Roślinne zamienniki mięsa
O dziwo, roślinnych zamienników mięsa jest wiele – tylko od oczekiwanych efektów i pożądanego smaku zależy, które wybierzemy do naszych potraw. Najczęściej decydujemy się na tofu lub strączki (soczewicę lub ciecierzycę), ale to nie koniec naszych możliwości.
Soja – a właściwie TVP
Dieta wegetariańska i wegańska lubi się z soją. Posiada ona wysoką zawartość białka, a jej skład aminokwasów jest podobny do tego w mięsie. Dlatego jest jego najczęstszym zamiennikiem.
Jednym z ciekawszych formatów soi jest granulat sojowy (TVP, czyli textured vegetable protein). Przygotowuje się go z odtłuszczonej mąki sojowej. Wystarczy ją ugotować, odcedzić, przesmażyć i doprawić, by uzyskać strukturę podobną do mięsa mielonego.
Na bazie granulatu sojowego można przyrządzić sos boloński, chili con carne czy zupę z klopsikami.
Seitan, czyli „chińskie mięso”
Ciekawym substytutem mięsa jest seitan – produkt wytwarzany z glutenu pszennego, który po odpowiednim doprawieniu, ugotowaniu i upieczeniu ma strukturę mięsa i jest jego doskonałym zamiennikiem. Można go przyrządzić na dwa sposoby.
- Z mąki pszennej, przypraw i wody uformować kulę, a następnie płukać ją pod bieżącą wodą aż woda będzie czysta. Dzięki temu usuniemy wszystkie inne składniki z ciasta i otrzymamy czysty gluten. Następnie należy kulę ugotować i upiec.
- Z gotowego glutenu pszennego, przypraw i wody uformować kulę, a następnie ugotować i upiec.
Kluczem do otrzymania autentycznego smaku jest dobór przypraw. Warto skorzystać z gotowej mieszanki przypraw do mięs, na przykład Knorr Professional Przyprawa do mięs, by uzyskać piękny aromat i apetyczny kolor seitanu.
To „chińskie mięso” świetnie pasuje do wszelkich stir fry, zup i kanapek
Jackfruit
Czy znasz smak jackfruita? Ten azjatycki owoc można jeść na słodko, ale dzięki jego delikatnemu smakowi i strukturze podobnej do szarpanego mięsa stanowi jego świetny zamiennik w wegetariańskim i wegańskim menu.
Aby zrobić pyszne „mięso” z jackfruita, należy kupić ten owoc w puszce, odcedzić, przyprawić i długo dusić lub piec w przyprawach i sosie. Świetnie imituje szarpaną wołowinę lub kurczaka.