![Autor: Przemysław Kaczmarek](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Przemysław_Kaczmarek.jpg)
Roślinne zamienniki mięsa
Choć street food to nie fast food, często opiera się na podobnych potrawach – wszak chodzi o to, by wygodnie chwycić potrawę w ręce i móc zjeść ją bez użycia sztućców. Dlatego tak wiele konceptów street foodowych serwuje burgery, frytki, kanapki i inne formy „szybkiego jedzenia”.
Często jego podstawą jest mięso, a szefowie kuchni nie zawsze mają pomysł, jak je zastąpić lub po prostu nie mają czas na poszukiwanie tego typu alternatyw. Oto kilka pomysłów na roślinne dania street foodowe.
![Falafel burger Falafel burger](/wiedza/gotowanie/menu-wegetarianskie-i-weganskie/weganski-street-food-jak-to-zrobic/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1153163047/image.img.png/1579173585232.png)
Falafel burger
Smażone kotleciki z ciecierzycy podbiły świat fast foodu oraz bliskowschodnich restauracji. Tworząc wegańskiego burgera możesz zastąpić mięsny kotlet tym uformowanym z masy do falafeli. Do tego wystarczy grillowany bakłażan, świeże warzywa i autentyczne sosy, aby uzyskać świetnego wegańskiego burgera. Zobacz też inny pomysł na wykorzystanie falafelu np. w chlebie pita z sosem czosnkowym.
![Seitan Seitan](/wiedza/gotowanie/menu-wegetarianskie-i-weganskie/weganski-street-food-jak-to-zrobic/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_2078833118/image.img.png/1579173403101.png)
Seitan
Tak zwane „chińskie mięso”, czyli dobrze doprawione kotlety z glutenu o mięsnej konsystencji. Możesz dodać je na zimno do kanapki lub na ciepło do stir fry czy boksa z frytkami i surówkami.
![Jackfruit Jackfruit](/wiedza/gotowanie/menu-wegetarianskie-i-weganskie/weganski-street-food-jak-to-zrobic/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1579173412029.png)
Jackfruit
Ten wspaniały owoc zachwycił nas, gdy okazało się, że po przyprawieniu i odpowiedniej obróbce smakuje podobnie jak szarpane mięso. Świetnie sprawdza się w kanapkach na ciepło.
Dowiedz się, jak przygotować wegańskiego burgera z szarpanym jackfruitem! Instrukcje znajdziesz w kursie Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej”. Sprawdź teraz!
Bez majonezu ani rusz!
Sosy w street foodzie odgrywają ważną rolę – są nośnikiem smaku, wyróżniają jedne miejsca od drugich, pozwalają na personalizowanie dań przez gości. Jakie wegańskie sosy można przygotować dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych?
- Sosy niezawierające produktów odzwierzęcych: ketchup, musztarda, BBQ, sriracha, harissa, sweet chili, salsa
- Sosy na bazie majonezu przygotujesz na bazie Hellmann’s Vegan Mayo, który smakuje tak, jak lubią weganie
- Sosy na bazie jogurtu przygotujesz na bazie gotowych jogurtów roślinnych (np. sojowych lub kokosowych)
Wegańskie sosy majonezowe
Hellmann’s Vegan Mayo pozwala swobodnie tworzyć wegańskie sosy posiadające w bazie majonez. Jak przygotować różne sosy z jego użyciem?
![](/wiedza/gotowanie/menu-wegetarianskie-i-weganskie/weganski-street-food-jak-to-zrobic/_jcr_content/parsys/content/textimage_1559744559/image.img.png/1579173429063.png)
Bez stresów – i gotowe
Gdy masz już alternatywę dla mięsa i sosów, prawdopodobnie masz już wszystko – możesz nadziać bułkę kotletem, podać kanapkę z jackfruitem lub wegański gyros z seitana z frytkami i sosem czosnkowym. Wystarczy więc kilka roślinnych dodatków, aby na tej bazie stworzyć dania, po które wegańscy goście będą chętnie wracać.