
Nasz szef kuchni Przemek Kaczmarek postanowił przyjrzeć się najnowszym trendom dotyczącym ryb. Dlaczego ostatnio wszędzie wyrastają restauracje serwujące owoce morza?

Zdrowie jest w modzie!
Zainteresowanie zdrowym jedzeniem ciągle wzrasta, goście widzą w rybach dobry substytut mięsa, a także źródło białka i dobrych kwasów tłuszczowych.

Włącz do karty lokalne ryby
Ryby dobrze się wpisują w zrównoważony rozwój. Jak? Przede wszystkim skup się na sezonach. Potem przyjrzyj się rybom, które możesz zakupić w okolicznych stawach lub te ryby, które występują w okolicznych jeziorach. Niedoceniane lokalne gatunki ryb mogą być znakomitym materiałem do eksperymentów i zaproponowania swoim klientom czegoś unikalnego.

Nabieranie lekkości
Wszyscy teraz chcą jeść mało kalorycznie, a ryby świetnie się w ten trend wpasowują. Może zrezygnować także z ciężkich pełnych węglowodanów dodatków i kreatywnie łączyć ryby z warzywami? Chociażby z chrupką kapustą i sosem z dyni?