Który ser zawiera laktozę?
Dobra wiadomość – choć wszystkie produkty mleczne zawierają laktozę, niektóre sery zawierają jej znikomą ilość, która jest bezpieczna dla zdrowia osób uczulonych na ten cukier.
Jak widać, należy zwłaszcza zastąpić ser biały w daniach dla osób niejedzących laktozy.
Zamienniki sera białego
Oto kilka porad, jakie zamienniki sera białego możesz stosować w swojej kuchni.
Ser biały bez laktozy
Wielu producentów nabiału oferuje sery krowie pozbawione laktozy. Podczas ich produkcji dodawana jest laktaza – enzym, który „rozrywa” dwucząsteczkową laktozę na glukozę i galaktozę.
Ser biały wegański
Producenci produktów roślinnych mają w swojej ofercie coraz więcej serów wegańskich. Naturalnie nie zawierają one laktozy. Najczęściej mają konsystencję twarogu lub białego sera do smarowania.
Ser z nerkowców
We własnej kuchni możesz przygotować alternatywę białego sera z orzechów nerkowca. Wystarczy namoczyć je na 8-10 godzin w zimnej wodzie, odcedzić i zmiksować z wodą, solą i octem do odpowiedniej konsystencji.
Ser ze słonecznika
W podobny sposób można zrobić ser ze słonecznika. Jest tańszy w produkcji i bardziej lokalny, ale charakteryzuje go wytrawny smak i może mieć delikatny szary odcień.
Ser z napoju sojowego
Własnymi siłami przygotujesz także domowe tofu, które jest łagodniejsze niż przemysłowe i ma delikatniejszą strukturę.
Z napojem sojowym należy postępować tak, jak z mlekiem krowim przy przygotowywaniu twarogu – podgrzać do 82°C i skoagulować ulubionym składnikiem, np. octem lub sokiem z cytryny.