Sztuka z oceanu
Nasz szef kuchni Przemek Kaczmarek podzielił się kilkoma radami na temat aranżacji dania i najnowszych trendów.
Styl nordycki
Pokrój warzywa w cienkie paski lub na większe kawałki i posyp talerz ziołami, by osiągnąć pozorny efekt artystycznego bałaganu. Dla inspiracji dobrze jest obejrzeć danie ‘Gone Fishing’ (Poszedłem na ryby) duńskiego szefa kuchni i stylisty potraw, Mikkela Karstadta. Znajdź go na Instagramie.
Wyśrodkowanie
Zastosuj bardziej centralne podejście do aranżacji – w ten sposób danie zostanie ujęte „w ramy” i sprawi wrażenie uporządkowanego, a wszystkie różnorodne składniki połączą się w całość. By sobie ułatwić układanie możesz użyć szablonu z wyciętym kółkiem, tak by rama Twojego obrazu pozostała czysta.
Zabawa w chowanego
Warstwy pozwalają na zastosowanie elementu zabawy i niespodzianki w daniu. Na przykład krakers z dmuchanego ryżu przykrywający krabie mięso, cienko pokrojone rzodkiewki ukrywające pysznego tatara z labraksa...
Kąpiel
Kąp rybę w wywarze lub sosie. Na przykład tortellini z sosem z mięczaków albo muszle z cykorią, pianką truflową, serem kozim i krewetkami.
Naturalna zastawa stołowa
Zastawę wybieraj starannie. Od niej może zależeć sukces twojego dania. Jeżeli chcesz, by twoje danie zabłysło, wybieraj neutralną i naturalną. Dobierz kolor naczynia pasujący do dania i podkreślający je, wpasowujący się w ogólną kolorystykę.
Wielka misa
Serwowanie dań w miskach to silny trend, który zaowocował specjalnymi książkami kucharskimi i wyspecjalizowanymi restauracjami.
Staraj się dobrać większą miskę do mniejszych dań, tak by osiągnąć efekt wypełnienia miski do połowy.