo w mięsie mielonym, panierki, ciasta, „lepiszcza” do zbóż i do dekoracji na chlebie oraz wypiekach, glazura cukrowa, likier jajeczny i inne rodzaje likieru, makaron jajeczny, surimi

Łubiny

Łubiny

Alergeny w łubinach występują jako: mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach oraz w wegetariańskich zamiennikach mięsa i kiełki łubinu.

Mleko

Mleko

Uwaga: Zazwyczaj w równym stopniu nietolerowane jest mleko kozie, owcze, bawole oraz końskie.

Mleko jako alergen pokarmowy występuje jako: białko mleka, hydrolizat białka mleka, kazeina, białko serwatkowe, laktoalbumina, laktoglobulina, laktoza, mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana, kwaśna śmietana, creme fraiche, maślanka, mleko zsiadłe, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser, twaróg / ser biały, masło, masło klarowane

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać mleko:

margaryna, tłuszcze roślinne do smarowania pieczywa, czekolada, wypieki, nugat, lody, desery, zabielacz do kawy, puree ziemniaczane, surimi

Ziarna zbóż zawierające gluten

Ziarna zbóż zawierające gluten

Ziarna zbóż zawierające gluten: pszenica, jęczmień, owies, żyto, orkisz, orkisz zielony, pszenica samopsza, pszenica płaskurka, pszenica kamut, pszenżyto (odmiany hybrydowe pszenicy oraz żyta)

Oznaczenia alergnów pokarmowych stosowne są dla ziaren zbóż zawierających gluten oraz produktów na ich bazie, takich jak:

produkty spożywcze oraz wypieki na bazie ziaren zbóż takich jak: skrobia, mąka, krupczatka, kasza manna, kuskus, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kasza bulgur, kiełki pszenicy.

Zapraszamy również do zapoznania się z artykułem o radach dotyczących klientów na diecie bezglutenowej.

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać gluten:

makaron, naleśniki, bułka tarta, mieszanki zbóż, mieszanki do wypieków / mieszanki do ciast, chleb, wypieki, torty z kremem, ciasta, ciastka, herbatniki, słód, piwo słodowe, piwo, kawa zbożowa (słodowa), sosy na bazie zasmażki, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, hydrolizowane białko pszeniczne w przyprawach, batony czekoladowe, batony zbożowe, lody z waflem, substancja rozdzielająca w tartym serze

Dwutlenek siarki oraz siarczyny

Dwutlenek siarki oraz siarczyny

(w stężeniu wyższym niż 10 mg/kg lub mg/l)

E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkawego

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać siarczyny:

wino (z zawartością siarczynów) lub inne napoje alkoholowe, suszone owoce (w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor), produkty na bazie tartego chrzanu; mniejsze ilości, na przykład takie, z jakimi mamy do czynienia w przypadku błyskawicznego puree ziemniaczanego, częstokroć nie przekraczają poziomu pociągającego za sobą wymóg uwzględnienia w opisie listy alergenów.

Orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne

Do listy lergenów zaliczają się również orzeszki ziemne, czyli: olej arachidowy (również w formie tłuszczu do smażenia zanurzeniowego), masło arachidowe

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać orzeszki ziemne:

wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy (np. sos satay), dressingi, pesto, potrawy regionalne (np. afrykańskie, azjatyckie, meksykańskie), mieszanki orzechów, bakalie

Soja

Soja

Produkty zawierające soję jako alergen: ziarno sojowe, mąka sojowa, kasza sojowa, mleko sojowe, desery sojowe, nierafinowany olej sojowy, lecytyna sojowa, białko sojowe, ser tofu, pasta miso, tempeh, kiełki soi

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać soję:

przyprawy (sosy sojowe, sos shoyu, sos tamari, sos teriyaki, sos Worcester), wegetariańskie pasty do smarowania pieczywa oraz dania wegetariańskie, surimi, chleb oraz wypieki, burgery, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego

Orzechy z drzew orzechowych

Orzechy z drzew orzechowych

Alergeny pokarmowe, które są orzechami z drzew orzechowych to m.in. migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland

Ważne

Kokosy oraz orzeszki pinii nie zaliczają się do orzechów, które należy uwzględnić w liście alergenów

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać orzechy:

marcepan, nugat, krem orzechowo-nugatowy do smarowania pieczywa, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, makaroniki, czekolada, bakalie, gotowe przekąski, musli, sosy do sałatek, pesto oraz pozostałe sosy, dressingi do sałatek, dania wegetariańskie, chleb z orzechami, mortadela (z orzechami pistacjowymi), produkty o smaku kawowym

Seler

Seler

Seler jako alergen może zawierać się w produktach takich jak mieszanki przypraw, curry, buliony, zupy, mięsa duszone z jarzynami, sosy, produkty wędliniarskie oraz mięsne, sałatki delikatesowe (sałatka Waldorf), sałatki warzywne, sałatka ziemniaczana (z bulionem), pikantne przystawki

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać seler:

mieszanki przypraw, curry, buliony, zupy, mięsa duszone z jarzynami, sosy, produkty wędliniarskie oraz mięsne, sałatki delikatesowe (sałatka Waldorf), sałatki warzywne, sałatka ziemniaczana (z bulionem), pikantne przystawki

Sezam

Sezam

Lista alergenów pokarmowych z sezamem powinna zawierać ziarno sezamowe, olej sezamowy, pasta sezamowa (tahini), masło sezamowe, mąka sezamowa, sól sezamowa (gomasio)

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać sezam:

bułki do hamburgerów, chleb, wypieki, krakersy, płatki śniadaniowe, desery, zastosowania w obrębie kuchni azjatyckiej, tureckiej oraz orientalnej, falafel, humus, mutabal (syryjska pasta z bakłażana)

Mięczaki

Mięczaki

Omułki (małże, omułki jadalne, przegrzebki, ostrygi), ślimaki, uchowce, głowonogi (kałamarnice): kalmary, ośmiorniczki, mątwy, ośmiornice (polpo, pulpo)

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać mięczaki:

sepia, czarny makaron z owocami morza, surimi, sashimi, bouillabaisse, paella

Gorczyca

Gorczyca

Ziarno gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, kiełkujące nasiona gorczycy, liście i kwiaty gorczycy

Produkty spożywcze, które zawierają, lub moga zawierać gorczycę jako alergen pokarmowy:

wędliny, produkty mięsne: rolady, potrawy curry, mieszanki przypraw, warzywa konserwowe, marynaty, zupy, sosy, sosy chutney, sałatki delikatesowe

Skorupiaki

Skorupiaki

 

Skorupiaki jako alergen pokarmowy mogą występować w postaci krewetki, raki, homary, kraby, kryl, langusty, krewetki czerwone, krewetki królewskie, kraby pająkowate

 

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać skorupiaki:

masło rakowe, pasta z krewetek, sashimi, surimi, prażynki krewetkowe, bouillabaisse, paella

Ryby

Ryby

 

Ryby jako alergen pokarmowy występują w postaci ryb wszelkiego typu: surowe, gotowane i marynowane, kawior, ikra

 

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać ryby:

żelatyna, surimi, kamaboko (japońskie surimi), (pasta) anchois, sos Worcester, pikantne sosy / przyprawy(azjatyckie), potrawy regionalne (np. sushi, ryż smażony, paella, rolki wiosenne, vitello tonnato, bouillabaisse), Krwawa Mary (z sosem Worcester)

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza