Menu

Składniki

+

Tofu

Olej infuzowany

  • Olej słonecznikowy 100.0 ml
  • Pieprz syczuański 15.0 g

Dekoracja-podanie

  • Pieprz syczuański 5.0 g
  • Szczypiorkowy olej infuzowany 20.0 g

„Chcę mieć możliwość serwowania tradycyjnych dań jak największej grupie gości, również tym rezygnującym ze spożywania mięsa. Musimy dostosować się do ich zmieniających się potrzeb”. 

...

Przygotowanie

  1. Tofu

    • Tofu pokrój w kostkę 2x2 cm i lekko obsmaż na części oleju.
    • W woku podgrzej olej, wsyp Jak Mielone TVB i smaż do zrumienienia.
    • Dodaj pastę z chili i bobu, czosnek i ostrą paprykę. Smaż mieszając do uzyskania intensywnego smaku.
    • Wlej wodę, dodaj Sos pieczeniowy i wymieszaj. Dodaj Esencję warzywną i sos sojowy.
    • Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. Dodaj tofu i chwilę gotuj.
    • Jeżeli jest to konieczne, zagęść zawiesiną ze skrobi kukurydzianej do uzyskania żądanej konsystencji.
    • Dopraw do smaku.
  2. Olej infuzowany

    • Podgrzej olej z pieprzem do temp. 90°C, odstaw na 24 godziny i przecedź.
  3. Dekoracja-podanie

    • Podawaj w miskach, posypując pokrojonym wzdłuż szczypiorkiem, pieprzem syczuańskim i skrop olejem infuzowanym.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza