Rozdział 1. Metodologia HACCP – Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
Firma Unilever Food Solutions, w pełni oddana kwestiom bezpieczeństwa żywności, przedstawia prosty poradnik dotyczący higieny, pełen przydatnych i profesjonalnych rozwiązań pozwalających utrzymać kuchnię czystą i bezpieczną. W tym pierwszym rozdziale dowiesz się, czym jest HACCP i jak pomoże Ci uporządkować swoją firmę i zwiększyć jej wydajność.
Rozdział 2. Podstawowe warunki HACCP
W tym rozdziale przedstawiona zostaje metodologia i pięć podstawowych zasad HACCP. Przechodząc przez kolejne kroki szkolenia, nauczysz się identyfikować niebezpieczeństwa, zanim zdołają doprowadzić do poważniejszych problemów. Poznaj cztery zagrożenia dla bezpieczeństwa, przejrzyj przykłady monitorowania i popraw swoje środowisko pracy.
Rozdział 3. Ograniczanie złożoności
Naucz się ograniczać złożoność procesów w swojej kuchni, aby stworzyć wydajne i wygodne środowisko pracy.
Rozdział 4. Higiena osobista
Poznaj wskazówki dotyczące kluczowego znaczenia higieny osobistej w kuchni. Zwiększ bezpieczeństwo, skupiając się na higienie osobistej i uniformizacji miejsca pracy, wyposażenia i narzędzi.
Rozdział 5. Odbiór dostaw
Rozdział ten omawia wybór odpowiedniego dostawcy, który spełnia Twoje wymagania. Unikaj niepotrzebnego ryzyka i zadbaj o ogólne bezpieczeństwo i ochronę Twojej firmy. Dowiedz się, jak prawidłowo rozpoznawać i oceniać najlepszych dostawców i ich warunki.
Rozdział 6. Przechowywanie
Prawidłowe przechowywanie produktów ma kluczowe znaczenie dla zagwarantowania bezpieczeństwa Twoich klientów; jednocześnie zapewnia firmie ekonomiczne rozwiązania. Unikaj błędów, usprawnij komunikację i poznaj wymagania dotyczące przechowywania charakterystyczne dla każdego produktu.
Rozdział 7. Przygotowanie
Czas przygotowania jest niezwykle ważny dla bezpieczeństwa żywności. W tym rozdziale zamieszczamy wskazówki dotyczące prawidłowego przygotowywania żywności – smażenia, rozmrażania czy krojenia. Poznaj zagrożenia związane z tymi procesami i dowiedz się, jak najlepiej ich unikać.
Rozdział 8. Schładzanie
Dowiedz się, jak chronić żywność przygotowaną wcześniej, by docierała do klientów tak świeża i bezpieczna, jak to tylko możliwe.
Rozdział 9. Podawanie
Zadbaj o to, by dbałość w przygotowaniu dania nie kończyła się przed jego podaniem i prezentacją. Skorzystaj z profesjonalnych porad dotyczących żywności podawanej w formie cateringowej i utrzymania standardów zdrowotnych.
Rozdział 10. Po podaniu
Dowiedz się, w jaki sposób zadbać o przestrzeganie norm bezpieczeństwa żywności nawet po zakończeniu pracy, zachęcając pracowników do właściwego sprzątania, jednocześnie ułatwiając pracę następnego dnia.
Rozdział 11. Utylizacja resztek
Podawanie żywności zawsze pozostawia po sobie mnóstwo resztek. Przyjrzyj się tym pomocnym wskazówkom, by zadbać, że resztki zostaną uprzątnięte i zutylizowane w sposób jak najbardziej higieniczny, aby uniknąć szkodliwych bakterii.
Rozdział 12. Czyszczenie i konserwacja
Te proste kroki pomogą zrozumieć, jak ważną rolę czyszczenie i konserwacja odgrywają w kwestii bezpieczeństwa żywności. Te wskazówki pozwolą Tobie i Twoim pracownikom upewnić się, że odpowiednio czyścicie i dbacie o swoje otoczenie.
Rozdział 13. Rejestr tygodniowy
Upewnij się, że kluczowe informacje są przekazywane i rejestrowane, a procedury bezpieczeństwa są przestrzegane. Ten rozdział przeprowadzi Cię przez niezbędne kontrole, które należy rejestrować.
Rozdział 14. Podsumowanie
Bezpieczeństwo żywności ma kluczowe znaczenie dla sukcesu każdego przedsiębiorstwa spożywczego; wiemy jednak, że stanowi też poważne wyzwanie. Dlatego właśnie naszym celem jest zapewnienie odpowiedniego narzędzia, które pomoże Tobie i Twoim pracownikom sprostać temu wyzwaniu.