Danie z warzyw – nasz wybór dla restauracji
Danie główne z kalafiora
Delikatny w smaku kalafior przyjmuje smak przypraw, marynat i sosów, a jego ciekawa struktura sprawia, że może z powodzeniem zastąpić mięso w daniu głównym. Co można z niego przygotować?
- Kąski à la kurczak. Różyczki kalafiora otoczyć w cieście z mąki pszennej z dodatkiem Delikat Knorr Przyprawa do drobiu, rozłóż na blasze i piecz do miękkości. Wymieszaj z sosem BBQ i upiecz do zrumienienia.
- „Stek” z kalafiora. Z kalafiora wykroić plastry, posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem,, a następnie upiec do miękkości, w połowie pieczenia przewracając „steki” na drugą stronę. Podawać posmarowane Primerbą włoską Knorr.
- Pizza z kalafiora. Zmiksowany drobno kalafior należy posolić i odstawić do „spocenia”, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać mieszankę mąki pszennej i z ciecierzycy. Uformować spód, podpiec go, a następnie nałożyć dodatki i zapiec.
Dania główne z grzybami
Grzyby są wdzięcznym składnikiem kuchni roślinnej, ponieważ – oprócz ciekawej konsystencji i ziemistego, mięsistego smaku – posiadają również mocną koncentrację umami. Dzięki temu są w stanie zastąpić prawie każdy rodzaj mięsa.
Boczniaki w panierce możesz użyć w miejscu klasycznego kotleta schabowego, a pokrojone w plastry jako element gulaszu czy strogonowa. Pieczarki portobello wystarczy zgrillować i przyprawić Delikat Knorr Przyprawa do mięsa, by móc złożyć je do burgera zamiast mięsa.
Grzyby są też świetnym dodatkiem do pizzy. Przepis na pizzę funghi z trzema rodzajami grzybów.
Kapusta jako danie główne
Niedoceniana główka kapusty, dzięki użyciu odpowiednich przypraw, może stać się królową talerza. Oto kilka pomysłów.
- Łódki w sosie chrzanowym lub musztardowym. Wykrój z białej kapusty łódki, umieść w wyrazistym sosie i piecz do miękkości oraz zrumienienia.
- „Steki” z białej kapusty. Kapustę należy pokroić w plastry, posmarować oliwą, przyprawić i upiec. Przed podaniem koniecznie posmarować Primerbą bazyliową Knorr i posypać pokrojonymi pomidorami suszonymi
- „Steki” z czerwonej kapusty. W taki sam sposób można przygotować „stek” z czerwonej kapusty. Najlepiej doprawić go sosem teriyaki, sokiem z limonki i obsypać orzechami ziemnymi oraz szczypiorkiem.
Fasola jako danie główne
Bogata w białko biała fasola jest świetnym produktem w kuchni – wszystko dzięki dobrej cenie i konsystencji, która sprawia dużo przyjemności w jej jedzeniu.
Ciekawą formą podania fasoli na danie główne jest upieczenie jej w sosie pieczeniowym Knorr 1-2-3 Sos pieczeniowy , chrzanowym lub z dodatkiem oliwy, cebuli i jabłek. Świetnie sprawdzą się też szaszłyki z dużych ziaren fasoli! Ugotowaną fasolę wystarczy nadziać na patyki do szaszłyków razem z małymi pomidorkami i pieczarkami, a następnie krótko zgrillować.
Buraki jako restauracyjne danie główne
Buraki łatwo mogą stać się główną atrakcją talerza – wszystko dzięki ich słodyczy, ziemistości i pięknemu, krwistemu kolorowi.
Upieczone buraki możesz pokroić w cienkie plastry, rozłożyć na talerzu i przyprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem – w ten sposób otrzymasz piękne, roślinne carpaccio.
To nie koniec ich możliwości. Możesz zapiec je w cieście filo lub francuskim, z drobno posiekanych przygotować buraczkowy tatar albo stworzyć z nimi oryginalne w smaku curry.
Dania restauracyjne z marchwi
Marchew to kolejne warzywo, którego – niesłusznie! – nie doceniamy w kuchni. Możesz upiec je w całości w ulubionych przyprawach, a młode marchewki posmarować Primberbą prowansalską Knorr i zapiec w paskach z ciasta francuskiego lub postawić na eleganckie smaki Azji – jak w tym przepisie na wędzone marchewki z wodorostami wakame i cytrusowym majonezem.
Dania roślinne będą stanowiły fundament kuchni przyszłości. Już teraz zmierz się z roślinną rewolucją! Dołącz do Akademii UFS i poznaj kurs online „Kuchnia na bazie roślin” – serię krótkich filmów, dzięki którym poznasz tajniki roślinnego gotowania.