Jak w oryginalny sposób przyrządzić podroby?
Sposobów na przyrządzenie dań z podrobów jest mnóstwo. Warto jednak zastanowić się nad całościowym smakiem. Najczęściej podroby gotujemy lub przesmażamy, co nie daje wystarczającej bazy do sosu, a przecież niejednokrotnie jest to nieodzowny element całości dania. W takich sytuacjach warto sięgnąć po sosy pieczeniowe Knorr, które można wykorzystać jako gotowy składnik dania lub bazę dla wielu autorskich sosów. Sosy Knorr wzbogacają kolor, głębie smaku i konsystencję dań z podrobów. Mięso staje się bardziej soczyste, nawet gdy podajemy je w bemarach. Jednocześnie oszczędzamy czas i uzyskujemy stałą i powtarzalną jakość dań.
Przykłady wykorzystania potraw z podrobów w menu
1. Wątróbka
Szybka i łatwa do przyrządzenia, najczęściej wykorzystywana jako składnik przekąsek czy do pasztetów. Doskonale smakuje przyrządzona saute po usmażeniu, duszona lub panierowana. Szefowie kuchni nierzadko konfitują wątróbkę i podają z owocami, np. z prażonymi jabłkami lub malinami. We Francji prym wiedzie foie gras, czyli tłusta wątróbka będąca niekwestionowanym nr 1 pośród przysmaków, serwowana najchętniej z galaretką agrestową i ziołową grzanką, natomiast na Węgrzech popularne jest danie libamáj, czyli gęsia wątróbka z tostem i pieczoną cebulą. Wątróbka znajduje również zastosowanie w nowoczesnej kuchni molekularnej, np. w formie cappuccino z bulionem i podaną z pianą z mleka.
Propozycje dań z wątróbki:
- wątróbka drobiowa z wiśniami i ziemniakami rosti
- wątróbka cielęca w przyprawach korzennych na grzance
- grzanki czosnkowe z wątróbką i karmelizowaną czerwoną cebulą, z konfiturą z wiśni
- kapusta faszerowana wątróbką, grzybami i farro z sosem pomidorowo-paprykowym i parmezanem
- makaron z siekaną wątróbką, czosnkiem, oliwą truflową i pietruszką
- rumaki, czyli kawałki wątróbki w plastrach boczku, ze szczypiorkiem i imbirem
- burger z wątróbką, duszoną w czerwonym winie roszponką, żurawiną i krążkami cebulowymi
- sałatka z grillowaną wątróbką i truskawkowym winaigrette
- wątróbka drobiowa z sezonowanymi warzywami i lekkim sosem pieprzowym
2. Serce
Serca drobiowe są wyjątkowo delikatne. Najczęściej duszone lub gotowane, w nowoczesnej kuchni podawane najczęściej z ryżem, np. risotto z sercami na klarowanym maśle, z estragonem i szalotką na białym winie. W Meksyku serca drobiowe marynuje się w soku z grejpfruta i grilluje z kolendrą, we Włoszech podaje się pieczone karczochy z siekanymi sercami, a w Luizjanie gotuje się gumbo - gulasz na sercach z papryką, selerem i cebulą.
Propozycje dań z serc:
- ragout z serc drobiowych, warzyw i pieczarek
- smażone serca w sosie teriyaki z białym sezamem i świeżym szczypiorkiem
- serca duszone w czerwonym winie z cheddarem
- serca w tempurze
- serca z makaronem ryżowym, warzywami stir-fry oraz sosem sojowym
- mus z serc drobiowych na grzance ziołowej z konfiturą z malin
- comber króliczy z sercami drobiowymi
3. Żołądek
Z żołądków najczęściej przyrządza się gulasz lub zupę. Podroby te są świetnym źródłem białka w bardzo niskiej cenie. Ich smak jest specyficzny (zaleca się je obgotować, zmieniając wodę, dzięki czemu usuniemy nieprzyjemny zapach), niemniej poddane odpowiedniej obróbce, np. smażeniu w panierce z dodatkiem dipu chili, dostarczają niecodziennych doznań. W Tajlandii podroby z żołądkami na czele są głównym składnikiem sałatki laap meuang, czyli dania z krwią, ostrą pastą curry, mięsem, porem i kolendrą, w Nigerii żołądki grilluje się i podaje z pieczonymi platanami, a w Korei serwuje się dak-ttongjip, czyli smażone w ostrej papryce żołądki z sałatką z batatów.
Propozycje dań z żołądków:
- żołądki stir-fry z czosnkiem, jalapeno i czosnkiem z makaronem udon
- smażony ryż z kurkumą i żołądkami oraz zieloną papryką
- zupa gulaszowa na żołądkach z papryką i pomidorami
- żołądki glazurowane miodem z karmelizowaną cebulą
- pyzy faszerowane musem z żołądków
Sprawdź inne przepisy:
- Ozór wieprzowy w sosie bordelaise na puree selerowo-chrzanowym
- Policzki wieprzowe w panko z chrzanowo-cytrynową mizerią, moskolami i sosem czarnym polskim
- Policzki wieprzowe z czekoladową nutą z gnocchi
- Carpaccio z ozorka wieprzowego z piklowanym kalafiorem
- Ozorek wołowy na chrupkich warzywach z makaronem chow mein
- Poliki wołowe w sosie śliwkowym z nutą orientu
Zapoznaj się również z naszym artykułem, który powie Ci, czy warto wykorzystywać podroby.
Kliknij tutaj i ZA DARMO przetestuj nasze sosy pieczeniowe!
Zapisz się do newslettera
Już dziś zapisz się do naszego newslettera, aby być na bieżąco z informacjami ze świata gastronomii. Otrzymasz co miesiąc najświeższe przepisy, informacje o konkursach oraz inspirujących filmach i artykułach stworzonych przez szefów kuchni z całego świata. Niech nic Cię nie ominie!