Dlaczego wegetarianizm?
Powodów, dla których Twoi goście mogą przejść na dietę bez mięsa, jest kilka.
Względy ekologiczne
Wzrasta społeczna świadomość kosztów, które ponosi nasza planeta przez chów przemysłowy zwierząt. Generuje on wielokrotnie więcej gazów cieplarnianych przyczyniających się do katastrofy klimatycznej niż produkcja roślin, zużywa wielokrotnie więcej wody, eksploatuje ziemię przez konieczność obsadzenia ogromnej powierzchni pól uprawnych roślinami na paszę dla zwierząt.
Względy zdrowotne
Niektórzy goście rezygnują z mięsa ze względów zdrowotnych – preferują na przykład ograniczenie ilości spożywania nasyconych tłuszczów, których nadmiar prowadzi do miażdżycy i chorób serca. Inni goście unikają mięsa ze względu na niezdrowe praktyki hodowców, w tym podawanie zwierzętom hormonów wzrostu i antybiotyków.
Względy etyczne
Coraz więcej z nas ma świadomość tego, że zwierzęta odczuwają ból, strach i zmęczenie, a chów przemysłowy oferuje zwierzętom takie warunki, które te emocje potęgują. Dlatego niektórzy goście decydują się na wegetarianizm, by nie dostarczać zwierzętom niepotrzebnego cierpienia.
Co jedzą wegetarianie?
Jak wiesz, wegetarianie nie jedzą mięsa. Spożywają za to dziesiątki innych produktów. Z czego możesz stworzyć dla nich dania?
Dania wegetariańskie. Co podać?
Jeśli chcesz uzupełnić swoje menu o kilka pozycji wegetariańskich, dostosuj dania do stylu swojej kuchni.
Kuchnia polska opiera się na mięsie? Nic bardziej mylnego! W tradycyjnych przepisach i starych książkach kucharskich znajdziesz wiele propozycji na wegetariańskie dania.
Tworząc bezmięsne dania kuchni polskiej nie zapominaj o potencjale kaszy gryczanej, grzybów oraz fasoli i soczewicy. Oto kilka naszych propozycji.
- Pierogi z kaszą gryczaną i farszem z soczewicy
- Fasola pieczona z wędzonymi śliwkami
- Ciemny gulasz z soczewicy z warzywami
- Kluski śląskie z sosem grzybowym
- Pasztet z fasoli i warzyw okopowych
- Zupa borowikowa z puree ziemniaczano-dyniowym
- Bigos z grzybami, śliwkami i fasolą zamiast mięsa
Kuchnia włoska to kopalnia wegetariańskich pomysłów. Sezonowe warzywa, kleisty ryż oraz mąka z ciecierzycy i drożdżowe wypieki – oto, co oferują niejedzącym mięsa Włochy. Co warto włączyć do menu?
- Warzywne antipasti z ricottą
- Focaccię z pomidorami, oliwkami i rozmarynem
- Risotto z groszkiem lub zielonymi szparagami z parmezanem
- Ribolitę – toskańską zupę z fasolą
- Arancini, czyli smażone kulki ryżowe z nadzieniem z mozzarelli
- Farinatę – placek z mąki z ciecierzycy
Wegetariańskie nie musi oznaczać zdrowe! Wiele osób rezygnuje z mięsa ze względów inne niż zdrowotne – i bardzo chętnie zje wegetariańskie opcje w knajpach podających fast food lub pizzę. Czym możesz ich ugościć?
- Smażonymi krążkami cebulowymi z domowym sosem BBQ
- Domowymi frytkami z wędzonym majonezem chipotle
- Burrito z ryżem, grillowaną papryką i smażoną fasolą
- Taco ze smażoną fasolą i świeżymi warzywami
- Wegetariańskim burgerem z czerwonej fasoli
Jak oznaczyć w menu dania wegetariańskie?
Zrezygnuj z osobnej karty dla wegetarian i wege dania włącz do głównej karty. Dla niektórych gości może być dyskomfortem poproszenie o osobne menu i zamawianie z niego. Zmniejsza to także szansę na zamówienie posiłku bez mięsa przez osoby na tradycyjnej diecie, dla których hasło „wegetariańskie” może być odstraszające.
Najlepszą praktyką jest zastosowanie niewielkich ikonek przy potrawach bez mięsa, na przykład w formie zielonego listka. Wyjaśnij w legendzie jego znaczenie. Możesz też w głównej karcie stworzyć osobną sekcję na potrawy wegetariańskie, nazwaną choćby „Zielone menu”.