Czy wiesz jakie są główne alergeny?
Na plakacie, w przystępny sposób przedstawiamy wszystkie 14 alergenów i produkty, w których można je znaleźć.
Jaja
Jaja kurze, a także jaja gęsie, kacze, indycze, przepiórcze, żółtko jaj, białko jaj, ubite białko jaj, jaja w płynie, jaja w proszku, jaja mrożone, substancje oraz produkty spożywcze z przedrostkiem „ovo” (= jajo) w nazwie: ovomucin, lizozym z jaj (np. w serze), lecytyna z jaj kurzych gołębich i strusich.
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać jaja jako alergeny pokarmowe:
biszkopty / sucharki, tort Pawłowa, bezy, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, lody, pianka i polewy do kaw smakowych, sosy (np. sos holenderski, sos berneński), majonez, spoiwo w mięsie mielonym, panierki, ciasta, „lepiszcza” do zbóż i do dekoracji na chlebie oraz wypiekach, glazura cukrowa, likier jajeczny i inne rodzaje likieru, makaron jajeczny, surimi
Łubiny
Alergeny w łubinach występują jako: mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach oraz w wegetariańskich zamiennikach mięsa i kiełki łubinu.
Mleko
Uwaga: Zazwyczaj w równym stopniu nietolerowane jest mleko kozie, owcze, bawole oraz końskie.
Mleko jako alergen pokarmowy występuje jako: białko mleka, hydrolizat białka mleka, kazeina, białko serwatkowe, laktoalbumina, laktoglobulina, laktoza, mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana, kwaśna śmietana, creme fraiche, maślanka, mleko zsiadłe, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser, twaróg / ser biały, masło, masło klarowane
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać mleko:
margaryna, tłuszcze roślinne do smarowania pieczywa, czekolada, wypieki, nugat, lody, desery, zabielacz do kawy, puree ziemniaczane, surimi
Ziarna zbóż zawierające gluten
Ziarna zbóż zawierające gluten: pszenica, jęczmień, owies, żyto, orkisz, orkisz zielony, pszenica samopsza, pszenica płaskurka, pszenica kamut, pszenżyto (odmiany hybrydowe pszenicy oraz żyta)
Oznaczenia alergnów pokarmowych stosowne są dla ziaren zbóż zawierających gluten oraz produktów na ich bazie, takich jak:
produkty spożywcze oraz wypieki na bazie ziaren zbóż takich jak: skrobia, mąka, krupczatka, kasza manna, kuskus, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kasza bulgur, kiełki pszenicy.
Zapraszamy również do zapoznania się z artykułem o radach dotyczących klientów na diecie bezglutenowej.
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać gluten:
makaron, naleśniki, bułka tarta, mieszanki zbóż, mieszanki do wypieków / mieszanki do ciast, chleb, wypieki, torty z kremem, ciasta, ciastka, herbatniki, słód, piwo słodowe, piwo, kawa zbożowa (słodowa), sosy na bazie zasmażki, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, hydrolizowane białko pszeniczne w przyprawach, batony czekoladowe, batony zbożowe, lody z waflem, substancja rozdzielająca w tartym serze
Dwutlenek siarki oraz siarczyny
(w stężeniu wyższym niż 10 mg/kg lub mg/l)
E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkawego
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać siarczyny:
wino (z zawartością siarczynów) lub inne napoje alkoholowe, suszone owoce (w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor), produkty na bazie tartego chrzanu; mniejsze ilości, na przykład takie, z jakimi mamy do czynienia w przypadku błyskawicznego puree ziemniaczanego, częstokroć nie przekraczają poziomu pociągającego za sobą wymóg uwzględnienia w opisie listy alergenów.
Orzeszki ziemne
Do listy lergenów zaliczają się również orzeszki ziemne, czyli: olej arachidowy (również w formie tłuszczu do smażenia zanurzeniowego), masło arachidowe
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać orzeszki ziemne:
wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy (np. sos satay), dressingi, pesto, potrawy regionalne (np. afrykańskie, azjatyckie, meksykańskie), mieszanki orzechów, bakalie
Soja
Produkty zawierające soję jako alergen: ziarno sojowe, mąka sojowa, kasza sojowa, mleko sojowe, desery sojowe, nierafinowany olej sojowy, lecytyna sojowa, białko sojowe, ser tofu, pasta miso, tempeh, kiełki soi
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać soję:
przyprawy (sosy sojowe, sos shoyu, sos tamari, sos teriyaki, sos Worcester), wegetariańskie pasty do smarowania pieczywa oraz dania wegetariańskie, surimi, chleb oraz wypieki, burgery, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
Orzechy z drzew orzechowych
Alergeny pokarmowe, które są orzechami z drzew orzechowych to m.in. migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland
Ważne
Kokosy oraz orzeszki pinii nie zaliczają się do orzechów, które należy uwzględnić w liście alergenów
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać orzechy:
marcepan, nugat, krem orzechowo-nugatowy do smarowania pieczywa, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, makaroniki, czekolada, bakalie, gotowe przekąski, musli, sosy do sałatek, pesto oraz pozostałe sosy, dressingi do sałatek, dania wegetariańskie, chleb z orzechami, mortadela (z orzechami pistacjowymi), produkty o smaku kawowym
Seler
Seler jako alergen może zawierać się w produktach takich jak mieszanki przypraw, curry, buliony, zupy, mięsa duszone z jarzynami, sosy, produkty wędliniarskie oraz mięsne, sałatki delikatesowe (sałatka Waldorf), sałatki warzywne, sałatka ziemniaczana (z bulionem), pikantne przystawki
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać seler:
mieszanki przypraw, curry, buliony, zupy, mięsa duszone z jarzynami, sosy, produkty wędliniarskie oraz mięsne, sałatki delikatesowe (sałatka Waldorf), sałatki warzywne, sałatka ziemniaczana (z bulionem), pikantne przystawki
Sezam
Lista alergenów pokarmowych z sezamem powinna zawierać ziarno sezamowe, olej sezamowy, pasta sezamowa (tahini), masło sezamowe, mąka sezamowa, sól sezamowa (gomasio)
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać sezam:
bułki do hamburgerów, chleb, wypieki, krakersy, płatki śniadaniowe, desery, zastosowania w obrębie kuchni azjatyckiej, tureckiej oraz orientalnej, falafel, humus, mutabal (syryjska pasta z bakłażana)
Mięczaki
Omułki (małże, omułki jadalne, przegrzebki, ostrygi), ślimaki, uchowce, głowonogi (kałamarnice): kalmary, ośmiorniczki, mątwy, ośmiornice (polpo, pulpo)
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać mięczaki:
sepia, czarny makaron z owocami morza, surimi, sashimi, bouillabaisse, paella
Gorczyca
Ziarno gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, kiełkujące nasiona gorczycy, liście i kwiaty gorczycy
Produkty spożywcze, które zawierają, lub moga zawierać gorczycę jako alergen pokarmowy:
wędliny, produkty mięsne: rolady, potrawy curry, mieszanki przypraw, warzywa konserwowe, marynaty, zupy, sosy, sosy chutney, sałatki delikatesowe
Skorupiaki
Skorupiaki jako alergen pokarmowy mogą występować w postaci krewetki, raki, homary, kraby, kryl, langusty, krewetki czerwone, krewetki królewskie, kraby pająkowate
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać skorupiaki:
masło rakowe, pasta z krewetek, sashimi, surimi, prażynki krewetkowe, bouillabaisse, paella
Ryby
Ryby jako alergen pokarmowy występują w postaci ryb wszelkiego typu: surowe, gotowane i marynowane, kawior, ikra
Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać ryby:
żelatyna, surimi, kamaboko (japońskie surimi), (pasta) anchois, sos Worcester, pikantne sosy / przyprawy(azjatyckie), potrawy regionalne (np. sushi, ryż smażony, paella, rolki wiosenne, vitello tonnato, bouillabaisse), Krwawa Mary (z sosem Worcester)