-
Wybierz interesujące Cię święto 12.04 Dzień Czekolady 22.04 Międzynarodowy Dzień Ziemi 24.04 Europejski Dzień Śniadania
Przystawki:
Dania główne:
Desery:
Dzień Ziemi
Menu przyszłości oparte o zrównoważony rozwój. Całość menu oparta o raport „Menu Przyszłości 2023”.
Przystawki:
-
Układanka z mezze
„Nierzadko mezze podawane są z górą placków saj. W tym przepisie zastępujemy tradycyjny saj wersją bezglutenową, a wgłębienia ...
-
Roślinne wallenbergare z grzybową pastą duxelles
„Korzystam z lokalnych składników, ponieważ dają z siebie to, co w nich najlepsze, zwłaszcza w sezonie”. Tommi Virranta, Szef...
Zupy:
-
Udon z tofu w bulionie Miso z dashi na bazie pasty Marmite
„Gdy gotujemy bez mięsa, wiele osób obawia się, że całość wyjdzie bez smaku. Dlatego ważne, aby wszystkie te dania miały wspan...
-
Nowoczesne mapo tofu
„Chcę mieć możliwość serwowania tradycyjnych dań jak największej grupie gości, również tym rezygnującym ze spożywania mięsa. M...
Sałatki:
Dania główne:
-
Gnocchi z rukwią wodną i krewetkami
Rukiew wodna to doskonały zamiennik zwykłego szpinaku lub buraka liściowego, który świetnie sprawdza się w sosach do makaronu,...
-
Boczek wieprzowy, chutney, pesto, pianka demi glace, olej sosnowy
„Jako szef kuchni uwielbiam odkrywanie nowych składników. A jeszcze lepiej, jeśli mogę samodzielnie je zebrać. Lokalne składnik...
Desery:
Dzień Europejskiego Śniadania
Kilka pomysłów na idealnie śniadanie – również dla hoteli. A więcej inspiracji znajdziesz w Menu “Prostota i Kreatywność".
Na słodko:
-
Sałatka owocowa z pana cottą kawową i świeżą miętą
Połączenie dwóch deserów w jeden - sałatki owocowej i panna cotty. Zaskakującego kwaskowego smaku dodaje maślanka, na której p...
-
Gofry gryczane z kompotem z owoców kaki i lodami
Bezglutenowa mąka gryczana jest znakomita do gofrów: wychodzą lekkie, z pełnym smakiem pełnoziarnistej mąki i w bursztynowym ko...
Na słono:
-
Tarte Flambee z cebulą, boczkiem i pieczarkami
Francuski rodzaj tarty na bazie ciasta chlebowego, boczku, cebuli i śmietany.
-
Matias sandwich - kanapka ze śledziem i sałatką z buraka
Przysmak prosto ze Skandynawii.
Bufet:
-
Bagietka z kaszanką / salsa jabłkowa
@MarcinSzachowiczUFS
-
Naleśniki biszkoptowe – pancakes
Naleśniki, które pokocha każdy - dziecko i dorosły!
-
Kanapka pastrami z rukolą i grillowaną papryką
Pastrami można przygotować wcześniej i poddać procesowi dojrzewania, który korzystnie wpłynie na smak i strukturę mięsa.
-
Royal z warzywami
Danie to jest urozmaiceniem jajecznego menu. Używając mrożonych warzyw, pamiętaj, aby przed zalaniem płynną masą rozmrozić je i...