Menu

Składniki

+

Sos mięsny

Warzywa

  • Bataty 0.5 kg
  • Bakłażan 0.05 kg
  • Skrobia ziemniaczana 0.02 kg

Pianka śmietankowo-serowa

  • Śmietanka 30% 0.3 l
  • Skrobia kukurydziana 10.0 g
  • Gałka muszkatołowa
  • Ser Parmezan tarty 60.0 g
  • Twarożek kozi 0.2 kg

Podanie, dekoracja

  • Mikro zioła, kwiaty sezonowe do dekoracji

„Goście uwielbiają próbować znanych dań w nowej odsłonie – nawiązującejdo tradycji, ale kreatywnie interpretującej różne kombinacje składników i technik”.Katerina Menti, Szefowa Kuchni UFS, Grecja

...

Przygotowanie

  1. Sos mięsny

    • Na oliwie zasmaż cebulę, dodaj zioła, mięso i zasmażaj, wlej trochę wody i duś na wolnym ogniu przez pół godziny. 
    • Dodaj Passatę i gotuj na wolnym ogniu do odparowania płynu. 
    • Na koniec dodaj Esencję wołową, ketchup i Primerbę, zagotuj i dopraw do smaku.
  2. Warzywa

    • Bataty upiecz do ¾ miękkości, obierz i pokrój w dużą kostkę, obsmaż na silnym ogniu. 
    • Bakłażana pokrój w dużą kostkę, posól i odstaw na godzinę. Osusz, obtocz w skrobi ziemniaczanej i usmaż na fryturze. 
  3. Pianka śmietankowo-serowa

    • Zimną śmietankę wymieszaj ze skrobią i gałką muszkatołową, zagotuj mieszając i zdejmij z palnika.
    • Dodaj parmezan i zmiksuj, dodaj twarożek i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
    • Całość przelej do syfonu i wkręć dwa naboje. Przechowuj w ciepłym miejscu.
  4. Podanie, dekoracja

    • Układaj sos mięsny na talerzu, przekładając obsmażonym batatem i bakłażanem. Dekoruj chipsami z parmezanu, dowolnymi kwiatkami i ziołami oraz pianką śmietankowo
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza