Menu

Wegetariański sylwester – nowy trend w gastronomii!

Wzrost popularności diet wykluczających produkty pochodzenia zwierzęcego – zwłaszcza mięsa, ale też coraz częściej nabiału i jaj – oznacza dla nas, szefów kuchni, konieczność dostosowania dawnych receptur do nowych oczekiwań gości.

Menu wegetariańskie i wegańskie na imprezę sylwestrową staje się obligatoryjne, również dlatego, że styczeń to czas na zdrowsze postanowienia noworoczne, często związane ze zmianą diety. Dlatego wielu gości chętnie wybierze opcję wegetariańską, by lepiej przygotować się do wejścia w nowy rok.

Czasami istnieje również potrzeba wykluczenia z potraw popularnych alergenów. Zanim przedstawisz gościom taką ofertę, koniecznie zapoznaj się z listą 14 składników powodujących alergie oraz z podstawowymi informacjami o organizacji pracy w kuchni. Więcej informacji o daniach dla alergików znajdziesz również w dziale Alergeny i nietolerancje pokarmowe.

Propozycje dań na sylwestrową rozpustę bez mięsa w stylu street food

Propozycje potraw na sylwestrową imprezę zaczynamy z hukiem – od street foodu! Wielką popularnością cieszą się bezmięsne burgery, a ich przygotowanie nie wymaga od nas zmiany receptury, jeśli użyjemy odpowiednich zamienników mięsa.

Bezmięsne burgety w sylwestrowym menu

Tradycyjnego burgera doskonale zastąpi mięsny w smaku i konsystencji Jak Burger Supreme The Vegetarian Butcher, a kurczaka usmażony na złoto Jak Kurczak w Chrupiącej Panierce The Vegetarian Butcher. Oba mają w pełni roślinny skład, dlatego możemy ich też użyć do dań kuchni wegańskiej.

Zaskakującym dodatkiem do burgerów może okazać się nowość: Jak Pepperoni The Vegetarian Butcher, której smak i zapach są łudząco podobne do oryginalnej kiełbasy pepperoni. Doskonale sprawdza się na pizzy, dlatego przygotowaliśmy recepturę na wyjątkową ucztę: pizzę z burgerem!

Burgera możemy podać również z uwielbianymi przez małych i dużych Jak Nuggetsami The Vegetarian Butcher. Te kąski z białka pochodzenia roślinnego nasi szefowie kuchni wykorzystali w przepisie na wegetariańską kanapkę z Nuggetsami, sałatą i majonezem wegańskim. Oczywiście można podawać je również solo, z frytkami, w sałatkach i na wiele innych sposobów.

Wegetariańskie, sylwestrowe hot dogi

Świetną propozycją na nieco mniejszą przekąskę są wegetariańskie hot dogi. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości bezmięsne parówki i dać się zainspirować kuchniom świata. Jakie hot dogi możemy przygotować?

  • Hot dog po wietnamsku, czyli z majonezem i piklami z marchwi i rzodkwi
  • Hot dog meksykański z pastą z fasoli, guacamole i pokruszonymi nachosami
  • Hot dog francuski z sosem musztardowo-miodowym, serem pleśniowym i gruszką
  • Hot dog argentyński z chimichurri i grillowaną papryką
  • Hot Dog Ruben z kiszoną kapustą

Zdrowe dania na sylwestra dla alergików

Streetfoodowe propozycje niestety nie łatwo jest przygotować w wersji wykluczającej najpopularniejsze alergeny, a zwłaszcza pszenicę, której białko często stosuje się w roślinnych alternatywach mięsa. Dlatego gościom z nietolerancjami pokarmowymi, alergiami czy celiakią, możemy zaserwować alternatywne przekąski.

Nieuczulające sylwestrowe potrawki i gulasze

Na ciepło dobrze sprawdzają się potrawki i gulasze z warzyw i strączków (poza soją), na przykład potrawka z białej fasoli, ziemniaków i jabłek z tymiankiem, caponata serwowana z chlebkiem z mąki z ciecierzycy czy curry z groszkiem cukrowym i batatem serwowane z ryżem. Możesz też postawić na gulasze mięsne i ich wariacje: z kiszonym ogórkiem, pieczarkami czy grillowaną papryką.

Sylwestrowe bowle i sosy bez alergenów

Inną opcją są niezwykle popularne bowle, w których łatwo możemy kontrolować obecność alergenów. Jako bazę posłuży nam ryż, komosa czy kasza gryczana niepalona, a jako dodatki warzywa świeże i pieczone, strączki, kiełki i, jeśli nie zależy nam na wegetariańskości dania, chude mięso i ryby.

Kluczowym składnikiem bowla są sosy, które odpowiadają za finalny smak potrawy. Do niektórych kompozycji najlepiej pasuje sos teriyaki, do innych ziołowe chimichurri, ale ogromną popularnością cieszą się te na bazie majonezu. Jeśli zależy nam na jak największej eliminacji alergenów, postawmy na bezjajeczny majonez wegański.

Bezglutenowe i bezlaktozowe danie sylwestrowe dla alergików z wegańskim majonezem.

Przekąski sylwestrowe bezglutenowe i bezmięsne

Niewielkie przystawki i przekąski to serce sylwestrowych bufetów. Jeśli przygotowujemy opcje bezglutenowe i wegetariańskie, koniecznie oznaczmy je symbolem przekreślonego kłosa i zielonym listkiem, co pozwoli gościom łatwiej odnaleźć się w obfitości potraw.

Jakie bezglutenowe przekąski warto rozważyć?

  • Ruloniki z bezglutenowej szynki z sałatką jarzynową z bezglutenowym majonezem sałatkowym
  • Mini tatar z klasycznymi dodatkami: ogórkiem, grzybami, cebulą i tartym suszonym żółtkiem
  • Jajka faszerowane pikantnym musem z żółtek, pasty z chili i majonezu dekoracyjnego
  • Spring rollsy z łososiem, makaronem ryżowym i świeżymi warzywami, podawane z sosem orzechowym
  • Mini sałatki z ryżu, tuńczyka i kukurydzy

Pamiętajmy również o specjalnych oznaczeniach. Na każdym bezglutenowym produkcie musi się znaleźć specjalny symbol z przekreślonym kłosem. Niestety na rynku wciąż istnieje sporo produktów zanieczyszczonych glutenem. Wybierajmy zaufane marki, które gwarantują niezwodną jakość i bezpieczeństwo artykułów.

Co natomiast warto podać osobom unikającym mięsa?

  • Paszteciki z ciasta francuskiego z soczewicą lub kapustą i grzybami
  • Mini pasztety z fasoli z musem chrzanowym
  • Pomidorki nadziewane mini mozzarellą z listkiem bazylii
  • Sałatkę ziemniaczaną z kiszonym bobem i majonezem wegańskim
  • Pasty: tapenada bez anchois, baba ghanoush i muhammara podawane z warzywami i pieczywem lub nachosami

Więcej pomysłów na przystawki i przekąski sylwestrowe na imprezie i na wynos znajdziesz w naszym artykule.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza