Czego nie jemy na diecie bez glutenu?
Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez makowca, krokietów czy pierogów. Są sytuacje, w których konieczne jest jednak przygotowanie specjalnego menu całkowicie wykluczającego gluten, czyli białko, które występuje w ziarnach zbóż: żyta, jęczmienia oraz pszenicy i wszystkich jej odmianach (więcej o alergenach pokarmowych przeczytasz tutaj). Produkty, których spożywanie w diecie bezglutenowej jest niewskazane to niektóre mąki, kasze i makarony, tradycyjne pieczywo oraz poszczególne wędliny, sosy, jogurty, słodycze, zupy instant, w których gluten jest świetnym emulgatorem.
Glutenu unikają przede wszystkim osoby, które chorują na celiakię oraz mają alergię na pszenicę i te, które kompletnie eliminują go z diety, zdeterminowane przez świadomy i prozdrowotny wybór. W przypadku tych pierwszych, nawet najmniejsze ilości glutenu mogą spowodować poważne konsekwencje, dlatego odpowiednio zbilansowana dieta jest kluczowa dla zachowania dobrego samopoczucia. Dieta bez glutenu to też wybór osób, które podążają za modą i obowiązującymi trendami.
Konieczność wykluczenia wielu zbóż z menu nie oznacza, że nie spożywający glutenu nie mogą rozsmakować się w tradycyjnych daniach. Święta bez glutenu przestały być dla szefów kuchni szczególnym wyzwaniem – wystarczy znaleźć zdrowe alternatywy dla pszennych potraw, zaprzestając zagęszczania, panierowania i zasmażek.
Menu bez glutenu
Rozwijanie kulinarnych kompetencji wymaga gruntownego poznania elementarnych zasad diety bezglutenowej, w tym szeregu produktów, które zdecydowanie szkodzą celiakowcom oraz tych, które można je zastąpić. To pozwala na skomponowanie idealnego menu bez glutenu – bez ryzyka wystąpienia jakichkolwiek komplikacji po konsumpcji wigilijnych potraw.
Osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu będą mogły spożyć tradycyjne dania, takie jak smażony karp saute, kapustę z grzybami, barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami (w cieście z mąki gryczanej lub ryżowej z dodatkiem skrobi ziemniaczanej) czy śledzie w śmietanie, oleju czy z marynowanymi grzybami, jeśli dochowamy niezbędnej ostrożności w kuchni, w której używa się mąki pszennej.
Należy pamiętać o używaniu tylko wyznaczonego sprzętu, który nie będzie miał styczności z produktami zawierającymi gluten. Aby nie doprowadzić do zanieczyszczenia krzyżowego przy tworzeniu dań bezglutenowych, nie można korzystać na przykład z noża, którym wcześniej kroiliśmy makaron z mąki pszennej. Stwarza to zagrożenie dla uczulonych osób.
W propozycjach do wigilijnego menu dla osób wykluczających gluten można także umieścić bardziej nowoczesne pozycje:
- makowiec z nerkowców i suszonych moreli,
- pasztet z buraków i kaparów,
- kutia z kaszą jaglaną,
- jaglane kotlety z łososiem i limonką.
Alergia na gluten i jego nietolerancja wyklucza pewne produkty, jednak nie eliminuje smaku. Dzięki kreatywności szefów kuchni oraz niecodziennym połączeniom składników, smak może być zdecydowanie spotęgowany i tym samym wyróżniać potrawę wigilijną na tle pozostałych.
Bezglutenowe Święta to nie problem
Święta to szczególny czas w roku, kiedy spotykamy się z najbliższymi i przyjaciółmi przy stole, ucztując i kolędując przez wiele godzin. Różnorodność diet i zwyczajów żywieniowych powoduje, że kucharze i firmy cateringowe stają w obliczu nowych wyzwań kulinarnych, aby spełnić świąteczne oczekiwania swoich gości i klientów.
Na całe szczęście na rynku mamy do wykorzystania mnóstwo produktów bezglutenowych, dzięki którym wigilijne menu będzie bogate w smaki, kolory i aromaty oraz z pewnością zachwyci odbiorców. Do dzieła!