![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/szkolenie-sprzet-kuchenny/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy/image.img.jpg/1643589651008.jpg)
1. Noże
Różne noże służą różnym celom. Dowiedz się jakie są ich rodzaje i do czego możesz je wykorzystać
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/szkolenie-sprzet-kuchenny/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643589671665.jpg)
2. Sprzęt do cięcia
Noże to nie jedyne narzędzia tnące, jakie znajdziesz w kuchni. Przyjrzymy się innym sprzętom do cięcia i środkom ostrożności, jakie należy podjąć podczas ich używania.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/szkolenie-sprzet-kuchenny/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_1793470653/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643589689880.jpg)
3. Przenoszenie i czyszczenie noży
Utrzymywanie noży wolnych od bakterii i umiejętność posługiwania się nimi to kluczowa wiedza. Pamiętaj o tych punktach, aby uniknąć obrażeń i zachować bezpieczeństwo żywności.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/szkolenie-sprzet-kuchenny/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_1925407276/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643589707151.jpg)
4. Bezpieczne korzystanie ze sprzętu
Kluczem do zachowania bezpieczeństwa w kuchni jest umiejętność prawidłowego korzystania ze sprzętu. Postępuj zgodnie z tymi czterema procesami, aby Ci pomóc.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/szkolenie-sprzet-kuchenny/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_721674418/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643589723935.jpg)
5. Bezpieczne czyszczenie sprzętu
Po użyciu sprzętu należy go umyć. Dowiedz się, jak czyścić sprzęt i jak używać właściwych środków chemicznych, we właściwy sposób.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/szkolenie-sprzet-kuchenny/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_8848663/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643589745589.jpg)
6. Bezpieczne przechowywanie sprzętu
Prawidłowe przechowywanie sprzętu ma wiele zalet. Dowiedz się, jakie one są i jak pomagają zwiększyć wydajność w kuchni.