Kremowe sosy bez laktozy
Kremowe sosy – klasyczny sos biały, sos alfredo czy beszamel – tradycyjnie zawierają produkty z wysoką zawartością laktozy, jak mleko czy śmietana. Jednak wcale nie oznacza to, że nie możemy przygotować ich w wersji dla osób niejedzących laktozy.
Beszamel bez laktozy
Gładki, kremowy i pachnący gałką muszkatołową beszamel to sos, bez którego nie wyobrażamy sobie lasagne czy moussaki. Świetnie wypada także z filetem z łososia lub blanszowanymi warzywami sezonowymi.
Wersję bez laktozy możemy przygotować wymieniając dwa składniki: krowie mleko na napój roślinny (np. sojowy bez cukru) oraz masło na bezmleczną margarynę dobrej jakości.
Sos śmietanowy
Jak zastąpić śmietanę w sosach? Możesz wykorzystać do tego tłuste mleko kokosowe lub przygotować własną alternatywę z namoczonych i zmiksowanych na gładko orzechów nerkowca.
Obie opcje mają swoje mankamenty: w pierwszej mleko kokosowe zmienia delikatnie smak potraw, a druga jest czasochłonna. Dlatego możesz zdecydować się na gotowy produkt będący roślinną alternatywą śmietany – Florę Plant 15% lub Florę Plant 31%, które zapewnią kremową konsystencję i pyszny, śmietanowy aromat
Zupy bez laktozy
Wiele tradycyjnych przepisów na zupy nie zawiera laktozy – ale zdarza się, że chcemy przygotować te, które wymagają użycia mleka lub śmietany. Czym możemy je zastąpić?
- Napojami roślinnymi, np. sojowym, migdałowym czy ryżowym
- Mlekiem kokosowym
- Zmiksowanym na gładko silken tofu
- Gotową roślinną alternatywą dla śmietany Florą Plant 15% lub Florą Plant 31%
Chcesz mistrzowsko gotować dla osób, które nie jedzą produktów mlecznych? Sprawdź kurs Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej”, w którym poznasz produkty i techniki wykorzystywane w kuchni wykluczającej produkty odzwierzęce.