
Czym zastąpić mleko?
Mleko w kuchni możesz zastąpić mlekiem bez laktozy lub napojami roślinnymi. To pierwsze ma autentyczny smak, ale te drugie oferują bogaty wachlarz konsystencji, smaków i zapachów. Ich wybór zależy od rodzaju dania.

Zamienniki śmietany
Tak jak w przypadku mleka, możesz użyć krowiej śmietany bez laktozy lub wybrać wegański odpowiednik. Dla ułatwienia pracy w kuchni możesz kupić gotową roślinną alternatywę dla śmietany, na przykład Florę Plant 15% lub Florę Plant 30%.
Domowe zamienniki śmietany
- Słodka śmietana: zblendować namoczone orzechy nerkowca i dodać tyle wody, by otrzymać oczekiwaną konsystencję
- Kwaśna śmietana: ubić olej, powoli dolewając mleka sojowego do otrzymania odpowiedniej konsystencji i zakwasić (cytryną lub octem)
- Śmietana do ubijania: pełnotłuste mleko kokosowe w puszce wstawić do lodówki na 24-48 godzin, otworzyć, wyjąć twardą część i ubić z cukrem
Zamienniki jogurtu
Istnieje wiele jogurtów bez laktozy – mleczne, które są enzymatycznie pozbawione laktozy, sojowe czy kokosowe. Bez trudu przygotujesz także od zera roślinny jogurt bez laktozy w swojej kuchni.

Na co zamienić masło?
Każdy szef kuchni powie, że gotowanie bez masła nie jest możliwe. Czasem jednak, dla dobra gości, trzeba iść na kompromis i znaleźć taki zamiennik, który odpowie na ich potrzeby i jednocześnie zadowoli ich kubki smakowe.
Jakich tłuszczy użyć, gdy chcemy gotować bez laktozy?
- Oleje roślinne i oliwa z oliwek
- Smalec zwierzęcy
- Olej kokosowy
- Oliwa z oliwek
- Margaryna bezmleczna
Możesz też przyrządzić pyszną alternatywę dla masła – na przykład do podania z ciepłym pieczywem

Produkty wystarczy zblendować, wlać do pojemnika i schłodzić.
Goście nie tylko mogą rezygnować ze spożywania laktozy, ale mogą być również uczuleni na wiele innych alergenów pokarmowych. Zobacz jak informować klientów o alergenach w menu.