![Mirosław Szajkowski](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/2021/Mirosław_Szajkowski-1280x1280-white.jpg)
Czym są Primerby Knorr Professional? To zioła i przyprawy konserwowane w olejach roślinnych wraz z solą. Zapewniają bogaty, skoncentrowany aromat przez cały rok. Można je stosować zarówno do zimnych, jak i ciepłych aplikacji, we wszystkich etapach gotowania. Jakie rodzaje Primerb warto mieć w swojej kuchni?
Primerby ziołowe – smak świeżych ziół zakonserwowany w oleju i paście
Popularne Primerby z jednorodnych ziół są niezwykle wszechstronne. Primerba bazyliowa Knorr Professional świetnie sprawdza się we wszystkich włoskich daniach: zupach, winegretach i sosach sałatkowych, makaronach i zapiekankach makaronowych, pizzach, owocach morza i mięsach. Doda na przykład świeżego aromatu kremowi z pomidorów, pięknego koloru caprese oraz podbije smak sosu do pasty czy gnocchi, jak w naszym przepisie na gnocchi z maślanym sosem pomidorowym i oliwkami.
Za to Primerbę tymiankową Knorr Professional możesz stosować nie tylko w kuchni francuskiej. Aromat tymianku świetnie komponuje się z naszą rodzimą kuchnią, a także z daniami kuchni węgierskiej, hiszpańskiej czy greckiej. Bogaty i intensywny smak tymianku warto również wykorzystać we wszelkich gorących daniach takich jak zupy, makarony czy pieczone warzywa oraz jako dodatek do dipów, sosów vinaigrette czy marynat lub farszy.
Primerby włoskie i francuskie
Gotowe mieszanki ziół mają szereg zalet: świetnie nadają się do mniejszych kuchni, gdyż nie wymagają trzymania wielu jednorodnych ziół, ale też dla dużych zespołów w zabieganych kuchniach, w których liczy się czas i efektywność. Dzięki nim zawsze uzyskasz doskonały, wielowymiarowy smak potraw i wspaniały aromat.
Do dań kuchni włoskiej doskonale sprawdzą się trzy produkty: Primerba włoska Knorr Professional, Primerba pesto Knorr Professional i Primerba czerwone pesto Knorr Professional.
![Primerby włoskie i francuskie Primerby włoskie i francuskie](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/przyprawy-przez-cay-rok-jak-to-zrobi/jcr:content/parsys/content/image_278021694.img.png/1658861805436.png)
Primerbę włoską Knorr Professional możesz użyć do makaronów, pizzy i mięs przygotowywanych we włoskim stylu. Primerba pesto Knorr Professional oraz Primerba czerwone pesto Knorr Professional świetnie sprawdzą się w sosach do makaronów, zupach kremach oraz sosach sałatkowych. Recepturę doskonałego winegretu z Primerbami znajdziesz w przepisie na wegańską sałatkę z sosem vinaigrette z zielonym pesto.
Natomiast Primerba prowansalska Knorr Professional łączy w sobie majeranek, tymianek, rozmaryn, bazylię i czosnek. Niezwykle wyważona mieszanka ziół pozwala na doprawienie tradycyjnych zup (na przykład cebulowej), pieczonych i smażonych mięs oraz sosów do nich, a także składników farszów i nadzień.
![prowansalska Knorr Professional prowansalska Knorr Professional](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/przyprawy-przez-cay-rok-jak-to-zrobi/jcr:content/parsys/content/image_1096479575.img.png/1658861841151.png)
Pasty Primerba: czosnkowa, z pieczonej cebuli i grzybowa
Wyobraź sobie, że nie musisz już nigdy siekać i rozgniatać czosnku, karmelizować cebuli do sosów czy walczyć o głęboki grzybowy aromat zupy? Tak, to wszystko jest możliwe dzięki trzem Primerbom.
Primerba czosnkowa Knorr Professional to pasta z czosnku konserwowana w olejach roślinnych z solą. Ten sposób dodania czosnku do potraw zdecydowanie ułatwia i przyspiesza procesy w kuchni, a jego uniwersalność sprawia, że znajdzie swoje zastosowanie w każdym lokalu. Bez czosnku trudno wyobrazić sobie nie tylko europejskie dania, ale też bliskowschodnie, indyjskie, chińskie, tajskie czy meksykańskie. Żadna kuchnia się bez niego nie obejdzie!
![Pasty Primerba: czosnkowa, z pieczonej cebuli i grzybowa Pasty Primerba: czosnkowa, z pieczonej cebuli i grzybowa](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/przyprawy-przez-cay-rok-jak-to-zrobi/jcr:content/parsys/content/image_2092658777.img.png/1658861891847.png)
Szefowie kuchni doceniają też zalety Primerby z pieczonej cebuli Knorr Professional, która błyskawicznie dodaje do potrawy umamiczny smak i aromat. Świetnie sprawdza się w sosach i zupach, marynatach do mięs, pasztetach, farszach i zapiekankach oraz w daniach regionalnych, takich jak pierogi czy kartacze.
Niezwykłą wartość posiada też Primerba grzybowa Knorr Professional. Charakteryzuje się skoncentrowanym aromatem grzybów, który podbije grzybowy smak każdego dania: sosu, gulaszu czy pierogów. Nasi szefowie kuchni dodają odrobinę do smażonych grzybów, by wzmocnić ich smak, a następnie używają w daniach z mięsem czy w sałatkach, na przykład w sałatce z łososia i grzybów z buraczkowym dressingiem.
Primerby Knorr Professional to jeden z naszych najpopularniejszych produktów dla profesjonalnej gastronomii, który pozwala optymalizować procesy i serwować naprawdę smaczne dania. Szkoda nie spróbować!