Wprowadzenie
Poznajcie fotografa Remka Kraaijevelda i szefa kuchni Justina Niessena, którzy poprowadzą zajęcia z zakresu doskonalenia sztuki fotografowania żywności. Skupią się na świetle, kompozycji i stylizacji, a także umiejętnościach szybkiej i wygodnej edycji.
Światło naturalne — z boku
Dowiecie się, jak wykorzystywać światło dzienne do rejestrowania najlepszych ujęć oświetlonych z boku, wykorzystując różne kąty, odbicia światła i kompozycje
Światło naturalne — z tyłu
Dowiecie się, jak dobrze oświetlić zdjęcie i stworzyć odpowiednie cienie. Remko przedstawi Wam najlepsze kąty z wykorzystaniem światła z tyłu.
Sztuczne światło
Dowiecie się, jak wykorzystać światło LED do wykonywania naturalnie wyglądających ujęć. Ta technika pomoże Wam uchwycić wszelkie szczegóły, niezależnie od tego, jak ciemno jest w pomieszczeniu.
Kompozycja i kąty
Poznacie przydatne wskazówki dotyczące najlepszych kompozycji i kątów, które pozwolą Wam wyróżnić swoje zdjęcia w mediach społecznościowych. Remko podpowie Wam, które kąty wybrać do poszczególnych potraw.
Stylizacja za pomocą ciemnego tła
Nauczycie się wykonywać zdjęcia i przygotowywać stylizacje na ciemnym tle, koncentrując się na fotografowanym daniu. Remko przedstawi też metodę „nadjedzonej potrawy” oraz rekwizyty i tła, które będą się dobrze komponować z daniem.
Stylizacja za pomocą jasnego tła
Remko omówi elementy konieczne do stylizacji, która dopełni Wasze ujęcia, oraz sposoby eksperymentowania z rekwizytami, aby robić doskonałe zdjęcia.
Nakładanie dania na talerz
Ten odcinek zawiera wskazówki w zakresie nakładania fotografowanych potraw na talerze, w tym wszelkie szczegóły, na które trzeba zwrócić uwagę.
Podstawy edycji w smartfonie
Od filtrów do narzędzi edycyjnych — poznacie narzędzia na Instagramie oraz w aplikacjach do edycji, które wyróżnią i udoskonalą zdjęcie przed publikacją.