Menu

Składniki

+

Seler

Żel imbirowy

  • Imbir obrany 100.0 g
  • Sok jabłkowy 300.0 ml
  • Ocet ryżowy 50.0 ml
  • Agar 4.0 g

Sos mole


„Goście zawsze chętnie próbują nowych połączeń i smaków. Po prostu chcą być zaskakiwani. Jedzenie powinno być przeżyciem, o którym będziemy ciągle opowiadać i którego długo nie zapomnimy. Imbir został wykorzystany na dwa sposoby: zblendowany z sokiem jabłkowym i octem ryżowym, a następnie zamieniony w żel oraz dodany jako przyprawa do sosu mole, wykończonego dodatkiem czekolady”. Edwin van Gent, Szef Kuchni UFS, Holandia

...

Przygotowanie

  1. Seler

    • Seler dokładnie wyszoruj. Do gorącej wody dodaj Rosół jarzynowy, seler, gotuj przez 1 godzinę. Odstaw do wystygnięcia.
    • Klarowane masło rozpuść. 
    • Seler piecz w temp. 160°C przez 1 godzinę, regularnie polewając masłem.
    • Po wyjęciu z pieca pokrój w kliny.
  2. Żel imbirowy

    • Imbir zetrzyj na purée, zalej sokiem jabłkowym, dodaj ocet. Gotuj przez chwilę, przecedź przez gazę. 
    • Dodaj agar, wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Odstaw do zastygnięcia i zmiksuj na gładki żel. Przełóż do dyspensera.
  3. Sos mole

    • Na oleju zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj imbir, chili i przyprawy. Smaż przez chwilę. 
    • Dodaj 100 g żelu imbirowego i  pozostałe składniki oprócz kakao i czekolady. 
    • Dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu. 
    • Dodaj kakao, całość zmiksuj i przecedź przez sito.
    • Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  4. Dekoracja i podanie

    •  Kliny selera obsmaż na maśle, ułóż na talerzu, delikatnie wlej sos i dekoruj chipsami z salsefii, żelem imbirowym i szczawikiem zajęczym.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza