Stosuj gęstą lub podwójną kratkę
Warzywa kurczą się w trakcie grillowania i mogą spaść z kratki do ognia. Zastosuj specjalne tace do grillowania małych składników lub gęstą kratkę. Możesz też nałożyć jedną kratkę na drugą.
Wybierz technikę
Na otwartym ogniu lepiej grillować warzywa o wysokiej zawartości wody: paprykę, szparagi czy kukurydzę, natomiast na patelni lub w folii aluminiowej twarde warzywa, takie jak ziemniaki, marchew czy buraki.
Grilluj zielone
Na grilla możesz wrzucić też zielone liście. Zgrillowany jarmuż staje się chrupiący, a przecięta na pół i zgrillowana sałata rzymska nabiera nowego aromatu.
Nie zapominaj o grzybach
Na grilla świetnie nadają się pieczarki, boczniaki i kanie. Ostatnio w modzie są pieczarki portobello, które mogą zastąpić kotlet w roślinnej wersji burgera.
Uważaj na cebulę
Jeśli stosujesz ją w szaszłykach, jej aromat może zagłuszyć smak całego dania. Lepiej zastosuj łagodniejsze odmiany, np. szalotkę czy zieloną cebulę.
Przyprawiaj ostrożnie
Świetnej jakości warzywom, aby smakowały wybornie wystarczy odrobina oliwy, sól i pieprz. Nie oznacza to, że nie możesz ich przyprawić: marynuj je przez 30 minut lub smaruj sosem w trakcie grillowania.
Przypaliłeś? Nie wyrzucaj!
Przypalone warzywa nie nadają się do podania, ale stanowią świetną bazę do bulionu z palonych warzyw.
Miks sałat z pomidorkami koktajlowymi, sałatka ziemniaczana czy coleslaw brzmią nudno? Podaj odświeżone wersje warzywnych dodatków do potraw z grilla.
Łosoś:
- sałatka z wakame
- grillowana zielona fasola z czosnkiem i sezamem
- sałatka z jarmużu, jabłek i prażonych migdałów
Stek:
- lekka sałatka ziemniaczana z oliwą i kaparami
- sałata maślana z dressingiem z niebieskiego sera
- grillowany ananas z wędzoną papryką
Hot dog:
- piklowana czerwona cebula
- krótko marynowana marchew po koreańsku
- grillowana kukurydza z masłem
Hamburger:
- bataty hasselback
- grillowana sałata rzymska z bekonem
- marchew pieczona w bekonie z syropem klonowym
Kurczak:
- sałata z grillowaną brzoskwinią i kozim serem
- sałatka z quinoa i warzyw z cytrynowym winegretem