Plating to sztuka sama w sobie – i najczęściej oparta na solidnej sztuce mięsa. Jak postępować, gdy to nie mięso jest głównym elementem dania? Wyjaśniamy to w tym artykule oraz w naszym kursie Akademii UFS „Sztuka nakładania na talerz”. To darmowa pigułka wiedzy przedstawiona w kilku krótkich filmach, która pozwoli zacząć przygodę z bardziej świadomym serwowaniem bezmięsnych dań.
Dekorowanie i podawanie wegetariańskich przystawek i sałatek
Serwowanie przystawek, pamiętaj o miejscu na oddech
Przystawka powinna sprawiać wrażenie lekkiej i zachęcać do dalszej konsumpcji. Można podać ją na większym talerzu, ale zostawić sporo pustej przestrzeni, na przykład po dwóch jego stronach – tak, by wyglądała delikatnie i elegancko.
Świetnym przykładem jest ten przepis na wędzone marchewki z wodorostami wakame i cytrusowym majonezem
Podawanie sałatek w linii prostej
Jeśli przejadły Ci się sałatki podawane w misce, czas na skorzystanie z geometrycznych form. Ułożenie składników sałatki w prostej linii daje niesamowite efekty wizualne. Składniki sałatki możesz nałożyć w centralnej części talerza, po jego bokach lub po przekątnej.
W tak podanych sałatkach świetnie sprawdzają się roladki z pasków warzyw (np. cukinii, marchwi, buraka) oraz garnisz w postaci kwiatów jadalnych i świeżych mikro ziół.
Układanie sałatki po łuku
Wariantem sałatki serwowanej w prostej linii jest podanie jej w łuku, czyli wypełnienie od ⅓ do ⅔ talerza przy rantach. Danie będzie wyglądać estetycznie, jeśli pozostałą przestrzeń zostawimy pustą, a sos umieścimy w kilku kroplach tuż obok składników. Świetną bazą do tak serwowanych sosów jest Majonez wegański Hellmann's, który posiada klasyczny smak, długo zachowuje świeżość i może być serwowany osobom nie jedzącym składników pochodzenia zwierzęcego.
Dania główne bez mięsa – jak je serwować w restauracji
Klasyczne podanie bezmięsnego dania głównego – podział talerza według godzin i wskazówek zegara
Jeśli przygotowywane przez nas danie posiada klasyczne elementy, takie jak białko, dodatek skrobiowy i dodatek warzywny, możemy skorzystać z tradycyjnego sposobu serwowania potraw zgodnie ze wskazówkami zegara.
Co może znaleźć się w poszczególnych sekcjach talerza?
- Białko: domowy kotlet roślinny, grillowany tempeh lub tofu, pieczone plastry seitanu lub gotowa alternatywa dla kotleta drobiowego The Vegetarian Butcher Jak Kurczak w Chrupiącej Panierce, który fantastycznie oddaje soczystość i chrupkość mięsnego odpowiednika.
- Skrobia: purée z ziemniaków lub innych warzyw, pieczone lub smażone ziemniaki, ryż lub kasze.
- Warzywa: każdy dodatek warzywny.
Tak ułożone składniki dania można połączyć sosem nałożonym na środku talerza lub wokół rantów.
Na baczność – serwowanie wegetariańskich dań głównych poprzez kompozycję i wysokość
Dania nie lubią być płaskie, zarówno w smaku, jak i w podaniu. Budowanie wysokości to zawsze ciekawe wyzwanie. W przypadku dań bez mięsa, możemy skorzystać z potencjału naturalnej formy stożkowych warzyw, które można postawić na talerzu. Mowa tu o marchwi i innych warzywach korzeniowych, porze, selerze naciowym czy szparagach.
Pomiędzy warzywami warto umieścić smażone kawałki rozpływającego się w ustach The Vegetarian Butcher Jak Kurczaka oraz delikatny, jasny sos.
Wielka micha – dania główne podawane w głębokich talerzach i naczyniach
Jedzenie serwowane w miskach nigdy się nie nudzi! Lubią je nie tylko goście, ale też szefowie kuchni. Ten plating pomaga bowiem wyeksponować kluczowe składniki dania, a te drugorzędne umieścić pod spodem.
W taki sposób możemy podać praktycznie każde danie, np. falafel na korzennym bulgurze z pieczonymi warzywami, mieszanką sałat i hummusem czy koreański ryż smażony z kimchi podany z jajkiem sadzonym i przyprawioną sosem sojowym pyszną alternatywą dla mięsa mielonego The Vegetarian Butcher Jak Mielone.
W okrągłych miskach fantastycznie prezentują się też okrągłe klopsiki. Możesz przygotować je samodzielnie, np. z soczewicy, ciecierzycy, tofu i różnych kasz oraz warzyw, albo skorzystać z błyskawicznych w przygotowaniu The Vegetarian Butcher Jak Klopsików. Posiadają mięsną konsystencję i delikatny smak, dzięki czemu można zastosować je w daniach z różnych zakątków świata. Zobacz nasze przepisy na:
- „Jak Klopsiki” glazurowane w sosie sojowo-miodowym z ryżem i sałatką z ogórka
- Ratatouille z wegetariańskimi pulpetami z kaszą bulgur
- Glazurowane klopsiki z warzywami i ryżem
Jak elegancko podawać wegetariańskie i wegańskie burgery?
Serwowanie potraw kuchni ulicznej wymaga dodatkowych umiejętności i wiedzy. Co zrobić, by bezmięsne burgery nie wyglądały po prostu… nudno?
- Okrągły talerz sprawi, że burger będzie wyglądał nieciekawie. Postaw na kwadratową lub prostokątną ceramikę, drewnianą deskę lub metalowy koszyk wyłożony papierem.
- Samotny burger nie prezentuje się dobrze. Serwuj go z dodatkami: frytkami, ziemniaczkami, chipsami, sałatką coleslaw lub innymi warzywami.
- Wybierając dodatki, postaw na takie, które kolorystycznie ożywią danie: frytki z batatów czy coleslaw z czerwonej kapusty. Dodadzą potrawie przyjemnych, wyrazistych barw.
- Pamiętaj, że sos jest jednym z ważnych składników burgera, zwłaszcza serwowanego z dodatkiem frytek czy pieczonych ziemniaków. Starannie dobierz małe miseczki do sosów, by dobrze prezentowały się z talerzem. Jeśli przygotowujesz danie w pełni roślinne, jako bazy do sosów użyj Majonezu wegańskiego Hellmann’s.
Odsłoń tajemnicę! Delikatnie przesunięta bułka, która odsłania soczysty kotlet i warzywne dodatki, to jeden z trików, który urozmaica sposób podania burgera. Nasi szefowie kuchni wykorzystali ją, tworzące recepturę na wegańskiego burgera z zielonymi dodatkami.
Co może znaleźć się w roślinnym burgerze? Opcji mamy naprawdę wiele. Możemy samodzielnie przyrządzić kotlet z najróżniejszych składników lub obsmażyć tofu, tempeh czy seitan. Te dodatki mogą jednak nie trafić w gusta miłośników mięsnych smaków. Zaproponuj im bułkę z The Vegetarian Butcher Jak Burger Supreme, soczystym kotletem oddającym smak i strukturę mięsa, lub z The Vegetarian Butcher Jak Kurczak, które są niemal nie do odróżnienia od drobiowych kąsków.