Mięso strusia – charakterystyka
Najczęściej na mięso hoduje się strusie afrykańskie. Ze względu na mniej przemysłowe warunki hodowli (w porównaniu do ferm drobiu czy tuczarni świń), zwykle pozbawione jest antybiotyków, hormonów i sterydów. Między innymi z tego powodu uznaje się je za jedno z najzdrowszych mięs. Jakie są inne powody?
- Zawiera mniej tłuszczu niż mięso kurczaka.
- Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe w proporcji 4:1 (kwas omega 6 do kwasu omega 3), które uznawane są za najzdrowsze w naszej diecie.
- Jest niskokaloryczne i zalecane osobom na dietach redukcyjnych.
- Zawiera około 20% białka, dzięki czemu poleca się je sportowcom.
- Posiada więcej żelaza niż mięso wołowe. Jest to żelazo hemowe o wysokiej przyswajalności.
- Posiada niewiele sodu – może więc być bezpiecznie spożywane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym.
Mięso strusia posiada intensywnie czerwony kolor, przez co z wyglądu może pomylić się z wołowiną. Smakuje jednak inaczej – bardziej drobiowo, z wyczuwalnym aromatem dziczyzny. Cóż – jest po prostu wyśmienite: słodkie i delikatne, a przy tym kruche i soczyste.
Obróbka strusiny
Przygotowanie strusiny przypomina obróbkę wołowiny. Przy smażeniu lub grillowaniu należy pamiętać, aby stosować krótki czas obróbki termicznej – inaczej doprowadzimy do wysuszenia mięsa. Dlatego steki ze strusia najczęściej podaje się średnio wysmażone lub nawet na krwisto.
Przed pieczeniem mięso ze strusia warto zamarynować. Podczas pieczenia zachowajmy niską temperaturę, aby mięso było soczyste i kruche.
Wybierając mięso strusia, warto mieć na uwadze, że nie każdy kawałek nadaje się do każdego dania. Do steków wykorzystajmy filety i polędwice, gdyż są najbardziej delikatne. Pozostałe kawałki są twardsze, dlatego wymagają dłuższej obróbki – można je piec lub dusić.
Mięso ze strusia można mrozić. Po rozmrożeniu, podobnie jak dziczyzna, jest bardziej kruche.
Dania z mięsa strusia
Tatar ze strusia
Drobno posiekane surowe mięso strusia to rarytas dla miłośników tatara. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu jest lżejsze od tradycyjnej wersji tej potrawy. Zaskakuje też smakiem dziczyzny i drobiu.
Posiekane mięso wystarczy podać z surową cebulką, korniszonami oraz żółtkiem jajka.
Stek ze strusia
Stek ze strusia przygotowuje się szybko, a po rozkrojeniu ujawnia swoje mocno czerwone wnętrze. Świetnie pasuje do ziemniaków wędzonych Esencją dymną Knorr oraz do pieczonych warzyw.
Przepis na stek ze strusia z wędzonymi ziemniakami i pieczonymi warzywami znajdziesz tutaj!
Gulasz ze strusia
Posiekane kawałki strusiego mięsa to dobry materiał na gulasz. Warto przygotować go z pieczarkami, czerwonym winem oraz gałązkami tymianku, dzięki czemu smak będzie wielowarstwowy i trafi w gusta największych smakoszy.
Sałatka ze strusiem
Tym, którzy jedzą zdrowo i lekko, można zaproponować sałatkę z pokrojonym na plastry mięsem strusia. Pasują do niego szparagi i kalarepa, które wykorzystaliśmy w przepisie na sałatkę ze strusiem i wiosennymi warzywami. Sprawdź przepis tutaj!
Mięso strusia świetnie odnajduje się w zdrowej kuchni. Aby odpowiedzieć na potrzeby gości preferujących lekką kuchnię, warto uczyć się od najlepszych! Dlatego polecamy kurs Akademii UFS „Wprowadzenie do zdrowej kuchni”, w którym szefowa kuchni Andrea Wu z sieci restauracji Maple & Co w Londynie opowiada, jak gotować lekko dla najbardziej wymagających.