Menu

Jeśli zaczynasz wiosenne porządki w karcie, poznaj nasz darmowy kurs Akademii UFS „Wprowadzenie do zdrowej kuchni” . Z kilku krótkich filmów dowiesz się, jak podnosić wartości odżywcze swoich dań oraz jak przygotować misę Buddy i roślinnego kurczaka w sosie maślanym.

Darmowy kurs kulinarny ze zdrowego gotowania.

Sos sałatkowy winegret: przepis na klasykę z twistem

1. Tradycyjny winegret

Zacznijmy od klasyki, czyli tradycyjnego francuskiego winegretu. Przyrządza się go z trzech części oliwy i jednej części octu winnego, które lekko ubija się do delikatnego zgęstnienia. Sos przyprawia się solą i pieprzem.

Istnieje niezliczona ilość dodatków i smakowych kombinacji, które nadają winegretowi autorskiego charakteru. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na wzbogacenie smaku tego klasycznego sosu.

2. Winegrety ziołowe – sosy sałatkowe znane z Włoszech i Grecji

Dodanie świeżych lub suszonych ziół do sosu sałatkowego w znaczący sposób podbija jego smak. Kombinacje są niezliczone. Możesz do winegretu dodać na przykład słodką paprykę, suszony czosnek, cząber, estragon, bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn czy koperek.

Dobrym pomysłem jest też skorzystanie z sosów sałatkowych Knorr. Nadają sałatkom wyrazistego charakteru. Nie rozwarstwiają się i pozwalają zachować daniom apetyczny i świeży wygląd. Oto lista sosów sałatkowych i propozycja ich wykorzystania.

sałatka wiosenna z dodatkiem filetów z pomarańczy z klasycznym ogrodowym sosem winegret.
Sałatka z młodych liści szpinaku z makaronem, suszonymi pomidorami i włoskim sosem sałatkowym.
Sałatka frisee z dodatkiem pieczonego buraka i koziego sera z delikatnym dressingiem czosnkowym.

3. Musztardowo-miodowy winegret

Tradycyjny winegret możesz wzbogacić dodatkiem miodu i musztardy, zarówno drobno zmielonej, jak i gruboziarnistej. Ten sos świetnie sprawdza się w sałatkach z drobiem i doskonale podkreśla słodycz buraka.

4. Winegret balsamiczny

To klasyczny winegret, w którym zamiast octu winnego używa się balsamicznego. Nadaje on sosowi ciemną barwę oraz wielowymiarowy smak i aromat. Świetny do sałatki z pomidorkami cherry i mini mozzarellą.

5. Winegret cytrusowy

Aby go przygotować, najlepiej zastąpić ocet sokiem z cytryny (lub pół na pół z cytryny i pomarańczy), a następnie dodać do niego świeżo startą skórkę z cytrusów. Idealny do sałatek z owocami morza!

Kucharz wydający w restauracji sałatki z różnymi wersjami sosu winegret.

6. Winegret malinowy

Wystarczy wymieszać przecier z malin z przygotowanym wcześniej winegretem – i gotowe! Słodycz malin świetnie pasuje do sałatki z grillowanym łososiem lub z serem halloumi.

7. Winegret klonowy

Słodka odmiana tradycyjnego winegretu, w którym kwaskowatość octu zostaje przełamana syropem klonowym, który jednocześnie nadaje sosowi drzewnego, ogrzewającego aromatu. Pasuje do sałatek, które zawierają kwaśne jabłka i chrupiący seler naciowy.

8. Winegret chili-limonka

Charakterny sos z sokiem z limonki zamiast octu oraz drobno posiekaną papryką chili. Podkreśla smak mięsnych dodatków w sałatkach, ale doskonale sprawdza się też w połączeniu z krewetkami

Kremowe sosy i dressingi do sałatek: jak zrobić dobry dressing nie tylko na nabiale

9. Sos jogurtowy

Delikatna klasyka, która nie zaburzy harmonii smaków składników sałatki. Aby go przygotować, należy wymieszać gęsty jogurt z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

10. Sos Cezar

Majonezowy sos do sałaty rzymskiej podawanej z grzankami, parmezanem i niekiedy kurczakiem. Powinien mieć wyraźny smak sera oraz aromat anchois. Tym właśnie charakteryzuje się Sos Cezar Hellmann’s

Sałatka z sosem cezar, grzankami, serem i pomidorami koktajlowymi.

11. Sos ziołowy

To sos na bazie nabiału lub majonezu, do którego dodaje się suszone zioła i czosnek. W Stanach Zjednoczonych nazywa się go sosem ranch i podaje nie tylko do sałatek, ale też jako dip do świeżych warzyw.

12. Sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp to klasyka, która idealnie komponuje się z krewetkami, kalmarami i innymi owocami morza. Składa się z majonezu wymieszanego ze śmietaną, sokiem pomarańczowym, sosem Worcestershire i chili, musztardą, papryką, przecierem pomidorowym, ketchupem lub sosem tabasco.

Warto zadbać o jakość podawanego sosu, dlatego polecamy Sos 1000 wysp Hellmann’s  o zbalansowanym smaku z dużymi, apetycznymi kawałkami warzyw. Ma mocno pomidorowo-paprykowy smak podkreślony dodatkiem kwaśnej śmietany.

Sałatka z sosem tysiąca wysp, krewetkami, limonką i awokado.

13. Sos z sera pleśniowego

Czas najwyższy, by ten pyszny sos ze Stanów Zjednoczonych w końcu trafił na nasze stoły. Sos z sera pleśniowego przygotowuje się na bazie białego sosu z masła, mąki i mleka lub śmietanki. Na początek podsmaż na maśle mąkę, dodaj mleko lub śmietankę, a następnie ser pleśniowy. Na koniec wymieszaj sos z jogurtem lub majonezem. Sos idealnie pasuje do sałatki ze świeżymi figami.

14. Sos miodowo-musztardowy

Oto kremowa odpowiedź na miodowo-musztardowy winegret! Sos miodowo-musztardowy Hellmann’s  wyróżnia się wyraźną nutą miodu i musztardy z dużymi ziarnami gorczycy. Idealne smakowe zbalansowanie pozwala traktować go jako sos uniwersalny, który sprawdzi się niemal w każdej sałatce.

Sałatka z sosem.

15. Sos z pieczonym czosnkiem

Aromat pieczonego czosnku dobrze odnajduje się w kremowych sosach. Przygotuj go na bazie majonezu i kwaśnej śmietany, do której wyciśnij pieczoną w folii główkę czosnku. Fantastycznie pasuje do sałatek z drobiem.

16. Sos tahini

Ten sos o bliskowschodnim pochodzeniu jest naturalnie wegański. Składa się z pasty sezamowej tahini, którą rozrabia się z wodą i sokiem z cytryny, a następnie doprawia solą i pieprzem. Można też wmieszać do niego drobno posiekany czosnek. To najlepszy wybór do sałatki z falafelem.

17. Sos sezamowo-imbirowy

Azjatycka wariacja na temat sosu z tahini. Wystarczy wymieszać pastę sezamową z wodą i sosem sojowym do odpowiedniej konsystencji, a następnie dodać świeżo starty imbir. To doskonały sos do sałatek z makaronu ryżowego i chrupiących warzyw.

Sałatka z sosem tysiąca wysp.

18. Sos orzechowy

Idealny sos orzechowy powinien być gęsty, słodko-słony z wyraźnie pikantną nutą. Najłatwiej jest przygotować go z masła orzechowego, które rozrabia się z wodą (lub sosem sojowym) i doprawia czosnkiem, chili i brązowym cukrem.

19. Sos z awokado

To najlepszy sos do sałatki inspirowanej Meksykiem! Jego wykonanie jest niezwykle proste: wystarczy zmiksować dojrzałe awokado z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie opcjonalnie rozcieńczyć wodą.

20. Sos Green Goddess

Ten sos robi oszałamiającą karierę! Jego nazwa oznacza „sos zielonej bogini”, a zawdzięcza ją swojemu intensywnie zielonemu kolorowi. Przygotowuje się go miksując na gładko majonez, kwaśną śmietanę, przyprawy (sól, pieprz) i sok z cytryny z mnóstwem świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, bazylia, estragon, mięta, koperek, szczypior. Idealnie sprawdza się też jako dip do surowych warzyw!

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza