Menu

Jak wybrać? Jest tyle do przemyślenia...

Co jest teraz na topie, jaki wybór jest najlepszy z punktu widzenia zrównoważonej ekologii, na co jest sezon, co jest miejscowe? Nasz szef kuchni Przemek Kaczmarek odrobił za was część pracy domowej. Przeczytaj, by dowiedzieć się więcej o popularnych rybach i owocach morza, oraz o tym jak się prezentują z punktu widzenia równowagi ekologicznej.

Ośmiornica

Ośmiornica

Ośmiornica figuruje w menu wielu restauracji i nie bez przyczyny. To bardzo wszechstronny produkt. Można ją udusić, grillować, podawać jako przystawkę albo danie główne. Da się łączyć z ziemniakami, roślinami strączkowymi, kiełbasą… lista ciągnie się w nieskończoność.

Kupowanie i ekologia – Ośmiornice występują w północno-wschodnim Atlantyku, we wschodnich wodach Portugalii, Zatoce Biskajskiej i zachodnim Morzu Śródziemnym. Rosną szybko i równie szybko się mnożą, więc ryzyko przełowienia jest nieduże.

Certyfikat MSC, jeżeli łowione w odpowiednim sezonie.

Makrela

Makrela

Ugotowana i dodana do brandade , pasty na chleb lub pasztetu; uwędzona i dodana do sałatki Cezar, grillowana z tabbouleh z soczewicy albo przyprawiona kwaskowatym rabarbarem. Makrela nadaje się po prostu do wszystkiego!

Kupowanie i ekologia – Ta smaczna i tłusta ryba występuje w północno-wschodnim Atlantyku. Połowy są selektywne, z niewielkim przyłowem.

Certyfikat MSC.

Kraby

Kraby

Słodkie, delikatne mięso kraba jest idealne do eleganckich roladek, sałatek, ciastek z krabem lub jako dodatek do zupy. Można je uwędzić, ugotować, ugotować na parze. Aby dodać mu pikantności, można użyć przypraw cajuńskich czy indyjskich.

Kupowanie i ekologia – Kraby występują w północno-wschodnim Atlantyku i niektórych częściach Morza Północnego. Łapie się je do koszy, co znaczy, że połowy są bardzo selektywne, bez przyłowu i naruszania dna.

Certyfikat MSC, jeżeli łowione w odpowiednim sezonie.

Małże brzytwowe

Małże brzytwowe

Bardzo popularne w krajach takich, jak Hiszpania czy Włochy, ale długo niedoceniane w Europie północnej. Można je grillować i podawać z salsa verde jak Hiszpanie, dorzucić do włoskiego makaronu z owocami morza, przygotować je w stylu chińskim z sosem z czarnej fasoli i dymki lub przygotować z nich wykwintny rosół i podać z innymi małżami i świeżym groszkiem.

Kupowanie i ekologia – Małże te występują w południowej części Morza Północnego.

Certyfikat MSC.

Sardynki

Sardynki

Sardynki nie cieszyły się kiedyś dobrą opinią, ale teraz sytuacja się zmienia. Dotyczy to zarówno grillowanych, pieczonych, jak i konserwowych.

Kupowanie i ekologia – Odmian sardynek jest wiele i można je znaleźć w oceanach na całym świecie – np. w północno-wschodnim Atlantyku i w Morzu Śródziemnym.

Certyfikat MSC.

Sardele

Sardele

Sardele można wykorzystać na liczne sposoby. Na przykład ugotować świeże nad paleniskiem opalanym drewnem, lub podać z tartą bułką i czosnkiem. Albo usmażyć na patelni lub na głębokim oleju i dodać do tempury, a wyjdzie wyrafinowana barowa przekąska. Marynowane mogą być podstawą dania z makaronu lub gulaszu, można je dodać do gulaszu wołowego daube czy gulaszu jagnięcego, by wzmocnić ich smak.

Kupowanie i ekologia – Sardele występują w północno-wschodnim Atlantyku. Te niewielkie rybki szybko się mnożą, więc ich ławice po połowach dobrze się odnawiają.

Certyfikat MSC jeżeli łowione w odpowiednim sezonie.

Kurki

Kurki

Kurki są niedoceniane. Mają dość twarde mięso, więc zazwyczaj wrzuca się je do zup i gulaszy. Ale mogą się przydać w wielu innych potrawach. To smaczna ryba i zniesie towarzystwo innych składników o mocnym smaku – zastanów się nad sycylijską caponatą.

Kupowanie i ekologia – Kurki występują w północno-wschodnim Atlantyku, niektórych częściach Morza Północnego, Zatoce Biskajskiej, często są też przyłowem. Aktualnie nie ma oficjalnych danych o populacji, ale ponieważ selektywnych połowów jest niewiele, nie ma groźby przełowienia.

Dowiedz się więcej: Tips & Tricks. 

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza